Bezár

Hírarchívum

tehetseg

A cégek is besegítenek – hat új ösztöndíj az SZTE Tehetségpontnál

A cégek is besegítenek – hat új ösztöndíj az SZTE Tehetségpontnál

2013. november 22.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem tíz hallgatója részesült ösztöndíjban november 21-én a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumban, a támogatásokat a társadalmi felelősségvállalásban elkötelezett, Csongrád megyei – nagyrészt szegedi – vállalatok alapították.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Badó Attila professzor, a Tehetségpont ösztöndíjaihoz forrásokat kereső Pro Talentis Universitatis Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, vállalati partnereikkel olyan együttműködési szerződést kötöttek, melyek reménység szerint hosszútávon is biztosítják a tehetségek támogatását.


 

Nem lehetne jobb helyen

 

Szabó Gábor, az SZTE rektora köszöntőjében úgy fogalmazott, a tehetségek támogatásának fontos állomása a mai alkalom. Kiemelte, egy nemzetközileg jegyzett kutatóegyetem nem működhet tehetséges hallgatók nélkül, akik amellett, hogy biztosítják a kutatói utánpótlást, egymástól is sokat tanulhatnak. A rektor emlékeztetett: a tehetséggondozás állandó folyamat. A szegedi egyetem jó gyakorlatát fémjelzi az is, hogy a napokban átadott Junior Prima Díjakból négyet itteni fiatal kutató kapott, egy ötödiket pedig egy itt végzett korábbi fizikushallgató. A támogató cégekhez fordulva Szabó Gábor hangsúlyozta, nagyra értékeli az egyetem a partnerséget. Mint mondta, a stabil gazdaság feltétele, hogy világszínvonalú vállalatok világszínvonalú oktatási-kutatási partnerekre támaszkodjanak – ennek egy jó jele a mostani támogatás, mely nem lehetne jobb helyen, mint egy tehetséggondozó programban.


 

Másfél milliós támogatás

 

SZS20131121_tehetsegpont_dijatado_007Az ösztöndíjakat a rektor, a díjazott hallgatók karának dékánjai, dékánhelyettesei, valamint az alapító cégek képviselői adták át. A kiosztott támogatások összértéke mintegy másfél millió forint.

 

FERROÉP – Pro Talentis Vállalati Ösztöndíjban részesült Kutus Bence (SZTE TTIK vegyész szakos hallgató) és Sinkó József (SZTE TTIK Fizika Doktori Iskola). Givaudan – Pro Talentis Vállalati Ösztöndíjat kapott Balázs Andrea (SZTE MK műszaki menedzser szakos hallgató), Papp Barbara (SZTE MK élelmiszermérnök szakos hallgató), valamint Szűcs Brigitta (SZTE MK élelmiszermérnök szakos hallgató). A Goodwill Pharma – Pro Talentis Vállalati Ösztöndíjat Lázár Bence András (SZTE ÁOK) vehette át. A Pick Szeged ösztöndíját szintén Papp Barbara kapta. TE-DI TRADE – Pro Talentis Vállalati Ösztöndíjat nyert Szűcs Sándor (SZTE GTK gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató). A Szegedi Vízmű támogatásában Kerepes Leila (SZTE BTK pszichológia szak) és Szabó Renáta (SZTE TTIK biológus szak), valamint Varga Ákos János (SZTE ÁOK) részesült.

 

Sinkó József, a Ferroép ösztöndíjasa kérdésünkre elmondta, nagy meglepetésként érte a díj. Az SZTE Fizika Doktori Iskola harmadéves PhD-hallgatója nagy feloldású optikai mikroszkópok fejlesztésével, illetve azok orvosi és biológiai területen való alkalmazásával foglalkozik, tevékenységét többek között köztársasági ösztöndíjjal és Apáczai Csere János-ösztöndíjjal ismerték el.


 

Ezért segítenek

 

Pásztor András, a TE-DI TRADE vezérigazgatója elmondta, maga is a Szegedi Tudományegyetem hallgatója volt. Azért támogatják a tehetségeket, mert meggyőződésük, hogy szükség van olyan jó szakemberekre, mint amilyeneket a szegedi egyetemen képeznek. A vezérigazgató azt is elárulta, hosszútávon akár munkaerőként is gondolnának a jó képességű hallgatókra. Bessenyei Zsolt, a Bonafarm cégcsoport szegedi regionális HR-vezetője hangsúlyozta, cégüknél az utóbbi években felgyorsult az utánpótlás-tervezés, így például vezetőképzéssel, tehetséggondozással, gyakornok- és ösztöndíjprogrammal is gondolnak a következő generációkra, egyre nagyobb számban szeretnének pályakezdő fiatalokat is foglalkoztatni. Horváth József, a Givaudan termelési vezetője úgy nyilatkozott, az ösztöndíjprogram egy jó ismerkedési lehetőség is a cég számára a potenciális jelöltekkel, azaz a jövőbeni lehetséges munkatársakkal – a vállalat folyamatos gyakornoki lehetőségeket kínál. – Meghatározó szegedi társaságként – árbevételünk jelentős része Szegedről származik –kötelességünk, hogy a szegedi tehetséggondozást szerény lehetőségeinkkel segítsük. A Szegedi Vízmű élő kapcsolatot ápol a Mérnöki Karral, és ez az este is arról győzött meg, mindenképpen jó helyre kerül a támogatás – mondta el a díjátadón Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

 

Tehetsegpont_dijatado
A díjátadón készült képgaléria itt megtekinthető

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek