SZTE Info

Pelle_Anita_COST

A COST nemzetközi szervezet munkájában vesz részt a GTK oktatója

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar oktatója, Dr. Pelle Anita, hazánkat képviselő tag a European Cooperation In Science & Technology (COST) nemzetközi szervezet egyik akciójában. Szeptembertől egy, a pénzügyi szektorral foglalkozó akció tudománykommunikációs vezetőjeként is tevékenykedik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Gazdaságtudományi Kar számára kiemelt fontossággal bír a tudományos jelenlét erősítése hazai és nemzetközi vonatkozásban egyaránt. A Kar oktatója, Dr. Pelle Anita szeptembertől Science Communications Manager pozícióban tevékenykedik a COST egyik akciójában, mely a pénzügyi szektor digitális technológiáival foglalkozik, és feladata, hogy a mesterséges intelligencia által támogatott folyamatokat átláthatóbbá tegye a FinTech (digitális pénzügyek legújabb generációja) térben.

 

Az EU kutatás-fejlesztési keretprogramja által támogatott COST szervezet célja kutatási hálózatok kialakítása és azok finanszírozása, melyek teret biztosítanak a fiatal tudósok, újítók együttműködéséhez Európa-szerte (és azon túl is), és ez által hozzájárul a tudomány és az innováció fejlődéséhez, ösztönzi az ismeretek megosztását és egyesíti az erőforrásokat. A szervezet arra törekszik, hogy a tudományos munka eredményeinek és a különféle innovációknak gyakorlati életben való megvalósítását elősegítse, minden tudományterületen.

 

Dr. Pelle Anita, mint Science Communications Manager, a kommunikációért felelős vezető a CA19130-as számú, 2020-2024 között zajló akcióban. Egyrészt kapcsolatot teremt a résztvevőkkel és támogatja a folyamatos és hatékony információcserét, másrészt közvetíti az akadémiai oldal tudományos eredményeit mindazok számára, akik a gyakorlati életben és szakpolitika alkotásban hasznosíthatják és megvalósíthatják azokat, EU-s és nemzeti szinten. Az akcióban részt vevő 32 tagország esetében mindenki számára nyitott a csatlakozás lehetősége, akik részéről a szakterületekhez köthető aktív jelenlét és tevékenység az elvárás, többek között eszmecserék, konferenciák vagy workshopok formájában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 15.

Nyito_MEFESZ_egyetemistak

„1956. október 16-án a szegedi egyetemi ifjúság mintakövetőből mintaadóvá vált” – összegezte a MEFESZ megalapításának jelentőségét Jancsák Csaba, az SZTE egyetemi docense. Miként született meg ez az ikonikus szervezet? Bekukkantottunk az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerébe, ahonnan egy visszaemlékezést, egy naplótöredéket és egy korabeli újságcikket idézve köszöntjük a 64 éve született MEFESZ-t.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.