Bezár

Hírarchívum

Racz_Gabriella-4446

Két díjat is SZTE-sek nyertek el a Közbeszerzési Hatóság fenntarthatósági témájú pályázatán

Két díjat is SZTE-sek nyertek el a Közbeszerzési Hatóság fenntarthatósági témájú pályázatán

2021. január 21.
5 perc

Harmadik alkalommal adta át a Közbeszerzési Hatóság az általa alapított Közbeszerzési Nívódíjat és Közbeszerzési Kiválósági Díjat. A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók és a felsőoktatási intézmények hallgatói fenntarthatósági, zöld, szociális szempontokat előtérbe helyező témakörben pályázhattak. Az Szegedi Tudományegyetem munkatársa és hallgatója is a pályázat díjazottja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kiemelkedő színvonalú közbeszerzési szakmai munkásság elismerésére hirdetett díjra fenntarthatóság közbeszerzési témában készült szakdolgozattal, évfolyamdolgozattal vagy tanulmánnyal két kategóriában pályázhattak az érdeklődők.

A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó kategóriában érkezett pályázatok közül a zsűri Rácz Gabriella, az SZTE Beszerzési Igazgatóság, Közbeszerzési Iroda munkatársa pályamunkáját ítélte a legjobbnak. „A fenntarthatósági szempontok alkalmazása a közbeszerzési eljárásokban” témakörben beküldött, #aZegyéndÖntéseazéLhetőjövőzáloga:D című dolgozatával.

Rácz Gabriella a Szegedi Tudományegyetemen végzett anglisztika szakon. A Beszerzési Igazgatóságon 6 éve, a Közbeszerzési Irodán 3 éve dolgozik. Pályamunkájában azt mutatta be, hogy a közbeszerzési eljárás előkészítése során az egyénnek, a döntéshozónak, az eljárás lebonyolítójának létfontosságú szerepe van a környezetvédelmi szempontok szem előtt tartásában és azok alkalmazásában, hiszen az általuk képviselt - belülről fakadó - értékrendszer a munkavégzésre is kivetíthető.

Racz_Gabriella-4481

- Tekintettel arra, hogy a környezetvédelem, a fenntarthatóság kérdésköre közel áll hozzám, egyértelmű volt számomra, hogy szeretném benyújtani a pályamunkámat, vizsgálva a közbeszerzés és a környezetvédelem kapcsolatát. A pályázat révén, a kutatásom során mélyebben bele tudtam ásni magam az érintett témakörbe. Tanulmányozva, hogy egy-egy közbeszerzési eljárás során milyen jogszabályi lehetőségek állnak az ajánlatkérők rendelkezésére, milyen joggyakorlat ad erre alapot, illetőleg hogyan lehet a fenntarthatósági szempontokat egy-egy közbeszerzési eljárás kapcsán megvalósítani – mesélt pályamunkájáról Rácz Gabriella. - Az ajánlatkérők szerepe mellett bemutattam a gazdasági szereplők visszacsatolását is, hiszen a versenypiacot a dinamikusan változó igények, a kereslet és kínálat hajtja előre - mondta Rácz Gabriella.

A környezetvédelemről szóló Európai Unió javaslatainak, követelményrendszereinek elemzésével, valamint a lefolytatott közbeszerzési eljárások gyakorlati példáinak feltárásával tanulmányában arra is fel kívánta hívni a figyelmet, hogy a jogalkalmazók - akár ajánlatkérők, akár ajánlattevők - kulcsfontosságú környezetvédelmi érdekmegnyilvánulásán túl hogyan tudják a gyakorlatban összhangba hozni a szándékot a megvalósítással.

Racz_Gabriella-4440

Rácz Gabriella számára nagy hozadéka volt annak, hogy az SZTE zöld egyetem.

- Az SZTE, mint zöld egyetem kiváló táptalajt és háttértámogatást biztosít a környezetvédelmi és innovatív szempontokat szem előtt tartó közbeszerzési eljárások lebonyolítása kapcsán. Az egyetem szerepvállalását e témakörben kiemelten fontosnak tartom, hiszen ezáltal példát statuálunk. A jó gyakorlat bemutatására remek példaként szolgál az innovatív dinamikus beszerzési rendszer alkalmazása, melyet Dr. Nagy Paulina beszerzési igazgató asszony vezetésével az SZTE elsőként vezetett be. Az érem másik oldalára tekintve szerencsére ma már egyre több cég érzi magáénak a környezetvédelem ügyét, látható, hogy a versenypiac a környezetvédelem és innováció irányába mozdul el, ezek a szempontok egyre fontosabbak lesznek nemcsak egy közbeszerzési ajánlattétel során, hanem egy adott szervezet működése kapcsán is.

A Közbeszerzési Hatóság által meghirdetett Közbeszerzési Kiválósági Díjon Kaczkó Stella, az SZTE ÁJTK V. évfolyamos üzleti jogi modulos hallgatója II. helyezést ért el "A közbeszerzési szabályok alkalmazásának problémái és megoldásai” témakörben beadott pályázatával. Címe: Az Értékelési szempontok jelen és jövője. A Szegedi Tudományegyetem életében kiemelkedő siker, hogy miután az Egyetem 2019-ben a „Dinamikus beszerzési rendszer alkalmazása, mint adaptív innováció” című pályázatával a Közbeszerzési Hatóság Nívódíjában részesült, most egy tehetséges és szorgalmas hallgatónk is hasonló elismerést kapott az „Értékelési szempontok jelene és jövője” című pályamunkájával, amelyben Dr. Herczeg Ágnes Anna, az Üzleti Jogi Intézet tanársegédje segítette munkáját.

 

Kaczkó Stella a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi karának végzős jogász hallgatója. Érdeklődési köre szerteágazó, el tudja magát képzelni közbeszerzéssel összefüggő jogi pályán, de akár más gazdasági és polgári jogot érintő területtel foglalkozó ügyvédi irodánálvagy cégnél is szívesen dolgozna.

Kacko_Stella_AJTK

- Korábbi tanulmányaim során, mint sok más hallgatótársam, én is leginkább a büntetőjogi illetve polgárjogi területek iránt érdeklődtem. Azonban, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi kar Üzleti Jogi Modulja számos más jogi területbe nyújt betekintést. Dr. Herczeg Ágnes Anna tanárnőnek köszönhetően megismerkedhettem a közbeszerzéssel - mesélte Kaczkó Stella. - Ő hívta fel a figyelmünket erre a nívós pályázati lehetőségre, ami óriási lehetőséget kínált arra, hogy még inkább tovább tudjam fejleszteni azokat az alapismereteket, amelyeket kiváló oktatóimnak köszönhetően elsajátíthattam.

Kaczkó Stella hozzátette: minden jogterületnek megvan a maga szépsége és nehézsége is, viszont az egyértelműen elmondható, hogy hazánkban a közéletben nem fordítanak akkora figyelmet a közbeszerzés területére, mint amennyit valójában megérdemel. Többek között ez is közrejátszott abban, hogy belevágjon pályamunkája megírásába, ami által további ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagodott. Mint mondta, kutatása során mind a hazai, mind a nemzetközi publikációk, kommentárok, elemzések rávilágítottak arra, hogy e jogi kérdéskör mennyire szerteágazó lehet és valójában milyen távoli rejtelmeket fedhet fel.

- Úgy vélem, sokan nem is gondolnák, de csupa izgalom és felfedezés mindaz, amit magába foglal a közbeszerzés. A kutatásom során eltelt idő alatt teljes mértékben megbizonyosodtam arról, hogy leendő jogi pályám során szeretnék a közbeszerzés területén jogi tanácsadással foglalkozni, valamint további kutatásokat vinni, publikációkat készíteni.

Hozzátette: nagyon sokat köszönhet Prof. Dr. Gellén Klára professzor asszonynak és Dr. Herczeg Ágnes Anna oktatónak, mindketten óriási szakmai tudásukkal segítették abban, hogy pályamunkája sikeres legyen.

SZTEinfo - Antal Éva Eső

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek