Nyito_20201112_Festo_MK

Stratégiai együttműködésben az SZTE Mérnöki Kar és a Festo Kft.

Az automatizálástechnikában vezető szerepet betöltő Festo Kft. és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara – online, a digitalizációs lehetőségeket kihasználva – stratégiai megállapodást kötött.

A ’90-es évekre nyúlik vissza Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara, azon belül a Műszaki Intézet, illetve annak jogelődjei és a Festo Kft. együttműködése: az élelmiszeripari gépészmérnök hallgatók a Vezérléstechnika tantárgy gyakorlati részét a partnercég eszközein sajátították el. Az elmúlt évek eszközfejlesztése eredményeként a kft. további pneumatika, elektropneumatika készleteket, MPS állomást szerzett be, és lehetővé tette, hogy az SZTE MK mechatronikai mérnök, gépészmérnök és műszaki menedzser szakos hallgatói az ott megszerezhető tudással egyre inkább megfeleljenek a nagy iparvállalatok igényeinek.

 

A hazai piacon vezető szerepet tölt be a Festo Kft. az automatizálástechnikában a pneumatikus elemek és rendszerek, valamint az azokat kiegészítő elektronikus gyártmányok értékesítésében. A Festo cég Németországban három gyártó telephellyel rendelkezik, az egész világon további 34 országban vannak gyárai, közülük az egyik legnagyobb Magyarországon, Budapesten működik. Ez a Festo-AM Gyártó Kft., amely mint globális gyártóközpont a sűrítettlevegő-előkészítő egységek, vákuumtechnikai termékek és pneumatikai hengerek széles választékát állítja elő, részben saját műszaki tervezőközpontjának fejlesztései alapján.


MK_20201112_Festo

 

– A mai trendeknek megfelelően az egyetemi oktatás egyre közelebb kerül az elméleti tudás mellett a konkrét, az iparvállalatok által támasztott gyakorlati ismeretek átadásának irányába – beszélt a cégekkel való együttműködések fontosságáról Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar dékánja.

 

Az SZTE Mérnöki Karon 100 fölött van azoknak a hallgatóknak a száma, akik részt vesznek a programban. Az oktatás a társadalmi szerepvállalás jegyében valósul meg, annak érdekében, hogy minél több magasan kvalifikált, komplex tudással rendelkező szakembert tudjunk átadni az iparnak, egyben sikeres életpálya- és karrierépítést biztosítani a hallgatók részére – beszélt az együttműködés kölcsönös előnyeiről Dr. Sárosi József, az SZTE Mérnöki Kar stratégiai és fejlesztési dékánhelyettese.

 

A németországi központú Festo céget 1925-ben alapították. Napjainkra olyan világméretű csoporttá fejlődött, amelyhez 61 önálló Festo vállalat tartozik, több mint 250 telephellyel. A Festo termékei és szolgáltatásai 176 országban vannak jelen. Szakterülete az automatizálástechnika, a pneumatikus és elektromos hajtástechnika, valamint az ipari automatizálástechnikai képzések és továbbképzések. A cég küldetése, hogy az automatizálástechnika vezető konszernje legyen, és vevőivel szoros partneri viszonyban, a legmagasabb színvonalú kompetenciával és szakértelemmel oldja meg a felmerülő feladatokat.

 

– Napjainkban iparközeli, gyakorlatközpontú oktatásra van szükség, ebben támogatja a Festo az egyetemi képzést. Ez még csak a kezdet, melynek első lépcsője az ipari elismerésre számot tartó igazolások beépítése az oktatásba. Innen tudunk majd közösen tovább építkezni – nyilatkozta Siszer Tamás, aki a Festo Didactic képviseletében volt jelen a 2020. november 12-i online térbe költöztetett megbeszélésen.

 

– Cégünk nemzetközi szinten mindig nagy hangsúlyt helyezett az oktatásra, ez az értékteremtő tevékenység teszi lehetővé az ipari fejlődést, a felemelkedést. Az Ipar 4.0, a digitalizáció a jelenben kezdődő, és a jövőben kiteljesedő technológia, ennek terjesztésében veszünk most részt közösen az SZTE Mérnöki Karral – vázolta az edukáció fontosságát Szövényi-Lux Márton, a Festo Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A stratégiai együttműködés célja, hogy versenyképes tudással lépjenek ki az egyetem kapuján az SZTE MK hallgatói, s ebben az edukációban a Festo Kft. is részt vesz: tanfolyammal, oktatási eszközökkel hozzá fog járulni a partnercég a szegedi egyetem mérnökhallgatói életpályájának kialakításához, a versenyképes szakképzettség megszerzéséhez.

 

SZTEinfo – Újvári Gréta


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Zadori_BenceZádori Bence – BTK – Kommunikáció-és médiatudomány

Szeged az Alföld fővárosa. Nem olyan nagy és túlcifrázott, mint Budapest, és ez az élmények, az ismerkedés javára szolgál. AZ SZTE pedig sokkal gyakorlatiasabb képzést ad a legtöbb egyetemnél, ami a választott szakom (kommunikáció- és médiatudomány) számára elengedhetetlen. És hogy miért a #sztekomm? Mert túlságosan érdekel a világ és ezt itt különösen díjazzák.

 


Kocsis_Bernadett_felveteliKocsis Bernadett - BTK, szociológia

Nagyon szeretem Szegedet, hallgatókkal teli, pezsgő egyetemi város. A képzéssel is elégedett vagyok, különösen azért, mert számos gyakorlati helyet biztosít az egyetem a hallgatóknak –nemcsak szociológia szakon. Szeretem, hogy olyan sokféle testnevelés kurzus közül lehet választani, így az is megtalálja a számára kedvező sportágat, aki a labdajátékokat szereti, de az is, aki inkább az extrém mozgásformákat kedveli.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *