SZTE Info

Kiemelt_Bakacsi_kiallitas

Színek és csöndek – Bakacsi Lajos jubileumi tárlata az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválon

A 70 éves Bakacsi Lajos, a „szegedi tanárképző” földrajz-rajz szakján diplomázó festő és grafikusművész 50 alkotó évét reprezentálja a Színek és csöndek című kiállítás. A jubileumi tárlatot a megnyitó részleteivel, illetve az alkotóval készült villáminterjúval ajánljuk az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál látogatóinak figyelmébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mesterének Vinkler Lászlót és Cs. Pataj Mihályt tekinti Bakacsi Lajos, aki a szegedi Tábor utcai Képzőművész Körben Vlasics Károly irányításával indult az alkotói pályán.


Kiallitas_gitarmuvesszel

 

Kettősségek sorozata

„Számomra a kettősség érzete a legelső, ami szembeötlő Bakacsi művészetében. Ez mutatkozik meg a lágyság és keménység, a pasztelles valőr és szilárd térformák, a konkrétság és elemeltség, a szerény méretek és monumentális arányok kettősségében” – mondta a Színek és csöndek című tárlatot megnyitó Marton Árpád. A színesztéta folytatta a kettősségek sorozatát: „geometrikus rend és lírai finomság; kontúros tömörség és fátyolos áttetszőség, zártság és képlékenység”. E kettőség-sorozat izgalmas játékra, „kalandra hívja a nézőt…”

 

Az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál kiállításának nyitányán Hart Gábor gitárművész a zene sokszínűségéből adott ízelítőt.

 

„…Egyetlen művészeti ágat sem fenyeget a realizmus kísértése oly mértékben, ahogyan a képzőművészeteket. Az irodalom, a költészet eredetétől fogva a képzelet, a képzelgés birodalmában tájékozódik, a metaforák világában bolyong. A zene – eltekintve egynémely kísérleti irányzattól – eleve a konkrétum fölötti létszférákat szólongatja. Az élményt látható valóságra váltó képzőművészeteket azonban anyaguknál fogva próba elé állítja a köznapi valóság…” – hangzott el a tárlatnyitón.

 

 

A kétértelműség csábítása

A szegedi tanárképző főiskolán földrajz-rajz szakon diplomát szerző, a város több iskolájában is rajzot tanító tanár, Bakacsi Lajos eddig 16 önálló kiállításon mutatkozott be.


Marton

 

„… Ősztanulmányai oly látomásosak, palackjai akár valamiféle város kontúrjátékaiképp is szemlélhetők, ezért csillan valami szívszorítóan égi fény hártyavékony jégmetszetén és ezért oly szívsajdító a leheletfinom kontúrok tűnő rebbenése, akár egy elnémult sikoly harsogó, örök hallgatása…” – fogalmazott Marton Árpád. A kétértelműség csábítása című vernisszázs szerzője szerint „…rendkívül őszinte, igazmondó művészettel van dolgunk. Bakacsit az anyag és a vizuális koordináták tisztelete minden munkájában megóvja az érzelgős, hatásvadász és retorikus hangvételtől. Munkái mindig roppant anyagszerűek, visszafogottak. (…) Alapmotívuma talán az áhítat: a színek játékában megcsillanó többértelműség, kimeríthetetlen sokszólamúság tetten érése. Vörösei rőtek, narancsok, lángolók, izzók és kihamvadók; narancs a lobogásuk és az okker kölcsönzi tragikus tónusukat; pirosan feleselnek és bíborban bölcselkednek, skarlát parázslásukban és rózsás áttetszőségükben – akár a húsban, akár a vérben; akár a pasztellszín kéz mögött lüktető érben valami vonz, valami szép, valami átjár…"


Bakacsi_kozonseg

 

„…Az 1968 óta kiállító művész alkotókedve töretlen, a szegedi képzőművészeti élet jeles egyénisége...” – olvasható az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál műsorfüzetében. Bakacsi Lajos jubileumi tárlata 2019. október 24-én nyílt és november 10-ig tekinthető meg az SZTE Rektori Épület átriumában.

 

*

 

Bölcselkedő bíbor

 

„Magukban a dolgok csak absztrakt módon léteznek...” Bakacsi Lajos festőművésszel a Színek és csöndek kiállítása megnyitóján beszélgettünk.


Bakacsi_Lajos

Mi volt az a pillanat, amikor rájött, hogy önnek ez az útja?

– Nekem a középiskolai rajztanárom Hemmert János volt. Mikor 14-15 éves koromban Hemmert János keze alá kerültem, az egy nagyon meghatározó élmény lett az életemben. Hallgattam a művészettörténeti előadását, láttam alkotni és ez nem az a megszokott iskolai rajzórának számított. Ő nagyon erősen hozzájárult ahhoz, hogy én ezt a pályát választottam.

 

Sok meleg színt használ a festményein. Hogyan dől el, hogy mi lesz az, amit viszont láthatunk a képeken?

– Úgy tudom rendbe szedni a dolgaimat, ha viszonylag kevésszámú színből gazdálkodom. Nem tudnám megmondani, hogy miért ezeket a meleg színeket használtam. Szoktam mondani, hogy „egyszerűen ezek a festékeim voltak kéznél”. A vörös szín domináns nálam, és ezeknek a variációi és ellentétei. Bejön a zöld hozzá, vagy a vörösnek egy szolidabb, narancsos árnyalata. Én nagyon színesen nem tudok dolgozni, ez az a néhány szín, amelyeknek a segítségével meg tudom szerkeszteni a képeimet.

 

Hogyan zajlik a munkafolyamat? Jön egy ihlet, aztán rögtön fest is, vagy az idő elteltével utólag próbálja megörökíteni azt a bizonyos pillanatot?

– Általában valamilyen látszat utáni képből indulok ki. Mondjuk a narancsból, a barackból, a körtéből. Ezekből és a környezetükből lesz valami, amit addig fejlesztek, amíg absztrakt képpé nem válik. Nem egy absztraktból indulok ki. Nem a nagy foltokból lesz egy látszati kép, hanem a látványból, az absztrahálás után, alakul ki egy egyensúly a képeimen.

 

 

SZTEinfo – Gergely Gabriella

Fotók: Kósa Boglárka; Marton Ferenc József

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében