SZTE Info

Desktop12

Sajtóközlemény - Barbara Oakley, az online oktatás sztárja az SZTE-n

A több mint hárommillió diákot vonzó Coursera kurzus amerikai oktatója, Barbara Oakley tart webináriumokat a Szegedi Tudományegyetemen. Az online programra ingyenesen lehet regisztrálni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Coursera legnépszerűbb kurzusa, a „Learning How to Learn” hárommilliónál több hallgatót vonzott az indulása óta, ezzel Barbara Oakley minden valószínűség szerint a legtöbb hallgatóval rendelkező professzorok egyike. A kurzus ugyanis mindenkinek tartogat tanácsokat és ötleteket, aki az élet területén valamiben fejlődni szeretne. Akár a sportban kíván jobb teljesítményt eléri, akár jobb jegyet szeretne kapni a vizsgájára, érettségi vagy nyelvvizsga a cél, Barbara Oakley mindenkinek tud segíteni, hogy könnyebben birkózzon meg a tanulás kihívásaival. A halogatás elkerülése és az alvás fontossága éppúgy témája a kurzusnak, mint az ismétlés fontossága vagy a vizsgára való felkészülés. Barbara Oakley kutatása az idegtudomány és a társas viselkedés közötti összefüggésen alapul.

 

A „Learning How to Learn” című kurzust 2020-ban a Szegedi Tudományegyetem kollégái fordították magyarra, így „A tanulás tanulása” az első, teljesen magyar nyelvű kurzus a www.coursera.org felületen. 2020 tavasza óta az SZTE és a Coursera közötti együttműködés értelmében a szegedi egyetemi polgárok ingyenesen juthatnak hozzá a legnagyobb online oktatási felületen kurzusokat hirdető egyetemek és vállalatok (köztük a John Hopkins Egyetem és a Google) okleveleihez.

 

Barbara Oakley 2020. október 24-én a Szegedi Tudományegyetemen vendégeskedik, ahol a tanulás tanulhatóságáról és az online tanulás-oktatás lehetőségeiről beszél. A tanároknak, oktatóknak és hallgatóknak szóló, interaktív programok célja, hogy ízelítőt adjon a professzor kutatásaiból közérthető és szórakoztató módon ismertetve az idegtudományi felfedezéseket és azok felhasználhatóságát.

 

A webináriumok programja:

 

2020. október 24.

 

13:00 A tanulás tanulása

14:30 Ássunk mélyebbre a tanulás tudományában

16:00 Az online oktatás tanulságai világjárvány idején

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2020. október 15-ig lehet. A férőhelyek száma korlátozott! A webináriumok nyelve angol.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.