Bezár

Hírarchívum

SZTE_BTK_Magyar_Konyvkiadok_Napja

Beck Zoltán szerzői estjével, kötetbemutatókkal és felolvasóesttel jön a Magyar Könyvkiadók Napja a szegedi bölcsészkaron

Beck Zoltán szerzői estjével, kötetbemutatókkal és felolvasóesttel jön a Magyar Könyvkiadók Napja a szegedi bölcsészkaron

2023. október 16.
3 perc

Hetedik alkalommal rendezi meg a szegedi bölcsészkar nagy múltra visszatekintő eseményét, a Magyar Könyvkiadók Napját. Október 18-19-én, a kar kávézójában, a Café Radnótiban hallgathatnak meg az érdeklődők kötetbemutatókat, de a korábban Esterházy Péter emlékére létrehozott írók-filozófusok felolvasóestre és Beck Zoltán, a 30Y zenekar énekes-dalszerzőjének szerzői estjére is sor kerül. A belépés mindenki számára ingyenes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A korábbi években a Magyar Könyvkiadók Napját úgy ismerhette meg a szegedi közönség, hogy annak programjai egy téma köré épülnek, mint például az évfordulók emlékezete 2021-ben vagy a határ/határtalanság a 2020-as rendezvényen. Az idei felhozatal azonban más. Arról, hogy a szervezők milyen elgondolás alapján állították össze a programot, Prof. Dr. Szilágyi Zsófiát, a kar általános és tudományos dékánhelyettesét kérdeztük:

– Szerettük volna megmutatni a magyar könyvkiadás és a szegedi bölcsészkar sokszínűségét egyszerre: arra törekedtünk, hogy a nyolc beszélgetésen nyolc különböző kiadót mutassunk be, kisebbet és nagyobbat, elsősorban szépirodalomra és inkább tudományra specializált egy-egy friss kiadványukkal. Bemutatkoznak a Helikon, L’Harmattan, Kalligram, Napvilág, Gabo, Typotex, Magvető és a Jelenkor Kiadó kötetei, a kérdezők pedig az SZTE BTK hallgatói, doktoranduszai, oktatói.

A dékánhelyettes elmondta, a témaközpontúságon felül a rendezvény több pontban is változott az eddigiekhez képest. A kari konferenciaterem helyett a rendezvény hangulatához jobban illő és a BTK-sok által kedvelt Café Radnótiba költöztetik a programokat, amelyek amúgy gyorsabban is követik majd egymást, mint eddig: mindkét napon délután négy és este 10 között 4-4 bemutatóval és 1-1 esti programmal készülnek.

Kultúra, irodalom, tudomány és zene a programkínálatban

A zene megjelenése a programok között ugyancsak újdonságnak számít: a két záróprogram egyike – a már említett írók-filozófusok felolvasóest mellett – Beck Zoltán, a 30Y énekes-dalszerzőjének Gyereknek bátor című szerzői estje lesz, amelyen szintén ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők. A napközbeni programokról így nyilatkozott a dékánhelyettes:

– Lesz szépirodalom, frissen megjelent regényéről kérdezzük Jolsvai Andrást, Jánossy Lajost és Milbacher Róbertet, kedvezünk a fantasy-rajongóknak, az Ólomerdő-trilógia szerzőjének, Kleinheincz Csillának a meghívásával. Lesznek a történettudomány iránt érdeklődőket megszólító beszélgetések: vendégünk lesz Romsics Ignác, akinek jelentős visszhangot kiváltó, kétkötetes memoárja jelent meg nemrég, és Ignácz Károly, akit többek közt a 150 éves Budapestről és a történeti ismeretterjesztésről faggatunk. Elfogadta meghívásunkat Szvetelszky Zsuzsanna, aki a pletyka, illetve az eldobható termékek köré társadalom kutatásába vezet be majd minket. Különleges eseménynek ígérkezik a L’Harmattan Kiadó órája, akik bemutatják majd az open science mozgalmat, valamint megismertetik velünk a hallgatók és oktatók számára ingyenesen elérhető online tudástárakat.

A cél a gondolatébresztés

Arra a kérdésre, hogy kiknek ajánlják a rendezvényt, a dékánhelyettes azt mondta, azoknak, akik tartalmas szórakozásra, elmélyült beszélgetésekre, elgondolkodtató kérdésfeltevésekre vágynak. A vendégek képet kaphatnak arról, hogy az elmúlt évben milyen fontos könyvek jelentek meg, milyen munka folyik a kiadókban, és hogyan mutatkoznak meg jelenünk legfontosabb kérdései könyvekben és szövegekben, milyen kihívások előtt áll a tudományos könyvkiadás.

– Az eseménnyel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egy bölcsészkar nem létezhet könyvkiadók nélkül, hiszen oktatóink, hallgatóink egyszerre könyvek szerzői, olvasói, értelmezői. Egyben azt is meg kívánjuk mutatni, milyen változatos területeken tevékenykednek karunk hallgatói és oktatói, hiszen a vendéglátók, a kérdezők minden esetben a saját munkatársaink – fogalmazott Szilágyi Zsófia.

A részletes program az SZTE BTK honlapján olvasható.

SZTE BTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek