Bezár

Sajtóarchívum

Mágneses Magrezonancia Laboratórium nyílik

Mágneses Magrezonancia Laboratórium nyílik

2006. október 09.
2 perc
   
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
  Új Mágneses Magrezonancia Szerkezetvizsgálati (NMR) Laboratórium jött létre a Szegedi Tudományegyetemen a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Prog¬ram és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával. A 350 millió forintos beruházással olyan műszerpark telepítése valósult meg, ami jelentősen növeli a Szegedi Tudományegyetem és a Dél-Alföldi Régió tudományos versenyképességét.

A mágneses magrezonancia napjainkra az egyik legfontosabb szerkezetvizsgálati eszközzé vált az élet- és anyagtudományok területén. Az igen erős teret előállító szupravezető mágnesekbe helyezett minták rádiofrekvenciás rezonan¬ciavizsgálata lehetővé teszi a molekulák atommagjainak vizsgálatát, így az anyagok kémiai szerkezetének, azok térbeli elhelyezkedésének – azaz a molekulák alakjának, a molekulák közötti kapcsolatok – így gyógyszermolekulák hatásosságának, a biológiai molekulák rendeződésének, önszerveződésének, az anyagcsere folyamatainak és zavarainak pontos meghatározását.

A készülékek különböző érzékenységűek, így különböző kutatási területekre optimáltak. A hosz¬szú – gyakran több napos - mérések számítógépvezéreltek és a kiértékeléshez is nagyteljesítmé¬nyű komputereket használunk. A felhasználók között találhatók a Gyógyszerésztudományi Kar, az Általános Orvostudományi Kar, a Természettudományi Kar, az Élelmiszeripari Főiskolai Kar intézetei, valamint a Szegedi Bológiai Központ. Mivel a beruházással az ország egyik legjobb felszereltségű laboratóriuma jött létre az alkalma¬zók között találjuk a társegyetemek, az ipar és a Temesvári és Újvidéki Egyetemek kutatóit is.

A laboratóriumot 2006. október 19-én 14 órakor nyitja meg Prof. Dr. Szabó Gábor rektor a SZTE Dél-Alföldi Neurobiológiai Tudásközpontjában (Szeged, Szikra u. 2.).

A megnyitóra tisztelettel meghívjuk, megjelenésére számítunk.

További információk: Martinek Tamás (62/545768; martinek@pharm.u-szeged.hu)

Keczer Gabriella sajtószóvivő  

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek