Bezár

Hírarchívum

Átadták a Faludy-díjat

Átadták a Faludy-díjat

2008. május 16.
1 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Május 15-én tartották a Szegedi Tudományegyetemen a Faludy-díj átadási ünnepségét. Ezúttal egy háromkötetes ifjú szerző lett a győztes.
Az idei esztendőben a Fried István professzor vezette háromfős kuratórium Lanczkor Gábornak ítélte oda a kitüntetést. Az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke elsőéves PhD-hallgatója verseivel érdemelte ki a díjat.
A 1990-es évek elején Faludy György által alapított elismerést olyan fiatalok kaphatják, akik irodalmi munkásságukkal szép jövő előtt állnak. A kuratórium minden évben éppen ezért áttekinti a szegedi egyetemmel valamiféle jogviszonyban álló alkotók aktuális vers-, próza- és esszétermését, s ez alapján határoz a díjazott személyéről.
Az 1981-ben Székesfehérváron született Lanczkor Gábornak nemrégiben már a harmadik verseskötete jelent meg: A tiszta ész (JAK/L’Harmattan, 2005, Gérecz Attila-díj, 2006), Fehér Daloskönyv (L’Harmattan, 2007), Vissza Londonba (Kalligram, 2008). A bírálók verseit és a kritikai visszhangokat is vizsgálták. Mint azt Fried István kifejtette, ezúttal nem volt nehéz dolguk a döntés során, s a kuratórium munkáját nagyban segíti, hogy a Szegedi Egyetem című lap és a Tiszatáj című folyóirat is folyamatosan közöl irodalmi próbálkozásokat. Hozzátette: Lanczkor Gábor nemzedékének nagy reménysége lehet, harmadik kötete már egy letisztult alkotó képét mutatja.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek