Bezár

Sajtóarchívum

Nyito_Prince_Mahidol_Award_2021

Karikó Katalin és két kutatótársa kapja a 2021. évi Mahidol Herceg Díjat

Karikó Katalin és két kutatótársa kapja a 2021. évi Mahidol Herceg Díjat

2021. november 15.
5 perc

A Prince Mahidol Award díjazottjai 2021-ben az orvostudomány területén Karikó Katalin (Magyarország/USA), valamint kutatótársa, Drew Weissman (USA), továbbá Pieter Cullis (Kanada) – jelentették be 2021. november 15-én Bangkokban. A Thai Királyi Család 1992-ben alapított Prince Mahidol Award kitüntetettjei közül eddig – utólag – öten kaptak Nobel-díjat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hírvivő RNS-hez kapcsolódó technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin, valamint az mRNS orvosi alkalmazása módszerének a kidolgozásában vele együttműködő Drew Weissman mellett a lipid nanorészecskéknek az orvostudományban használatos elvét kidolgozó Pieter Cullis munkásságát ismeri el a 2021. évi Prince Mahidol Award orvostudományi kategóriája.

Logo_Prince_Mahidol_Award_2021

 

A 3 KITÜNTETETT KÖZÖTT AZ MRNS A KAPOCS

Karikó Katalin, aki „a Szegedi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot” Drew Weissmannal együtt dolgozott a philadelphiai Pennsylvániai Egyetemen, amikor 2005-ben „felfedezték, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkenti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat. Ez és későbbi vizsgálataik vezettek az mRNS előállításakor a pszeudouridin beépítéséhez és a pszeudouridint tartalmazó mRNS tisztítási módszerének a kidolgozásához. Ezek jelentik az mRNS vakcina fejlesztésének kritikus alapjait.

weissman_kariko_j

A sikerhez szükséges volt a lipidbiokémia területének fejlődése is.

Pieter-Cullis_02_jpg_JPEG_kep_324__350_keppont

A lipid nanorészecskék orvostudományi alkalmazásának úttörője Pieter Cullis. Ezeket a „zsírcseppecskéket” az orvostudományban különbözőféleképpen alkalmazzák, például gyógyszereknek a rákellenes szövetekbe juttatására anélkül, hogy túl nagy toxicitást okoznának a normál szövetekben. A vancouveri Brit Columbiai Egyetem professzora által kidolgozott elvet is alkalmazták az mRNS-vakcinák hordozórendszerének a kifejlesztésére.

Az mRNS-alapú oltóanyag a COVID-19 világjárvány megfékezésének egyik modern eszköze. Ugyanakkor a nukleinsav sejtekbe történő bejuttatásának módja a jövőben a számos betegség megelőzésére és kezelésére szolgáló RNS-technológia különböző alkalmazási lehetőségeit nyitotta meg – összegzett a 30. Mahidol Herceg Díj kitüntetettjeiről szóló sajtóközlemény.

 

35 ORSZÁGBÓL 86 JELÖLÉS

„A királyi védnökség alatt álló Prince Mahidol Award Alapítványt 1992. január 1-jén hozták létre Ő Királyi Felsége Mahidol Songklai herceg születésének 100. évfordulója alkalmából.”

Dontnokok_Prince_Mahidol_Award_2021

„Őfelsége Mahidol Songkla hercege 1892. január 1-jén született”. Tanulmányait Angliában és Németországban végezte. 1911-ben hadnagyi megbízást kapott a Német Birodalmi Haditengerészetnél. Az első világháború kitörésekor visszatért Thaiföldre. 1917-ben beiratkozott a Harvard Egyetemre, ahol 1928-ban, cum laude minősítéssel, orvosdoktori címet kapott. Rezidens orvosként egy amerikai misszionárius kórházban dolgozott, ám súlyosan megbetegedett és 1929. szeptember 24-én elhunyt – olvasható a díj névadójának életrajzában.

A Thai Királyi Család által létrehozott kitüntetést évente két – orvostudományi és közegészségügyi – kategóriában osztják ki. Mindegyik díj egy-egy éremmel, oklevéllel és 100.000 amerikai dollár (közel 32 millió forint) összegű pénzjutalommal jár.

A 30. Mahidol Herceg Díj kitüntetettjeit 2021. november 15-én Bangkokban sajtótájékoztatón jelentették be a Prince Mahidol Award Alapítvány vezetői, köztük az alelnöki posztot betöltő Prasit Watanapa professzor, a Mahidol Egyetem Siriraj Kórház Orvosi Karának dékánja.

Elárulták: a kitüntetésre 35 országból 86 jelölés érkezett.

Sajtotajekoztato_2_Prince_Mahidol_Award_2021

A 2019-2021-es jelöltek listájának szűkített változata került a Prince Mahidol Award Alapítvány kuratóriuma elé. Őfelsége Maha Chakri Sirindhorn hercegnő elnökölt a kuratórium 2021. október 26-án tartott ülésén, amelyen meghozták a végső döntést a 2021. évi Mahidol Herceg Díjról.

 

KAPCSOK A 2021. ÉVI ÉS A KORÁBBI DÍJAZOTTAK KÖZÖTT

A Prince Mahidol Awardot eddig 87 személynek, illetve személyi vagy intézményi csoportnak ítélték oda. A kitüntetettek névsorában 4 thaiföldi állampolgárságú személyt találnánk.

Sajtotajekoztato_1_Prince_Mahidol_Award_2021

A Mahidol Herceg Díj birtokosai közül utóbb öten – Barry J. Marshall, Harald Zur Hausen, Satoshi Omura, Tu You You, Sir Gregory Paul Winter – kaptak Nobel-díjat.

A rangos elismerést elnyert tudósok közül például Sir Gregory Paul Winterrel legutóbb Cambridge-ben találkozott Karikó Katalin. Sir Gregory Paul Winter 2016-ban kapta meg az orvostudomány területén a Prince Mahidol Awardot. Úttörő volt az antitest-technológia és -módosítás területén. Feltalálta az antitestek terápiás célú humanizálására szolgáló technikát, ami később élvonalbeli terápiás gyógyszerek létrehozásához vezetett. Ugyanezért a felfedezéséért 2018-ban megkapta a kémiai Nobel-díjat.

További érdekes kapocs a 2021. évi és a korábbi díjazottak között, hogy már 2013-ban megkapta a Prince Mahidol Awardot az orvostudomány területén Anthony Fauci, a COVID-19 pandémia idején az amerikai elnök főtanácsadója. Az Országos Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének (NIH ID) igazgatója méltatta a Karikó – Weissman kutatópárost az amerikai Rosenstiel-díj online ünnepségén.

Az SZTE alumnája eddigi több mint félszáz elismerése közül – a japán Keio Orvosi Tudományos Díj elnyerését követően – a Prince Mahidol Award a második ázsiai kitüntetés.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Prince Mahidol Award Alapítvány

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

 

Korábban írtuk Karikó Katalin díjairól:

Nézze meg ön is, hogyan ünnepli Karikó Katalint a New York-i Orvosi Akadémia!

A rák kezelésében kulcsfontosságú mRNS technológiáért Karikó Katalin és három kutatótársa kapja a William B. Coley-díjat

A Glamournál is az „Év Nője”, Karikó Katalin a tudomány nagykövete

A „tudomány királynőjeként” ünneplik Spanyolországban az Asztúria hercegnője-díjas Karikó Katalint

Az őssejt-hősök között is köszöntötték Karikó Katalint

Hat új gyöngyszem került Karikó Katalin díj-sorozatába a Nobel-hét előtti napokban

Influenszerekkel is beszélgetett Karikó Katalin, a Dr. Paul Janssen-díjas tudós

Karikó Katalin a francia Grande Médaille-díjat is elnyerte

A „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték Karikó Katalint, aki már „Arany Ludat” is kapott

Karikó Katalin és kutatótársa megkapja az „amerikai Nobel-díjnak” nevezett Lasker-díjat is

Személyesen vette át az amerikai Albany-díjat Karikó Katalin és két kutatótársa

Az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas díjai

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin, az SZTE alumnája

Karikó Katalint a legjobb japán magánegyetem a Keio Orvosi Tudományos Díjjal tünteti ki

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek