Bezár

SZTEhírek

KJA-Number-8532uj_iranyok_a_lombikprogramban

Új irányok a lombikprogramban – előadások a legfrissebb tudományos eredményekről az SZTE-n

Új irányok a lombikprogramban – előadások a legfrissebb tudományos eredményekről az SZTE-n

2024. október 14.
2 perc

Személyre szabott hormonterápiával férfi oldalról is fokozható a sikeres fogantatás esélye – ez a megállapítás állt a középpontjában annak a konferenciának, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Reprodukciós Medicina Intézete szervezett október 11-én a Tisza-parti városban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Világszerte ismert és elismert kutatók, szakemberek látogattak el Szegedre október 11-én, pénteken egy négy előadásból álló, egynapos képzés idejére, amely az Ivarsejtképződés és -fejlődés hatása az in vitro fertilizáció (lombikprogram) sikerességére címet kapta. Dr. Zádori János, az SZTE Reprodukciós Medicina Intézet orvosigazgatója az eseményhez kötődő sajtótájékoztatón elmondta, új irányt kezd venni a lombikbébi program. Korábban javarészt a női oldal kezelésére fókuszáltak, de eljött az ideje annak, hogy a férfi oldalon is személyspecifikus, összetett hormonterápia segítségével fokozni lehessen a sikeres fogantatás esélyét.

KJA-Number-8317Zadori_Janos_orvosigazgato

Dr. Zádori János, az SZTE Reprodukciós Medicina Intézet orvosigazgatója. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy hiába van olyan technika, amivel nagyon kevés spermiumból is lehet terhességet létrehozni, egyáltalán nem mindegy, hogy a kezelés időpontjában mennyi spermium áll rendelkezésünkre – mondta el Dr. Zádori János. Amennyiben a férfi vállal egy három hónapos terápiát, előfordulhat, hogy olyan szintre sikerül felhozni a spermiumtermelést, hogy nem is szükséges az in vitro fertilizáció.

Az SZTE rektori hivatalában megrendezett nemzetközi konferencia előadói a következő kérdésekről beszéltek:

  • Mik azok az új csoportosítási kritériumok és terápiás módszerek, amelyekkel a férfi oldalon jelentős javulást lehet elérni a kezelés előtt?
  • Milyen környezeti hatások befolyásolják az ivarsejtképződést?
  • Milyen okok állhatnak az embrió-beágyazódási nehézségek hátterében?
  • Az embriót tekintve mik azok a tényezők, amelyek ismeretében a szakemberek tovább javíthatják a lombikprogram sikerességét?

Az előadásokra hazánk reprodukciós intézetein kívül a környező országokból, Szlovéniából, Szerbiából, Romániából is érkeztek érdeklődők.

szte_rmi_konferencia1011
Nemzetközi konferencia az SZTE Reprodukciós Medicina Intézet szervezésében. Galéria: Kovács-Jerney Ádám

Az SZTE Reprodukciós Medicina Intézetben (RMI) évente több mint ezer kezelést végeznek, a várólista jelenleg 81 nap. Régiónkban jellemzően Szegedről és a város száz kilométeres sugarából érkeznek ide kezelésekre meddő párok. Az európai statisztikák azt mutatják, hogy 1 millió lakosra a fejlett országokban körülbelül 1500 kezelés esik – ismertette a statisztikákat Dr. Zádori János. Hangsúlyozta, Szegeden nagy hagyománya van a meddőségkezelésnek, a Szegedi Tudományegyetem csaknem három éve vette át a volt Kaáli Intézetet. Az RMI célja, hogy mindig újabb lépéseket tegyen a kutatás területén, valamint elismert szakemberek meghívásával tájékoztassa a hazai kollégákat a legújabb tudományos eredményekről.

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek