Bezár

Hírarchívum

Beszámoltak az egészségügyi integráció idei évéről

Beszámoltak az egészségügyi integráció idei évéről

2013. december 21.
3 perc

Az SZTE Szenátusa után 2013. december 20-án Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése is elfogadta a beszámolót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem között 2007. október 1-jén hatályba lépett egészségügyi ellátási és vagyonkezelői szerződés alapján az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja minden esztendő végén összefoglaló anyagot készít a helyi közgyűlés számára az ellátott egészségügyi közszolgáltatásról, valamint bemutatja gazdálkodását. A szegedi egészségügyi integráció végrehajtásának elmúlt évéről szóló beszámoló – melyet korábban már tárgyalt, elfogadott az SZTE Szenátusa – a 2013. december 20-i közgyűlésen került a városatyák elé. Az ülésen Pál Attila professzor, a klinikai központ elnöke, illetve Tapasztó Sándor, a klinikai beruházás projektvezetője adott szóbeli tájékoztatást a városi képviselőknek a szegedi egészségügy helyzetéről, működéséről, fejlesztéseiről.

 

Pál Attila úgy összegzett: az elmúlt időszakban mindent egybevetve nem javult a klinikai központ anyagi helyzete, a működésben egyértelműen a racionalitást tartják szem előtt. – 728 millió forint pluszbevételhez jutott a klinikai központ, mivel 2 százalékkal nőtt a betegforgalma. A mindennapjainkat azonban a szabályzók változásai nehezítették. Új álláshelyet nem volt lehetőségünk létrehozni, csak a megüresedett helyekre vehettünk fel kollégákat. Új kórházi informatikai rendszert vezettünk be, ami folyamatosan fejlesztésre szorul. Örömteli, hogy egy sikeres TÁMOP-pályázat révén mobilteameket állítottunk fel, például a klinikai táplálás szervezésében. Sokat tettünk azért, hogy behajtsuk a külföldi betegek elmaradt ellátási költségeit, emellett működésünket folyamatosan monitorizáltuk. A központ évente mintegy 26 milliárd forintból gazdálkodik, és kiadásainkat 1 százalékkal sikerült csökkentenünk. A minimálbér emelése ugyanakkor 150 millió forint pluszkiadást okozott, illetve a tavalyi 1,2 milliárd forinttal szemben idén maradványtámogatásként is csak 800 millió forintot kaptunk – ismertette a professzor.

 

A klinikai fejlesztésről Tapasztó Sándor projektvezető szólt. Kiemelte, az egyetem tudatosan egyfajta magkórház-koncepcióban gondolkodik, egységesen kezel több különböző projektet: korszerű, integrált betegellátó tömb jöhet létre a 265 ágyas új klinika és a modern sürgősségi betegellátó osztály átadásával, valamint a régi 410 ágyas klinika felújításával. Ez utóbbira mintegy 2,7 milliárd forintot pályáztak, és a tervek szerint az egységes, integrált magkórház 2015. június 30-ára lehet teljesen kész, így a beruházások összvolumene meghaladhatja a 14,5 milliárd forintot. Az új sürgősségi betegellátó osztály és a 265 ágyas klinika viszont 2014-ben már fogadhatja a betegeket. A projektvezető elmondta, az új, modern klinikaépület számos elemében alkalmaz megújuló energiát, több mint 80 százalék az intenzív, öntözött zöld tető aránya, ami javítja a hőellátást. A gyógyítást a legkorszerűbb orvostechnikai eszközök biztosítják majd, ezek beszerzése folyamatosan történik, összesen körülbelül 4 milliárd forint értékben. A legszínvonalasabb technikával épül ki nyolc panelműtő az új épületben, a régi klinikán pedig hat műtőegységet újítanak fel.

 

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése végül 28 igennel, egyhangúlag fogadta el az universitas beszámolóját.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek