Bezár

Hírarchívum

kiemelt

Klebelsberg örökében – reliefet avattak az egyetemi könyvtár névadójának

Klebelsberg örökében – reliefet avattak az egyetemi könyvtár névadójának

2012. április 10.
3 perc

A szegedi egyetemi könyvtár tavaly novemberi névváltoztatása alkalmából készített Klebelsberg-reliefet avattak fel ünnepélyesen a bibliotéka aulájában. Az ünnepségen előadásokkal is emlékeztek a kultuszminiszterre.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


„Nem az a kérdés, miért nevezték el az egyetemi bibliotékát Klebelsbergről, hanem sokkal inkább az, miért nem viselte még eddig semmilyen intézmény az egykori kultúrpolitikus nevét” – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Hozzátette: Klebelsbergnek Szeged, az egyetem és az ország is nagyon sokkal tartozik. „Azzal vihetjük tovább a klebelsbergi örökséget, ha komolyan gondolja az universitas, hogy nemzetközi értelemben is kutatóegyetem kíván lenni – a Szegedi Tudományegyetemnek nincs más missziója” – szögezte le a rektor. „Nem tehetjük meg azt, hogy különféle nehézségek és finanszírozási anomáliák hatására feladjuk azt a célt, ami az egyedül méltó és elfogadható egy olyan egyetemnek, mint a szegedi” – így Szabó Gábor. A rektor arról is beszélt, Klebelsberg munkássága annak is tanúbizonysága, hogy a sikeres oktatáspolitikához a közép- és felsőoktatást együtt kell fejleszteni.

Romsics Ignác akadémikus a Bethleni konszolidáció – klebelsbergi kultúrpolitika címmel tartott előadást. A történész elmondta, Klebelsberg Kuno volt az a szakpolitikus, aki a Bethlen-kormány minisztereként közel tíz évig irányította a magyar oktatás- és kultúrpolitikát. A két arisztokrata származású politikus pályaindulása alapvetően különbözött: Bethlen tanulmányai után 5 ezer holdas örökségéhez tért vissza, később pedig a parlamenti politikusok útját járta, Klebelsberg pályakezdése ehhez képest olyan, mint egy szegény, de törekvő és tehetséges honorácioré. Budapesti jogászhallgató volt, a könyvekhez egész életében bensőséges viszony fűzte. Doktorált, majd pályáját a legalacsonyabb fizetési osztályba tartozó segédfogalmazóként kezdte – tudtuk meg Romsics Ignáctól. 1919-ben a két politikus együtt alakította meg a Nemzeti Egység Pártját, szoros politikai szövetségesek lettek. Klebelsberg kultuszminiszterként nemcsak az elitképzésnek, hanem a népiskolai oktatásnak is nagy figyelmet szentelt. Az 1920-as évek második felében a kultúrtárca kapta a költségvetés 9-10 százalékát, melynek nagy részét a népiskolai oktatásra fordítottak (ebben az időben a felére csökkent az analfabéták száma). További részletek: http://ww2.bibl.u-szeged.hu/

Mader Béla, az SZTE Klebelsberg-könyvtár főigazgatója úgy fogalmazott, minden nemzet életében traumatikus események, de hogy ezek milyen sokáig tartanak, és egyáltalán túl lehet-e lépni rajtuk, nagyon sokban függ attól is, hogy vannak-e olyan nagyformátumú személyiségek, államférfiak, akik irányt, kivezető utat mutatnak – ilyen volt Trianon után Klebelsberg Kuno gróf is.

„Régi adósságát törleszti az egyetem Klebelsberggel szemben, mostantól évente az intézmény egymillió látogatója fogja olvasni a jeles kultúrpolitikus nevét” – fogalmazott a Fritz Mihály szobrászművész által készített reliefet felavató Rácz Béla általános rektorhelyettes. A bibliotéka aulájában tizenhárom tablóból álló kiállítás is emlékezik a névadóra.

SZTEpress


Klebelsberg konferencia.zip
A Klebelsberg-relief felavatása, képekben




Az SZTE Klebelsberg Könyvtár ünnepségéről a VTV Szeged tudósítása megtekinthető itt:
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek