Bezár

Hírarchívum

Kinai_eng_verseny_fotok_S-143

„Övezet és Út” – az SZTE-n versenyeztek a kínai ifjúsági angol nyelvű beszédverseny magyarországi döntősei

„Övezet és Út” – az SZTE-n versenyeztek a kínai ifjúsági angol nyelvű beszédverseny magyarországi döntősei

2024. június 10.
3 perc

2024. június 7-én, pénteken délután a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában rendezték meg a 6. kínai „Övezet és Út” ifjúsági angol nyelvű beszédverseny” magyarországi döntőjét. A "The 6th China Daily Belt and Road Youth English Speaking Competition" Hungarian Qualifying Competition (BRESC) házigazdája Kína vezető angol lapja, a China Daily. A magyarországi döntőt a 21. Century Media, a Shanghai International Studies University (SISU) és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete rendezte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Belt and Road Ifjúsági Angol Nyelvű Beszédversenyt (BRESC), 2019-ben hozta létre a China Daily, a legnagyobb példányszámú angol nyelvű kínai lap. A célja, hogy dinamikus platformot biztosítson a kulturális interakciókhoz Kína és az „övezet és út” mentén fekvő országok és régiók között. Az elmúlt öt évben több mint 50 országból vettek részt a versenyen fiatalok. A BRESC Magyarország kvalifikációs verseny házigazdája, a China Daily, szervezője a 21st Century English Education Media, társszervezői a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai International Studies University, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete.

A versenyen részt vett Dr. Gera Tibor, a Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola igazgatója, valamint az iskola versenyzőit felkészítő angoltanárok, Erdélyi Ágota, Vinkó Erzsébet és Kisdiné Papós Ágnes. A magyarországi döntőt a helyszínen tekintette meg Kertai Rita, a legutóbbi kiírás magyar versenyzője, aki a BRESC kínai globális döntőn harmadik helyezést ért el. A megnyitón Dr. Drahota-Szabó Erzsébet, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar általános és tudományos dékánhelyettese kiemelte, hogy a nyelvek összekötő szerepe a 21. században még nagyobb jelentőséget kapott. A Nemzetiségi Intézet intézetvezető egyetemi tanára elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetem nagyon jó kapcsolatot ápol a Shanghai International Studies Universityvel (SISU), aminek az SZTE Konfuciusz Intézet az egyik motorja. Személyes tapasztalatait is megosztotta a versenyzőkkel, rámutatva, hogy a globalizáció során kulcsfontosságú a párbeszéd, egymás megértése. Az SZTE nemzetköziesítési törekvéseiről, külföldi hallgatóiról és cserekapcsolatairól is röviden informálta a közönséget a professzor asszony, akinek német és orosz nyelvű mondatait is érdeklődéssel és örömmel fogadta a hallgatóság.

Kinai_eng_verseny_fotok_W-131

A magyarországi elődöntőre 16-27 év közötti (1997.01.01-2008.12.31. között született) tanulók nevezhettek. Kitétel volt, hogy sem a versenyző, sem a szülei nem lehetnek kínai állampolgárok. A versenyen indulóknak összesen hat percük volt felkészültségük bizonyítására: az első 3 percben az előre elkészített és begyakorolt beszédet kellett előadniuk „Civilizációk: összecsapás és együttélés” témakörben, majd következtek a kérdések és válaszok, szintén 3 percben. A beszédeket tartalmi (50%), nyelvi (30%) és összességében, hatásukban (20%) értékelte a zsűri.

Kinai_eng_verseny_fotok_W-133

A zsűri tagjai voltak: Prof. Dr. Árvay Anett, nyelvész, az SZTE BTK hungarológia szakértője, oktatója, Szűcs Balázs, író, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Külügyi és Innovációs Irodájának irodavezetője, Hajdu Péter a Magyar Tudományos Akadémia nyilvánosbeszéd szakértője, tizenháromszoros szónokverseny győztes, Charles Marshall, manchesteri középiskolai tanár, a Makói József Attila Gimnázium korábbi oktatója és Prof. Wang Rui, az SZTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, és a Shanghai International Studies University angoltanára.

Kinai_eng_verseny_fotok_W-135

A versenyen egy bajnokot, két első helyezettet, három második díjat és négy harmadik díjat osztottak ki, valamint minden induló oklevelet is kapott.

Kinai_eng_verseny_fotok_W-136

A végeredmény:

A bajnok, aki Magyarországot képviselheti a globális döntőn::

Zoller Adrienn, (BGE),

 Kinai_eng_verseny_fotok_W-140

Első helyezettek::

Sundusin Afiqah Izzati Binti, SZTE MGK, agármérnök, Bs,

Wenner Zsolt, Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola;

 

Második helyezettek:

Haomou Antonio, SZTE,

Farkas Kyara, Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola,

Gondi Péter, Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola.

 Kinai_eng_verseny_fotok_W-139

A zsűri a versenyt követő értékelésében kiemelte, hogy mindenki győztes, aki részt vett az eseményen, mert ezzel a tapasztalattal erősíti önmagát, a későbbiekben pedig magabiztosabban állhat ki bármilyen hasonló szituációban. A magyarországi elődöntő győztese, Zoller Adrienn képviseli majd Magyarországot Kínában, a globális döntőn, ezen felül pedig a kínai kulturális turné programján is részt vehet 2024 októberében.

Kinai_eng_verseny_fotok_W-141


Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek