Bezár

Sajtóarchívum

Az SZTE a legnépszerűbb vidéken – a gólyák száma is nőtt

Az SZTE a legnépszerűbb vidéken – a gólyák száma is nőtt

2015. július 24.
3 perc

Első körben 6140 elsőéves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait 2015 szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetemen, így az SZTE továbbra is a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény - derül ki a Felvi.hu felvételi statisztikáiból. Az eredmény nem meglepő, hiszen a szegedi universitas már a tavaszi jelentkezések alapján összeállított egyetemi rangsorban is a második helyet foglalta el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A gólyák száma annak ellenére is minimálisan nőtt a múlt évhez képest a Szegedi Tudományegyetem, hogy a hazai felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma országosan csökkent. 2015-ben 6140 elsős – a tavalyinál 39-cel több – kezdheti meg tanulmányait. 2014-hez képest nőtt, 5048-ról 5105-re az állami ösztöndíjasok száma, míg önköltséges képzésre 1035 hallgató vállalkozik a tavalyi 1053-hoz képest.


„A jelentkezők és a felvettek száma alapján is az ország második és egyben a vidék legnépszerűbb felsőoktatási intézménye az SZTE” – fejezte ki örömét Prof. Dr. Szabó Gábor. Az SZTE rektora elmondta: idén 14967 fiatal jelentkezett a szegedi egyetemre. Közülük 8056 fiatal elsőszámú továbbtanulási helyként Szegedet jelölte meg. – A hallgatói létszám nálunk nem, minden más egyetemen csökkent. Reméljük, hogy ez nem véletlen, hanem egy tendencia, aminek okán optimistán nézhetünk a jövőbe.


„Az osztatlan tanár szak iránt nőtt az érdeklődés” – irányította a figyelmet az egyik népszerű szakra Prof. Dr. Karsai Krisztina. Az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint a szegedi orvosképzés színvonalasságát jelzi, hogy a bejutási küszöb a vidéki képzőhelyek közül idén itt a legmagasabb: 413 pont - szemben a debreceni 409-es, vagy a pécsi 403-as határral. A slágerszakok – a három informatika alapszak és az általános orvos – említése mellett aláhúzta: „Fontos tény, hogy Szegeden is indul duális képzés: a 63 gépészmérnök szakos hallgató közül várhatóan minden tizedik nyer felvételt erre a képzési formára, mivel a hallgató csak akkor kezdheti meg tanulmányait, ha az általa választott vállalati partner is felveszi.


„Pótfelvételi lehetőséget az SZTE szinte valamennyi szakán kínál. A pótfelvételi eljárás során több mint 200 szakjára további 500-600 gólyát vár a Szegedi Tudományegyetem – hangsúlyozta Prof. Dr. Karsai Krisztina. A pótfelvételi helyeket július 26-án teszik közzé, augusztus 10-ig lehet jelentkezni. A rektorhelyettes hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem felvételi átlagpontszáma az alapképzésben 370.


További információ:

Bittner Péter

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, igazgató

mobil: +36 70 4399316, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

Nyemcsok Éva Eső

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, PR referens

mobil: +36 30 769 66 53, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

 

 

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

A Szegedi Tudományegyetem mintegy 7 ezer dolgozójával – ezen belül 2500 oktatójával –, valamint 25 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Évek óta a világ legjobb 500 egyeteme között tartják számon, egyben a régió és hazánk legzöldebb egyeteme. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak – egyes szakterületeken angol, német, francia nyelven is. A Szegedi Tudományegyetemen a legkiválóbb oktatók, kutatók adják át tudásukat a fiataloknak. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az egyetem számos stratégiai partnerkapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és Európa legmodernebb, most épülő lézerközpontjával, az ELI-vel. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja. Elérhetőségeink: www.u-szeged.hu, www.facebook.com/univszeged

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek