Bezár

Hírarchívum

Nyito_Dux_Laszlo_70_S-19

70. születésnapja alkalmából köszöntötték Prof. Dr. Dux Lászlót

70. születésnapja alkalmából köszöntötték Prof. Dr. Dux Lászlót

2024. május 31.
5 perc

Családi szálak is a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karhoz kötik dr. Dux László professzort – derült ki a 70. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen. Az SZTE jeles biokémiai iskolája hagyományait ápoló és fejlesztő kutatóorvost, a felsőoktatásért felelős korábbi helyettes államtitkárt, a Gál Ferenc Egyetem jelenlegi rektorát külön is köszöntötték azok a személyek, akik eddigi életszakaszait és eredményeit egészen közelről követték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 

„Oktatás hittel, vezetés, kutatás,

Sikerét jelzi számtalan utalás;

Fároszként vezet a lux,

Hetven éves lett Prof. Dux,

Útja és erkölcse példamutatás.” – írta „Dux László 70 limerick” című köszöntőjében dr. Janka Zoltán. Az SZTE professzor emeritusa frappáns rímekre épülő ötsoros verse a kivetítőn fogadta az SZTE Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központ nagytermébe belépőket. A meghívott jeles személyiségek a jelenlétükkel, a szót kérő munkatársak, barátok és tanítványok laudációval, egyedi ajándékokkal köszöntötték a 2024. május 28-i rendezvény ünnepeltjét, a 70 éves dr. Dux László professzort.

Dux_Laszlo_70_W-4

Fuvolaszóval, Johann Sebastian Bach dallamai tolmácsolásával két orvostanhallgató, Nánási Ádám és társa adta meg a köszöntés-sorozat hangulatát

– A Szegedi Tudományegyetem legszebb oktatási terében, az universitas ikonikus alakjáról, Banga Ilonáról, Szent-Györgyi Albert munkatársáról elnevezett egészségtudományi képzési központunkban köszöntjük azt a professzorunkat, aki folytatója és fejlesztője annak a biokémiai iskolai hagyománynak, amit az SZTE első Nobel-díjas kutatója indított el – utalt a a múlt és a jelen összefonódására prof. dr. Rovó László. A Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntőjében kiemelte: az orvostudomány jövője a biokémia. Ez az SZTE egyik legismertebb és legeredményesebben művelt tudományterülete. Elárulta: a biokémikus Dux professzor a gyakorlatvezetője volt, s az akkor kialakult személyes kapcsolatukra alapozva később, az élete fontos eseményeinél is számíthatott tanácsaira, támogatására. Az SZTE második vezetői ciklusát töltő rektora boldogságot és töretlen alkotókedvet kívánt a „fiatalabb”, mert 2022-ben a Gál Ferenc Egyetem rektorává kinevezett Dux professzornak.

Dux_Laszlo_70_W-16

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora személyes emlékeit is fölidézve köszöntötte a 70 éves prof. dr. Dux Lászlót

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar nevében a dékán, prof. dr. Lázár György köszöntötte a professor emeritus dr. Dux Lászlót. A két orvos legalább fél évszázada ismeri egymást. Prof. Dr. Lázár György elmondta: professzor édesapja mentorálta a már medikusként tudományos munkába kezdő Dux Lászlót.

Dux_Laszlo_70_W-21

Az ünnepelt életrajzának főbb fordulópontjaiból prof. dr. Lázár György kiemelte, hogy a szegedi orvosképzés jeles oktatója és kutatója, amit kifejez az is, hogy csúcstartó az oktatói kiválóságért elnyerhető érmek száma alapján

Az SZTE Biokémiai Intézetét 27 éven át vezető professzor a közéletben is aktív. Ezzel és rektori megbízatása lendületes teljesítésével dr. Dux László a töretlen alkotókedvre ad példát környezetének.

Dux_Laszlo_70_W-28

Az ünnepségen prof dr. Lázár György (balról) átadta a 70. születésnapját ünneplő kutatóorvosnak, prof. dr. Dux Lászlónak az elsőként neki ítélt emlékérmet, amelyet az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar új logója ékesít

– Dux Lacit – a körünkben is megjelent lánytestvére után – én ismerem a legrégebben – indította laudációját a professor emeritus dr. Varró András. A padtárs és iskolatárs az 1968-1972 közötti középiskolai évekről, a tanulmányi versenyeken elért sikerek utáni dicséretekről, a hosszú hajviseletük miatti igazgatói intelmekről, az egyetemi csoporttársként párhuzamosan haladó pályaívükről, a külföldi tanulmányutak hasznáról is szót ejtett.

Dux_Laszlo_70_W-29

Iskolatársi emlékekkel gazdagította professzortársa, dr. Dux László köszöntését dr. Varró András

Kiemelte az 1991-1997 közötti időszakot, amikor dr. Dux László oktatási rektorhelyettesként járult hozzá a szegedi orvosegyetem eredményességéhez. Dr. Varró András kiemelte: dr. Dux László a folyamatos támogatásával járult hozzá ahhoz, hogy a 2012-es tehetséggondozó alapítvány kezdeményezése mára Nemzeti Tudósképző Akadémiává izmosodott.

Dux_Laszlo_70_W-18

A tisztelők, korábbi munkatársak és tanítványok mellett, a családtagok közül az ünnepelt prof. dr. Dux László lánytestvére, prof. dr. Dux Mária (balról, fehér blézerben) is megjelent az SZTE öregdiák szervezete rendezvényén

A születésnapi rendezvény moderátori tisztét is betöltötte és emlékeit is összegezte az ünnepséget kezdeményező szervezet, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem és Gyógyszerésztudományi Kar Öregdiák Szövetség jelenlegi vezetője, dr. Papp Viola.

Dux_Laszlo_70_W-34

Dr. Keller-Pintér Anikó egyetemi docens szerint az "Élni és élni hagyni", ami jellemzi prof. dr. Dux László vezetői stílusát

– Először 2007 júniusában találkoztam Dux professzorral – kezdte az SZTE Biokémiai Intézetben eltöltött elmúlt 17 éve áttekintését dr. Keller-Pintér Anikó egyetemi docens. A csongrádi iskolákból indult, a budapesti orvosképző egyetemen diplomázó, a PhD-s munkát a Szegedi Biológiai Központban végző, a tudományos munkát a zenéléssel összefonó fiatal kutató összegezte benyomásait. – Dux professzor szobájában Albert Schweitzer portréjára figyeltem fel elsőként. Tapasztaltam, hogy az intézetvezetői szoba ajtaja mindig nyitva állt, nem kellett hozzá „időpontot kérni” egy-egy beszélgetésre. A sport szeretete, a rendszeres kosárlabdázás mellett a pontosság jellemzi munkamódszerét – vélekedett a tanítványból lett utód, aki munkatársként segítette a tanszéki projektek és konferenciák sikerét. Az együtt munkálkodás eredményességét kifejezte a rendezvényen megjelent ifjú tudósok csoportja, az SZTE Biokémiai Tanszék munkacsoportjához kötődő 25 TDK-hallgató.

Dux_Laszlo_70_W-31

A 70. életévét 2024. május 11-én betöltő dr. Dux László köszöntésébe bekapcsolódtak – többek között – az online térbe lépő, messzire szakadt pályatársak, továbbá dr. Szabad János professzor emeritus. Megszólalt Iványi T. Gergő, a Biokémia, Biofizika, Molekuláris Sejtbiológia PhD-program I. éves hallgatója, aki többszörösen is kötődik a Dux-féle biokémiai iskola hagyományaihoz, hiszen az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2015-ös döntőjében I. helyezett csapat tagjaként kapott inspirációt a szegedi tanulmányok elkezdéséhez, s ezen az úton jelenleg ott tart, hogy kutatásait az SZBK Biofizikai Intézetében végzi.

Dux_Laszlo_70_W-35

A jubiláló prof. dr. Dux Lászlót az SZTE Biokémiai Intézetben vele leghosszabb ideig együtt dolgozó munkatársai - Bodnár Tünde (balról) és Keller-Pintér Anikó is köszöntötte

Ünnepi vacsorával, kellemes beszélgetésekkel zárult dr. Dux László köszöntés-sorozata, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar és Gyógyszerésztudományi Kar Öregdiák Szövetség rendezvénye.

*

A borítóképen: a 70 éves prof. dr. Dux László, mellette a felesége.

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek