SZTE Info

Átadták a Faludy-díjat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Május 15-én tartották a Szegedi Tudományegyetemen a Faludy-díj átadási ünnepségét. Ezúttal egy háromkötetes ifjú szerző lett a győztes.
Az idei esztendőben a Fried István professzor vezette háromfős kuratórium Lanczkor Gábornak ítélte oda a kitüntetést. Az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke elsőéves PhD-hallgatója verseivel érdemelte ki a díjat.
A 1990-es évek elején Faludy György által alapított elismerést olyan fiatalok kaphatják, akik irodalmi munkásságukkal szép jövő előtt állnak. A kuratórium minden évben éppen ezért áttekinti a szegedi egyetemmel valamiféle jogviszonyban álló alkotók aktuális vers-, próza- és esszétermését, s ez alapján határoz a díjazott személyéről.
Az 1981-ben Székesfehérváron született Lanczkor Gábornak nemrégiben már a harmadik verseskötete jelent meg: A tiszta ész (JAK/L’Harmattan, 2005, Gérecz Attila-díj, 2006), Fehér Daloskönyv (L’Harmattan, 2007), Vissza Londonba (Kalligram, 2008). A bírálók verseit és a kritikai visszhangokat is vizsgálták. Mint azt Fried István kifejtette, ezúttal nem volt nehéz dolguk a döntés során, s a kuratórium munkáját nagyban segíti, hogy a Szegedi Egyetem című lap és a Tiszatáj című folyóirat is folyamatosan közöl irodalmi próbálkozásokat. Hozzátette: Lanczkor Gábor nemzedékének nagy reménysége lehet, harmadik kötete már egy letisztult alkotó képét mutatja.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében