Bezár

Hírarchívum

ITM_Dijatado_220317_039

„Az élet bonyolult folyamatai nem mindig értelmezhetők a matematikai gondolkodással” – interjú Dr. Fülöp Zoltánnal

„Az élet bonyolult folyamatai nem mindig értelmezhetők a matematikai gondolkodással” – interjú Dr. Fülöp Zoltánnal

2022. július 15.
4 perc

2022. március 15-én a Szegedi Tudományegyetem egykori és jelenlegi polgárait is jutalmazták: az Egyetemhez kapcsolódó személyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rangos kitüntetéseket vehettek át. Dr. Fülöp Zoltán programtervező matematikust, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, az SZTE TTIK Informatikai Intézetének Számítástudomány Alapjai Tanszékének egyetemi tanárát kiemelkedő oktatói tevékenysége, az elméleti számítástudomány területén folytatott, nemzetközileg is elismert kutatói, valamint több éves kimagasló vezetői munkája elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesítették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Mit jelent Önnek a kitüntetés?

- Természetesen sokat jelent és nagyon jólesett, hogy elismerték a munkámat. Úgy gondolom, az elismerés nemcsak nekem szólt, hanem az Informatikai Intézetnek is, aminek kilenc évig a vezetője voltam. A munkatársaim együttműködése és támogatása nélkül azonban bizonyára nem sikerült volna elérni mindezt.

- A matematika egy sajátos tudomány, ami különleges gondolkodást, tudást, odafigyelést igényel. Ön hosszú évtizedek óta űzi. Milyen jelentősége van az életében?

- A matematika racionális, logikus gondolkodást igényel, ami természetessé válik azok számára, akiknek ez a szakmájuk. Számomra is nagy jelentősége van, hiszen az életem nagy részét ezzel a logikus gondolkodással töltöm el. Ugyanakkor tudni kell, hogy az élet bonyolult folyamatai nem mindig értelmezhetők a matematikai gondolkodással. Ezt igyekszem mindig szem előtt tartani.

- Hogyan sikerült megszerettetnie a hallgatókkal az elméleti informatikát, amit oktat?

- Ez nehéz kérdés és nem is vagyok biztos abban, hogy a hallgatók többségével sikerült megszerettetnem. Az informatika elméleti részében, az alapozásban nem lehet látványos eredményeket gyorsan elérni, mert szükség van hozzá a nehezen megszerezhető elméleti alapokra. Inkább azt mondanám, hogy igyekszem ennek a területnek a fontosságát elhitetni a hallgatókkal, és akit komolyan érdekel és foglalkozni kíván vele, annak minden segítséget megadok.

- Mit lát, tapasztal: mennyire népszerűek az ehhez kapcsolódó szakok, képzések ma?

- Ez a kérdés viszont könnyű, mert gondolom, senkinek nem kell bizonyítani az informatikai szakok népszerűségét. Az SZTE TTIK Informatikai Intézetében négy alapszakon, négy mesterszakon és doktori szinten folyik informatikai képzés, melyekre évente összesen körülbelül nyolcszáz hallgatót veszünk fel. Ez kari méretű feladatot jelent az intézet számára. Biztos vagyok abban, hogy minimum középtávon az informatikai szakok népszerűsége megmarad.

IMG_7973

- Matematikusként képes kilépni a számok világából?

- Természetesen, hiszen mint egy korábbi válaszomban utaltam rá, aki boldogulni akar az életben, annak rendszeresen ki kell lépnie a számok logikus világából. Egy távoli kis faluból kerültem Szegedre, itt kaptam munkát, alapítottam családot, neveltünk gyermekeket és itt dolgozok a mai napig is. Mindezt nem lehetett volna megvalósítani a számok világán belül.

- Ha épp nem a hivatásának, szakmájának él, mivel foglalkozik szabadidejében?

- Szabadidőm kevés van, ezért azt igyekszem intenzíven kihasználni. A korom miatt egyre többet kell foglalkoznom az egészségem megőrzésével. Rendszeresen járok úszni és kocogni a szomszédos Ligetbe. Nagyon szeretek a hegyekben túrázni, amihez sajnos elég messzire kell menni Szegedtől. Itt szeretném megemlíteni, hogy három szegedi professzortársammal együtt tagja vagyok egy hatfős csapatnak, akikkel Erdély minden jelentősebb hegycsúcsát megmásztuk és erre nagyon büszkék vagyunk. Esténként, amikor nagyon fáradt vagyok, szeretek megnézni egy jó filmet, általában történelmi témájút.

- Mit lehet tudni a családjáról, szeretteiről?

- A feleségem informatikusként dolgozott, ma már nyugdíjas. Neki ezúton is köszönöm a sok támogatást, amit tőle kaptam életem során. Két fiunk van, akik Budapesten élnek, az idősebb villamosmérnök a fiatalabb adatelemző informatikus. Igen, úgy tűnik az informatika megfertőzött bennünket. És van még egy 88 éves édesanyám, aki szintén Szegeden lakik. Rajtuk kívül viszonylag kevés rokonom van és nem Szegeden élnek.

- És végezetül mivel foglalkozik most, dolgozik kutatáson?

- Természetesen, állandóan dolgozom kutatáson, hiszen „the show must go on”, hogy a klasszikust idézzem. Közös cikkeket írok a doktori hallgatómmal és külföldi kollégáimmal. A nyárra is akad munkám, például tagja vagyok egy nemzetközi konferencia programbizottságának, ahol éppen most folyik a benyújtott cikkek bírálata. És a Drezdai Műszaki Egyetem egy professzorával, aki egyébként az SZTE Honoris Causa doktora, évek óta dolgozunk egy könyvön, amelyben összefoglaljuk az eddigi kutatási eredményeinket. Ez a projekt befejezés előtt áll, és mint köztudott, ilyenkor van vele a legtöbb munka.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek