Bezár

Hírarchívum

EUROPAI_EGYETEMI_JATEKOK-nyitoceremonia

Mindhárom színű éremből hoztak haza az SZTE hallgatói az Európai Egyetemi Játékokról

Mindhárom színű éremből hoztak haza az SZTE hallgatói az Európai Egyetemi Játékokról

2024. július 25.
5 perc

Idén 40 ország 400 egyeteméről, több mint 5000 hallgató vett részt a kétévente megrendezendő multisport eseményen, az Európai Egyetemi Játékokon. A házigazda Magyarország volt, a sporteseményeknek Debrecen és Miskolc adott otthont. A versenyről az SZTE hallgatói érmekkel tértek haza.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európai Egyetemi Játékok a világ egyik legnagyobb egyetemi multisport rendezvénye, amelyen európai egyetemek sportolói mérik össze tudásukat felsőoktatási intézményeiket képviselve. A rendezvényt páros években rendezik meg olyan egyetemi városok, amelyek alkalmasak arra, hogy mind a 17 érintett sportág megmérettetéseit fogadni tudják mind infrastrukturális, mind egyéb szempontból.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (European University Sports Association/EUSA) 2018-ban döntött Debrecen és Miskolc mellett, így a két város karöltve adott otthont a VI. Európai Egyetemi Játékoknak (European Universities Games/EUG). Az idei eseményt a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel, valamint Debrecennel és Miskolccal közösen szervezte.

Az eseményen 22 felsőoktatási intézmény képviselte Magyarországot, köztük a két házigazda és a Szegedi Tudományegyetem is. Több mint 550 hazai sportoló indult mind a 17 sportágban, ezzel a legnagyobb delegációt alkotva. A küzdelmekre július 12-24. között került sor.

EUROPAI_EGYETEMI_JATEKOK-megnyito

Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos, a MEFS elnöke nagy örömmel köszöntötte az egyetemi sportélet fiatal képviselőit és beszédében kiemelte, mint minden multisport-esemény, úgy ez is nemcsak a sportról, hanem a közösségépítésről is szól. A hallgatók számára legalább annyira fontos maga a teljesítmény, versenyzés/versengés - legyen szó tanulásról vagy akár sportról, mint a közösség és az együvé tartozás érzése.

Gera_Zorka_dobogon

Az SZTE hallgatóinak eredményei:

Gera Zorka – KickBox/K1 női-65 kategóriában aranyérmet nyert.

Karácsondi Réka – KickBox/Point Fighting női-55 kategóriában ezüstérmet szerzett.

Karácsondi Réka – KickBox/Light női-55 kategóriában bronzérmet szerzett.

Török Dóra Melinda – KickBox/Point Fighting +65 kg-ban nyert bronzérmet.

Gera_Zorka

– Az idei EUSA Egyetemi Játékoknak Debrecen és Miskolc adott otthont. A mi sportágunk, a kick-box Miskolcon kapott helyet. A szervezés nagyon színvonalas volt mind a verseny, mind pedig a különféle programok tekintetében. Pénteken kick-lighttal kezdtem, ahol egy bronzéremmel zártam, majd szombaton point-fightingban ezüstérmet szereztem. A kick-light nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de a kezdeti csalódottságot már felváltotta ismét a motiváció a további fejlődésre. Sokat tanultam a verseny alatt, és összességében egy nagyon jó társaság részese voltam, ahol rengeteg bátorítást kaptam – mondta el Karácsondi Réka, az SZTE JGYPK gyógypedagógia szakos hallgatója.

– A verseny jó hangulatú, barátságos, családias légkörben zajlott, a szervezők segítőkészek voltak mindig. A bíráskodás a számunkra megszokott WAKO versenyek színvonalát hozta, korrektek voltak a bírók. Az SZTE hallgatói, a versenyzőink ügyes harcosok, képzettek és tapasztaltak, ami az eredményekben is megmutatkozott. Zorka nagyon ügyesen, magas színvonalúan oldotta meg az elődöntőt, majd később a döntőt, aminek az eredménye egy aranyérem lett. Dorka nagyon képzett, tapasztalt ellenfelet kapott, akivel ki-ki meccset játszott, de szépen lassan, taktikusan, okosan fölé tudott kerekedni. Egy sajnálatos sérülés miatt fel kellett adnunk a mérkőzést, aminek eredménye így egy bronzérem lett. Réka két szabályrendszerben indult. Az első a Light volt, ahol egy kellemetlen ellenfelet kapott, aki ellen kemény küzdelem árán, de alul maradt, így bronzérmes lett. A másik szabályrendszer a Point Fighting volt, ahol egy többszörös Európa-kupa győztessel döntőzött és szintén nem adta magát könnyen, ez most egy ezüstéremre volt elég. Összességében a csapat nagyon jól szerepelt, a lányok szépen helytálltak és mindent megtettek a győzelmekért. Így 4 éremmel távoztunk, bár ez lehetett volna akár több is – mondta el Vida Ádám, az SZTE csapatvezetője.

A VI. Európai Egyetemi Játékokon Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia, Bulgária, Ciprus, Csehország, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Georgia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Koszovó, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Örményország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna egyetemi hallgatói indultak. Magyarországról a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), EDUTUS Egyetem (EDUTUS), Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE), Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (MTSE), Neumann János Egyetem (NJE), Károli Gáspár Katolikus Egyetem (KRE), Kodolányi János Egyetem (KJE), Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), Óbudai Egyetem (ÓE), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), Semmelweis Egyetem (SE), Széchenyi István Egyetem (SZE), Debreceni Egyetem (DE), Miskolci Egyetem (ME), Nyíregyházi Egyetem (NYE), Pannon Egyetem (PE), Pécsi Tudományegyetem (PTE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói mérették meg magukat.
EUROPAI_EGYETEMI_JATEKOK-kabala
Sportágak: 3x3 kosárlabda, asztalitenisz, futsal, judo, karate, kézilabda, kick-box, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, sakk, strandkézilabda, strandröplabda, taekwondo, tenisz, tollaslabda és vízilabda .

Érmek országonként:

1. helyen Magyarország 58 éremmel (16 arany, 18 ezüst, 24 bronz).

2. helyen Törökország 52 éremmel (15 arany, 13 ezüst, 24 bronz)

3. helyen Horvátország 30 éremmel (15 arany, 7 ezüst, 8 bronz).

Résztvevő egyetemek (teljesség igénye nélkül) összesített ponttábla szerinti helyezésük – össz-éremszám (arany, ezüst, bronzérem száma a zárójelben):

1. University of Zagreb (CRO) 24 (13, 6, 5)

2. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 17 (6, 3, 8)

3. Gazi University (TUR) 17 (6, 3, 8)

26. Szegedi Tudományegyetem 4 (1, 1, 2)

56. Semmelweis Egyetem 2 (1, 0, 1)

59. Debreceni Egyetem 2 (0, 1, 1)

80. Pécsi Tudományegyetem 2 (0, 0, 2)

Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter hangsúlyozta, a közel negyven ország több mint négyszáz egyetemének, ötezer sportolóját 17 sportágban megmozgató rendezvény több volt sportversenynél, „mert ott barátságok is születtek”. Hozzátette: a zárórendezvényen összekötődnek a közösségek, hiszen az egyetemi sportközösség találkozik a fesztivál közösségével. Kitért a magyar csapatra, amelyre – mondta – büszkék lehetünk, hiszen egyetemistáink tizenhat aranyérmet szereztek.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszönetét fejezte ki az egyetemistáknak, kiemelve, „mindannyian győztesek”.

EUG_zaro

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke, Adam Roczek úgy fogalmazott, reméli, a résztvevők egész életre szóló emlékekkel és tapasztalatokkal gazdagodtak. A 2026-os salernói (Olaszország) játékokon újra találkozhatnak, jegyezte meg zárszavában.


Fotó: EUSA, MEFS
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek