Bezár

Hírarchívum

IMG_0643

X. alkalommal rendezett borversenyt az SZTE, az SZBK és az MTA SZAB

X. alkalommal rendezett borversenyt az SZTE, az SZBK és az MTA SZAB

2022. május 06.
3 perc

Közel 14 pincészet 40 féle borát kóstolta végig a zsűri a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont által szervezett Borversenyen, 2022. május 5-én a SZAB Székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A borkóstolót Prof. Dr. Krisztin Tibor, az MTA r. tagja, a SZAB elnöke, az SZTE TTIK tanára és Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke nyitotta meg. A szervezők előbb köszöntötték a részvevőket, majd ismertették a szabályokat.


IMG_0648

 

Az eseményen az első években csak a régió pincészetei képviseltették magukat, ám a verseny pillanatok alatt országossá nőtte ki magát, ennek köszönhető többek között az is, hogy 2022-ben több mint 40 féle bor került a zsűritagok elé.


IMG_0633

 

Magyarországon a változatosan tagolt tájnak és az éghajlati adottságoknak köszönhetően az összes borstílus megtalálható, a könnyed pezsgőtől kezdve a testes vörösboron át, egészen a nemes édes borokig. Ezt a sokszínűséget még izgalmasabbá teszi az őshonos szőlőfajták, a világfajták és az ebből készült borok egyensúlya, amely a megmérettetés során is megmutatkozott.

 

A zsűri 0-tól, 100-ig pontozhatta a borokat.


IMG_0617

 

A kóstoló előtt Prof. Dr. Tóth Gábor kiemelte: egy-egy ilyen versenyen a kevésbé finom borok is 70-80 pont között mozognak, a legjobbak pedig maximum 94-95 pontot érnek. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy a tévhitekkel ellentétben ilyenkor csak és kizárólag vizet és kenyeret szabad fogyasztani, a sajtok ugyanis torzítanak az ízeken.

 

A bírálók között helyet foglalt: Prof. Dr. Krisztin Tibor, az MTA r. tagja, a SZAB elnöke, az SZTE TTIK tanára; Prof. Dr. Pál József, az MTA doktora, az SZTE BTK tanára; Prof. Dr. Párducz Árpád, az MTA doktora, az MTA SZBK tudományos tanácsadója; Prof. Dr. Tóth Gábor, az MTA doktora, az SZTE SZAOK tanára, a borbíráló testület elnöke; Prof. Dr. Dékány Imre, az MTA r. tagja, az SZTE TTIK, SZAOK tanára; Prof. Dr. Totik Vilmos, az MTA rendes tagja, az SZTE TTIK tanára; Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja; Prof. Dr. Zupkó István, az MTA doktora, az SZTE GYTK dékánja; Prof. Dr. Szakonyi Zsolt, az SZTE GYTK dékánhelyettese, a SZAB Gyógyszerésztudományi Munkabizottságának elnöke.


IMG_0630

 

A megízleltekből több bor kerül a dobogó legfelső fokára, amelyek közül nemcsak a Szegedi Tudományegyetem és az MTA SZAB, hanem a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint az SZTE GYTK, a SZAOK, az ÁJTK, illetve az MGK is választott egy-egy bort. Az egyetem borára mellettük igényt tart majd a TTIK és az MK is, ők azonban kari bort nem választottak maguknak.


valogatott_a_honlapra
A borkóstolón készült galéria a képre kattintva érhető el.

 

A friss, illatos és zamatos italokat négy kategóriában díjazzák. Kiválasztottak egy prémiumkategóriás fehér és vörösbort, illetve egy rendezvény fehér és vörösbort is. Ezeket ünnepélyes keretek között ismertetik majd hamarosan a XXVI. Szegedi Borfesztiválon.


SZTEinfo - Pósa Tamara


Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek