plenaris_12

Természettudományos tehetséggondozás a SzeReTeD laborban

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában Európai Uniós támogatással 2013-ban felavatott SzeReTeD labor (SZEgedi REgionális TErmészettudományos Diáklaboratórium) 10 éves fennállásának tiszteletére az IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszterének támogatásával egy természettudományos fókuszú regionális műhelykonferencia-sorozatot szerveznek.

A rendezvénysorozat fő célja a SzeReTeD Laborban folyó természettudományos tehetséggondozó és tudománynépszerűsítő munka elmúlt 10 évének áttekintése mellett a következő időszakban megvalósuló fejlesztések bemutatása, illetve a labor regionális kapcsolatainak erősítése.

A rendezvénysorozat első felvonásában október 12-én a Természettudományos tehetséggondozás a SzeReTeD Laborban című rendezvényt szervezték meg nagy sikerrel a Gyakorló Gimnáziumban.

szekcio_fizika2

Dr. Dobi János igazgató köszöntőjét követően a nyitóelőadásban Dr. Imreh Szabolcs, az SZTE GTK egyetemi docense a természettudományos tehetségekben rejlő tudományos és gazdasági potenciálról osztotta meg gondolatait, majd Dr. Chrappán Magdolna, a Debreceni Egyetem BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének főiskolai docense "A természettudományos oktatás visszhangjai, hogyan gondolkodunk a STEM-ről" címmel tartott előadást.

Süveges Antal Pál a Magyarországi Diáklaborok Egyesülete képviseletében a magyarországi diáklaborok helyzetéről és lehetőségeiről beszélt a Selye János Diáklaborhálózat kiépítése című új pályázati program apropóján, melynek részeként a Szegedi Tudományegyetem 48,1 millió forintos támogatásban részesült a diáklabor további fejlesztésére.

szekcio_kemia1


A SzeReTeD Labor elmúlt 10 évéről és jövőbeni terveiről Csiszár Imre, a SzeReTeD Labor laborvezetője, a rendezvénysorozat főszervezője mesélt a 75 fős közönség előtt.

A délutáni szekciókban tantárgyi közösségekben folyt a munka: itt osztották meg egymással tapasztalataikat a szervezőintézmény és partnerintézményeinek biológia, kémia, fizika és földrajz szakos tanárai. A Szeged utcáin szervezett természettudományos kalandtúrát követően közös vacsora és szülinapi torta zárta a 10 éves évfordulóját ünneplő SzeReTeD Labor első ünnepi rendezvényét.

SZTEinfo

esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Nagy_GergoNagy Gergő - BTK, szlavisztika-orosz, angol

Mindig is érdekeltek a külföldi Kultúrák, szerettem nyelveket tanulni. Azért választottam a BTK szlavisztika-orosz szakirányát, mert a Szegedi Tudományegyetem híres külföldi pályázati lehetőségeiről (például Erasmus-program), ahol kamatoztathatom az itt megszerzett tudást. Tehát a gyakorlatomat akár külföldön is eltölthetem. Ráadásul az orosz mellé második évtől lehetőségem nyílt felvenni az angol minort, amit szintén hasznosnak tartok a későbbi elhelyezkedésem szempontjából. A szegedi nyelv szak középpontjában a gyakorlat-orientáltság áll, ami igen fontos, ha valaki anyanyelvi szinten szeretne egy nyelvet elsajátítani.Sipos Mark KristofSipos Márk Kristóf – ÁJTK, politológia

Mivel szegedi vagyok, nem volt kérdés, hogy ragaszkodom a városomhoz és a helyi egyetemhez. Azért a politológiát választottam, mert nagyon érdekel a politika. Emellett nem titkolt célom, hogy majd színésznek tanuljak, de ez előtt szeretném, hogy legyen egy biztos diploma a kezemben. A szakon nagyon kedvesek a tanárok, jó a kapcsolat velük, igazán családias a hangulat. A közösségi élet is élénk, igazán jó kedvezmények vannak külön az egyetemistáknak, így például ingyen lehet buliba menni, vagy olcsóbban lehet egy kávét inni.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *