Bezár

Hírarchívum

NYITO_LABORLATOGATAS_szgytv_0418

Szentesi és nagyatádi középiskolások laborgyakorlata az SZTE-n

Szentesi és nagyatádi középiskolások laborgyakorlata az SZTE-n

2023. április 21.
4 perc

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen rész vett iskolák közül a Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium, valamint a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákjai és tanárai látogattak április 18-án a Szegedi Tudományegyetemre. A középiskolások és kísérő tanáraik megismerkedtek az egyetem képzési kínálatával és laborgyakorlaton vettek részt az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar gyógyszerkémiai, valamint gyógyszertechnológiai tanszéken, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszékén, és az SZTE SZAOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek, annak kiváltképp, hogy 15 lánnyal utazhattam Szegedre. Számomra nagyon fontos, hogy a lányok is megismerkedjenek a természettudományos területekkel, a biológia és a kémia rejtelmeivel. Különös érdekes volt a gyógyszerkémiai és a gyógyszertechnológiai labor a gyakorlatiassága miatt. A kémiai tanszék laborjában bemutatott kísérletekből magam is sok új ötletet merítettem a tanórákhoz – fogalmazott Dergez-Mohari Katalin, a Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium tanára. Hozzátette: a részt vevő diákoktól több pozitív visszajelzést is kapott, volt olyan 12. osztályos tanuló, aki ugyan másik felsőoktatási intézménybe jelentkezett első helyen, de a szegedi látogatás után elgondolkodott a sorrendmódosításon.


Nagyatad_Ady_Endre_SZGYTV
Az SZTE TTIK Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszékén készült képek itt megtekinthetőek. Fotó: Zentai Péter

A diákok az SZTE laboratóriumai mellett megismerkedtek az intézmény képzéseivel is. Az egyetemet bemutató előadáson szó esett többek között a felvételi eljárás menetéről, az egyetemi ösztöndíjakról, érettségire felkészítő tanfolyamokról, a kollégiumi elhelyezésről, a nyelvtanulási lehetőségekről és a sportolási programokról is. A kíváncsi középiskolások az előadás után az egyetemi művészeti csoportokról és az intézményi többlettpontokról is érdeklődtek. – A tájékoztató nagyon hasznos volt, mert a csoportban 9-10. osztályos tanulók is voltak, akik segítséget kaptak abban, hogy merre induljanak a pályaválasztásnál. A szegedi látogatás megerősítés volt azoknak a diákoknak, akik már tudják, hogy természettudományos területen szeretnének továbbtanulni és motiváció azoknak, akik még bizonytalanok – összegezte a nagyatádi iskola tanára.

Ahogyan a nagyatádiak, úgy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium is rendszeres résztvevője a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenynek. Az ehhez kapcsolódó tavaszi laborlátogatáson a gimnázium végzős, biológia-kémia tagozatos diákjai vettek részt: az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszékére, és az SZTE SZAOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetébe látogattak el.

– A járványhelyzet hozta kétévnyi bezárás után ez az az évfolyam, amelyik valóban értékelni tudja, mit jelent számukra, hogy újra kinyílt a világ, hisz annyi mindenről le kellett mondaniuk a gimnáziumi éveik alatt – mondta Sarusi Klára, a gyerekek kísérő tanára. – Gáláns vendéglátásban volt részünk a Szegedi Tudományegyetem részéről; mindenre kiterjedő, precíz szervezésnek köszönhetően végig kiemelt vendégnek érezhettük magunkat, külön busszal gondoskodtak utazásunkról, étteremben ebédeltünk, az egyetem részéről figyelmes házigazda kísért bennünket a nap folyamán, navigált az egyetemi helyszínek között, ügyelve a pontos időbeosztásra. Prominens személyek voltunk, akiknek olyan egyetemi ajtók nyíltak meg, melyek az intézet orvostanhallgatói számára is csak ritkán. Így jutottunk be többek között az országban és nemzetközileg is kuriózumnak számító Anatómiai Múzeumba is.


A tanárnő hozzátette: nagyra értékelték, hogy az SZTE SZAOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben és az SZTE TTIK Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszék sárga hallgatói laborjában fogadták őket az SZTE oktatói és kutatói. Többször volt lehetősége megtapasztalni, hogy az iskolán kívüli tevékenységeknek nagy szerepe van abban, hogy a diákok „megfertőződjenek” a természettudománnyal. Éppen ezért nagyon hasznosnak tartja az SZTE-s laborgyakorlatot és a hasonló programokat.

– Ahogy egyik diákom fogalmazott; „érdekes volt látni azokat, amiket órán tanulunk, az elméletet gyakorlattal lehet igazán megérteni” – mondta.

 

Az SZTE SZAOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben Dr. Török Dénes fiatal kutató a motoros idegsejtek és az izomműködés kapcsolatáról tartott rövid előadása után a diákok kipróbálhatták a fagyasztva metszést. Az előkészületektől kezdve nyomon követték a folyamatot, a végeredményt pedig mikroszkóp segítségével vizsgálták meg.

Horvath_Mihaly_Gimnazium_SZGYTV
Az SZTE SZAOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben készült képek itt megtekinthetőek. Fotó: Zentai Péter

Az SZTE TTIK Szervetlen, Szerves és Analitikai Kémiai Tanszéken szintén egyénileg végezhettek el két gyakorlatot Dr. Musza Katalin irányításával, valamint további négy látványos kísérletet is kipróbálhattak a diákok.

– Jómagam ünnepnapoknak élem meg ezen rendkívüli alkalmakat. Az egyetemi rendezvények fontos helyszínei szakmai tudásom bővítésének. De szeretném azt is kiemelni, hogy a mai napon szerzett tapasztalataik nagyban hozzásegítették a végzős diákjainkat ahhoz, hogy végleges döntést hozzanak a továbbtanulással kapcsolatban – mondta Sarusi Klára, aki reméli, ősztől több diákjuk is a szegedi egyetem orvostudományi karán folytathatja tanulmányait.

Aki pedig jövőre jelentkezik felsőoktatási intézménybe, annak is érdekes és hasznos volt a szegedi látogatás. Az egyetemet bemutató tájékoztató előadásban többek között az is elhangzott, hogy a 2024-es felvételi eljárástól a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen való részvételért az egyes szakokon intézményi pont járhat. A 2023-as versenyt az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága november 30-án és december 1-jén rendezi meg.

SZTEinfo

Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek