Bezár

Hírarchívum

044A0106

Furulyától az orgonáig - Különleges hangszerek az SZTE BBMK-n

Furulyától az orgonáig - Különleges hangszerek az SZTE BBMK-n

2022. január 21.
4 perc

„A különleges hangszereknek lelke van” – kezdte a beszélgetést Dr. Tóth Péter, az SZTE BBMK dékánhelyettese, akit ezúttal többek között a Kar legöregebb, legújabb, legdrágább, legolcsóbb és legnépszerűbb hangszereiről kérdeztünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Melyek az SZTE BBMK legnépszerűbb hangszerei?

 

- Fúvós, ütős, vonós, pengetős és billentyűs hangszerekből sincs hiány a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karon, a legnépszerűbb a hallgatók körében mégis a gitár és fuvola. Ám oktatunk olyan kevésbé ismert hangszereket is, mint a natúr kürt és a hárfa. Az utóbbin ma már sokkal kevesebben tanulnak meg muzsikálni, mint korábban, pedig nem is olyan rég még az SZTE BBMK-ról (korábbi nevén Zeneművészeti Kar) került ki a legtöbb elismert hárfaművész. A hangszerek sora persze bővíthető, annál is inkább, hogy egy-egy hangszerhez egy egész hangszercsalád tartozik. Egyeseknek bizonyos eleme már kikopóban van, ennek ellenére egyedinek számít. A legkevésbé népszerű hangszerek közé a fagott sorolható. Ennek a legfőbb oka az, hogy nagy, drága és igen nehéz szépen megszólaltani, vagyis: munka-, és időigényes rajta megtanulni kiválóan muzsikálni. Sajnos az elmúlt években hiány van csellistából vagy éppen brácsásokból is.


044A9765

 

044A0084


044A9841


- Mitől válik különlegessé egy zenei eszköz?

 

- Minden hangszernek története és lelke van, talán ettől olyan egyedi mind, egytől-egyig. Ám azt, hogy mitől válnak különlegessé meghatározhatja az is, hogy: ki, mikor és miből készítette, ki játszott már rajta, kié volt, mielőtt esetleg értékesítésre került, de attól függően is nevezhetünk egy hangszert különlegesnek, hogy mennyire közismert, népszerű vagy épp ritka. És meghatározhatja mindezt az ár is, amennyibe az a hangszer kerül.


044A9790

 

044A9819


044A0027


- Melyek a Kar legújabb és legrégebbi hangszerei?

 

- Több, mint 70 millió forint értékű az a csúcskategóriás hangversenyzongora, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara nemrégiben szerzett be. A Steinway & Sons D-modellnek városszerte nincs párja. Régóta dédelgetett álmunk vált valóra azzal, hogy sikerült beszereznünk ezt a szép és magas minőséggel bíró, különleges hangzású zongorát, amelyet egyelőre a Liszt Ferenc-teremben helyeztünk el. A hangszer az intézmény felújítása után, a későbbiekben a Fricsay-hangversenyteremben kap majd helyet. A Steinway & Sons D-modell versenyzongora majdnem 3 méter hosszú és közel 500 kiló. Nyolcvan százaléka a legjobb minőségű faanyagokból, kézzel készült, egy régóta alkalmazott és jól bevált koncepció alapján. 12 ezer alkatrészből áll és egyenesen Hamburgból érkezett a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra, és a hangversenyek résztvevői mellett igénybe vehetik majd a karon oktató, művészi hivatást választott tanárok is. A legrégebbi hangszerünket már nem ilyen egyszerű behatárolni, ugyanis nagyon sok régi, ám használható állapotban lévő, illetve felújított hangszerünk van. A legtöbb közülük vonós.


044A0050

 

044A3979


- Melyik az SZTE BBMK legkisebb és legnagyobb zeneszerszáma?

 

- A legnagyobb hangszerek között természetesen az úgynevezett sípos orgonát tartjuk számon. Ezt az SZTE BBMK éppen a hatalmas helyigénye és méretével arányos, több száz milliós ára miatt nem szerezte be. Azok a hallgatók, akik ezen a hangszeren kívánnak tanulni a Dómban illetve az Új Zsinagógában tehetik meg. Gyakorlás céljából pedig rendelkezünk két elektromos hangszerrel. A legkisebb hangszerünk a piccolo, melynek rendkívül fontos szerepe van a különböző zenei művekben. Különlegességét az is bizonyítja, hogy nem minden fuvolista játszik rajta, annak ellenére, hogy a piccolo a fuvola kisöccsének is nevezhető.


044A9799

 

044A0065


- Mekkora értékben határozható meg az Egyetem legdrágább és legolcsóbb hangszere?

 

- A legtöbb esetben minél idősebb egy hangszer, annál értékesebb. A nagyon drága hangszerek viszont speciális karbantartást igényelnek, éppen ezért nem jellemző a zeneművészeti karokon a meglétük. Az SZTE BBMK viszont időről-időre igyekszik használt, de jó állapotú és új hangszerekkel is bővíteni a repertoárját. Ilyen például a már említett Steinway & Sons D-modell, amelyet 2021-ben vásároltunk meg. A furulyák tekinthetők a legolcsóbbnak, de a többi fúvós hangszer is viszonylag megfizethető áron, 1-2 millió forint értékben beszerezhető. És nem feledkezhetünk meg azokról a hangszerekről sem, amelyek attól válnak igazán értékessé, mert akár 6-8 évet is kell várni arra, hogy elkészüljenek. Az SZTE BBMK ezeket a beszerzéseket kormányzati támogatásokból illetve alapítványi hozzájárulásokból valósítja meg folyamatosan.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek