Nyito_NTA_kollegium_nevadon_Varro_A_es_B_Sakmann_IMG_6325

A Nobel-díjas Bert Sakmannról, az SZTE díszdoktoráról nevezték el az NTA bővülő kollégiumát

Névadó és alapkőletételi ünnepség is része volt a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozója” program-sorozatának. A rendezvény fölött őrködő Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) tehetséges egyetemistákat befogadó kollégiumát a Nobel-díjas Bert Sakmannról, az SZTE díszdoktoráról nevezték el. A hamarosan új szárnnyal bővülő épületben tartott ünnepségen az elmúlt tíz év Szegedi Tudományegyetemhez is kötődő történéseiről, a kutatói utánpótlásról, a következő évtizedek reményeiről is szó esett.

Jelképi jelentőségű, hogy a Klebelsberg Kuno kultuszminiszter 5000. népiskolája, a 92 éve felavatott szegedi Rókusi Általános Iskola szomszédságában a Nemzeti Tudósképző Akadémia Bert Sakmannról, a Nobel-díjas német fiziológusról, az SZTE díszdoktoráról elnevezett kollégiuma magasodik immár.

 Hegyi_Peter_es_Varro_Andras_NTA_kollegium_avaton_IMG_6270

KÉPES BESZÉDEK

Díszdoktora Klebelsberg Kuno és Bert Sakmann is annak a Szegedi Tudományegyetemnek, amely Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert emlékét őrizve és ápolva szervezett konferencia-sorozatot 2012 márciusában, a „szegedi Nobel-díj” 75. évfordulója alkalmából.

Hegyi_Peter_es_Szabo_Gabor_NTA_kollegium_avaton_IMG_62801

– Tíz éve, a konferencia sikere után fogalmazódott meg a szervezőkben, vagyis a Szegedi Tudományegyetem vezetői és a Nobel-díjas tudósokkal kapcsolatban álló szegedi professzorok fejében a gondolat: Szent-Györgyi Albert emlékének a legméltóbban úgy tudunk megfelelni, ha a tudósképzést támogató alapítványt hozunk létre – nézett vissza a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány kuratóriumi elnöke. Varró András, az SZTE professzora köszöntő beszédében is hangsúlyozta: a minőségi tudós utánpótlás támogatásának végső célja, hogy ismét Nobel-díjas kutatója lehessen Szegednek, illetve Magyarországnak.

Fotók és videórészletek is bemutatták az elmúlt tíz évet. Hatalmas kivetítőn peregtek a fényképek a szegedi Pacsirta utca Kossuth Lajos sugárúti torkolatánál szervezett 2022. április 6-i névadó ünnepségen. Fény derült a párhuzamokra és a kapcsolathálóra. Gazdagon illusztrálták, hogy Bert Sakmann ezernyi szállal kapcsolódik a Szegedi Tudományegyetemhez és kulcsszereplője annak a tíz éve tartó folyamatnak, amelynek eredményeként létrejött a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA).

– Tizenegy Nobel-díjas kutató vett eddig részt azokon az alapítványi programokon, amelyek a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan támogatják a 16 és 36 év közötti tehetségek életét. Minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás ösztönöz a jó teljesítményre Magyarországon is. Az NTA célja, hogy itthon tartsuk a tehetségeket, a természettudományi érdeklődésű diákokat – összegzett Hegyi Péter. Az NTA programigazgatója köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványból lett Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány fennmaradásáért.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia logóját Szent-Györgyi Albert és Klebelsberg Kuno portréja uralja. A Szegedi Tudományegyetem és a Nemzeti Tudósképző Akadémia együttműködése mélyen gyökerezik.

 Hegyi_P_Szabo_G_Varro_A_IMG_62831

SEGÍTŐK AZ ALAPÍTVÁNYI MÉRFÖLDKÖVEKNÉL

A tehetséggondozást és tudománynépszerűsítést célul tűző alapítvány 2012 utáni megalakulását az SZTE két professzorának, az akkori rektornak, Szabó Gábornak és a szervezet kuratóriumi elnökének, Varró Andrásnak köszönte meg Hegyi Péter professzor. A szegedi egyetemről induló alapítvány körüli történések legfőbb mozgatójának számító egyetemi tanár köszönetet mondott a támogatásért a Tisza-parti város önkormányzata és a Richter Gedeon Nyrt. vezetőinek is.

Bert_Sakmann_kozepen_NTA_kollegium_avaton_IMG_6276

– A Nobel-díjas Bert Sakmann a kezdetektől segítette a tehetséggondozás ügyét, a tudósképzésnek a szegedi egyetemen kigondolt formáját – hangsúlyozta Szabó Gábor, aki immár az SZTE fenntartója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az akadémikus fölidézte Bert Sakmann, „a hórihorgas és nyakkendőt sohasem viselő” professzorral kapcsolatos emlékeit. Ezzel megidéződött a Göttingeni Egyetem légköre. Ugyanis Sakmann a Göttingeni Egyetemen védte meg doktori disszertációját. Az ottani Max Planck Biofizikai Kémiai Intézetben Erwin Neherrel együtt végzett kutatásokat, együtt nyerték el 1991-ben a Nobel-díjat. E történettöredékekkel fölidéződött az a tudományos közeg is, ami alapján Klebelsberg Kuno a szegedi egyetemet a „Tisza-parti Göttingaként” képzelte el.

Az alapítvány történetének második jelentős állomása 2015. Köszönet illette az SZTE professzorát, a volt felsőoktatási helyettes államtitkárt, Dux Lászlót, mert javaslatára és Lázár János miniszer közbenjárására olyan mértékű rendszeres támogatást kapott a szervezet, hogy 2018-ban elkezdhette szegedi kollégiumi központjának kialakítását. Az egykori Kereskedelmi és Iparkamara szegedi székháza, a volt Bartók művelődési központ patinás épületének az átalakítására megítélt 1,3 milliárd forint állami támogatás összege azonban, a megnövekedett építőipari árak miatt, nem fedezte a rekonstrukciót, ami 2020-ban elakadt.

– Teljes tekintélyével, az alapítványi programokon való megjelenésével is támogatta Bert Sakmann a magyar tudósképzést – hangsúlyozta az ELI-ALPS szegedi lézerközpontot is vezető Szabó Gábor. Kiemelte: a német Nobel-díjast személyes élmények kötik az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakához, az 1989-es fordulathoz. Ezért is tartja szívügyének, hogy segítse azt a szegedi egyetemet, ahol megszületett a MEFESZ, ahol kipattant a forradalmat előidéző szikra. – Bert Sakmann az ELI-beli látogatásakor, megelőlegezett bizalommal, kijelentette: Szeged az egyetemével és a lézerközponttal Európa közepe.

2021 a harmadik mérföldkő, amikor – hála Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Orbán Balázs államtitkár támogatásának – nemzetivé alakulhatott az alapítvány és a tudósképzés rendszere.

Hegyi_P_es_Kovacs_alpm_IMG_6284

– A magas hozzáadott értékű tudás fontos Szegeden, az ELI és a NTA városában – jelentette ki Kovács Tamás. Szeged alpolgármestere köszöntője végén hangsúlyozta: – Az egyetem és a város egyaránt érti a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert gondolatát: „Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.”

Freund_Tamas_NTA_kollegium_avaton_IMG_6260

TUDÓSOK A NÉZŐTÉREN ÉS A SZÍNPADON

A Klebelsberg-féle iskola és az NTA elit kollégiuma közötti utcában felállított színpad előtti az ország különböző városaiból a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozójára” érkezett középiskolások, valamint a szegedi egyetemisták közül a „Szent-Györgyi Hallgató”-programba felvételt nyert fiatalok, továbbá a nemzetközi és a hazai tudományos élet jelentős személyiségei is megjelentek.

Bert_Sakmann_NTA_kollegium_avaton_IMG_6291

– Tíz éve kértek meg, hogy segítsek. Mivel nagyon figyelemre méltó kezdeményezésnek találtam, elvállaltam az orvosbiológiai kutatások jövője befolyásolására szerveződő alapítvány és a tudósképzés támogatását – hangsúlyozta beszédében Bert Sakmann. A Nobel-díjas kutató a szegedi egyetemi képzés kiválóságáról is szólt, fölidézve Karikó Katalin, az SZTE alumnája és díszdoktorává lett kutatóprofesszorának az eredményeit. – Közelebb kell hozni a fiatalokhoz a természettudományokat, a laboratóriumok világát. Vállaltam, hogy ezt az ügyet Magyarországon népszerűsíteni fogom. Egész életemben vallottam: amit elvállalok, azt meg is kell csinálni – jelentette ki Bert Sakmann Nobel-díjas fiziológus, az SZTE díszdoktora, a NTA képzési igazgatója, aki első látogatása, 2012 márciusa óta további 5 alkalommal járt Szegeden.

Az ünnepségen a közönség soraiban láttuk a korábban az SZTE TIK-ben előadást is tartó Nobel-díjas Aaron Ciechanover izraeli biológust és Erwin Neher német biofizikust. A Szegedi Tudományegyetem rektora, Rovó László mellett, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója, Nagy Ferenc is megjelent az ünnepségen. Az SZTE neves kutatói közül – többek között – az akadémikus Kemény Lajos és Tamás Gábor, a professzori karból Dux László és Martinek Tamás, illetve Gyenge Zoltán is eljött a jeles eseményre.

 E_Neher_es_A_Ciechanover_masodik_sorban_IMG_6281

TÁBLA PORTRÉVAL

– Szeged a hazai tudomány egyik fellegvára. Figyelni kell arra a kutatói eredményre, ami itt születik – fogalmazott Freund Tamás. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke elárulta: az idegtudományok területén dolgozó kutatók évtizedek óta használják a Sakmann-féle patch-clamp elektrofiziológiai méréstechnikát. Leleplezte az NTA-kollégium névadója, Bert Sakmann portréjával kiemelt emléktáblát, Fritz Mihály szegedi szobrászművész alkotását.

Hegyi_Sakmann_Freund_NTA_kollegium_nevadon_IMG_6312

Emlékéremmel köszönték meg az NTA érdekében dolgozók munkáját. A képzési igazgató, Bert Sakmann a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány operatív igazgatójának, Takács Anitának nyújtotta át az elismerést és az oklevelet.

B_Sakmann_es_Takacs_Anita_IMG_6316

Kollégium várja a következő szemesztertől Szegeden a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) Szent-Györgyi hallgatóit. Az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő fiatalokat Nobel-díjas mentorok is segítik.

Bert_Sakmann_es_Hegyi_P_IMG_6299

Az alapítvány 2021 októberében vásárolta meg az addig szállodaként működő, a szegedi Kossuth Lajos sugárút és Pacsirta utcai sarkán álló épületet. A jelenlegi 20 szoba mellett egy nagyobb közösségi teret is kialakítottak. Ez a hallgatói programok, a képzés és a mentorokkal való találkozók helye.

Bert_Sakmann_Kollegium_alapko_IMG_6306

A névadó ünnepséget követően elhelyezték a Bertman Sakmann Kollégium további 16 szobáját, éttermét és előadótermét is magába foglaló új szárny alapkövét.

NTA_sajtotaj_IMG_6320

– Minden olyan kezdeményezés mellé oda áll a Richter Gedeon Nyrt., amely támogatja a képzett fiatalok itthon maradását – fogalmazott a sajtótájékoztatón az NTA kiemelt támogatója, a gyógyszeripari cég igazgatója, Greiner István.

szegedi-tudos-akademia-nemzeti-tudos-akademia

Bővíti kapacitását a Nemzeti Tudósképző Akadémia.

– Az alapkutatás megszerettetésére koncentrálunk. A transzlációs medicina képzési programba is be szeretnénk kapcsolni a Nemzeti Tudósképző Akadémiát – nézett a jövőbe Hegyi Péter programigazgató.

Klebelesberg_portrenal_Varro_Andras_NOA_kuratoriumi_elnok_IMG_6338

Évente 10-15 Szent-Györgyi (egyetemi) Hallgató kerülhet be az NTA színvonalas programjaiba. Az SZTE nappali tagozatos, aktív státuszú egyetemi hallgatói közül az általános orvos, a gyógyszerész, a fogorvos, a biológia és a kémia alapszakra járó tehetségei pályázhatnak. Ők nyerhetnek majd felvételt a Bert Sakmann Kollégiumba.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Molnár Dóra


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Iszak KrisztianIszak Krisztián – BTK, szociológia

Egyáltalán nem bántam meg, hogy a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem, ugyanis a képzés itt sokkal gyakorlatiasabb, mint más egyetemeken. Minden tavasszal részt kell vennünk élesben egy kérdőíves kutatásban, ami a Szeged Studies nevet viseli. Így saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a szakma szépségeit, és hogy mennyi és milyen munka áll egy komplett kutatás lebonyolításában, kivitelezésében. Úgy gondolom, ezáltal egy igazán gyakorlatias tudást kapunk meg.







Hell_Molli_felveteliHell Molli - TKK, angol-média

Továbbtanulásnál az elsődleges célom az SZTE volt. Jókat hallottam az intézményről és a szülővárosomhoz is közel van. Jól érzem itt magam, elégedett vagyok a képzéssel, különösen azért, mert előre elkészített órarenddel segítenek minket. Egyik kedvenc helyem az egyetemi könyvtár, ahol a tanulmányokhoz szükséges könyveket megtalálom. Az SZTE 21. századi egyetem, tetszik, hogy a TIK-ben ingyenesen használhatom a számítógépeket és a legtöbb egyetemi épületben van free Wifi.


További hallgatói vélemények >>>