Bezár

Hírarchívum

dimenziok_7

„Dimenziók” a Reök-palotában, avagy tárlatvezetés az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválon is

„Dimenziók” a Reök-palotában, avagy tárlatvezetés az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválon is

2019. október 29.

Hatszáznál is több kortárs mű a REÖK két emeletén. Ez a „Dimenziók”, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) tárlata. A 2019. november 17-ig látogatható kiállításról az önkéntes tárlatvezetőket, köztük az SZTE hallgatóit is irányító múzeumpedagógust kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A 2017-es "Káosz és Rend" után most a 2019-es „Dimenziók” című kiállítás is megérkezett a szegedi Reök-palota falai közé. A hívószó az alkotások kérésekor maga a kiállítás címe volt. A „dimenziók” több módon is értelmezhető fogalom, ami az alkotásokkal együtt és a saját nézőpontunkból megfigyelve még komplexebbé válik. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének valamennyi tagja pályázhatott erre a kiállításra – ismertette a részleteket Csúri-Magosi Rita, a REÖK – Regionális Összművészeti Központ múzeumpedagógiai programvezetője.


dimenziok_1


– A célközönséget nem lehet leszűkíteni, nagyon széles rétegnek szóló kiállításról beszélhetünk. Bárkit szívesen látunk, akit érdekel a mai magyar kortárs művészet, a képzőművészet, az iparművészet, a „dimenziók” téma – magyarázta tárlatvezetőnk.

 

– Nehéz lenne kiemelni bármelyik művészt, ugyanis 620 munkát láthatunk, mindegyik reflektál valamilyen szinten a „dimenziókra” – kaptunk választ kérdésünkre. – Díjazott alkotók is bemutatkoznak. A MAOE szakmai elismerésében részesült közel húsz alkotást külön paravánon láthatják a tárlat látogatói.

 

– Különlegessége a kiállításnak, hogy nem az eredeti alkotásokat hozták el, hanem mindegyikről egy-egy print készült, és ezeket a másolatokat nézhetik meg a látogatók. Festmények, szobrok, fotók, iparművészeti alkotások, textilmunkák, kollázsok, digitális printek láthatók a kiállításon – sorolta. – Nagyon változatos a tárlat az alkotók által választott technikai megoldások alapján is.

 

– 2019. november 17-ig látható ez a kiállítás, keddtől vasárnapig, 10 órától 18 óráig, a REÖK nyitva tartási idejében – hangsúlyozta Csúri-Magosi Rita. – Érdemes több alkalommal is eljönni, mivel rengeteg alkotást láthatunk. Mivel nem az eredeti alkotások sorakoznak e tárlaton, nem feltétlenül az a cél, hogy az ember elmélyedjen egy-egy műben, hanem úgy is felfogható a „Dimenziók” tárlat, mint egy nagy enciklopédia: végiglapozhatjuk, hogy milyen ma a magyar kortárs művészet. Rengeteg alkotás miatt viszont, hogy könnyebb legyen a befogadásuk, az önkénteseink és a jómagam által szervezett tárlatvezetéseken is részt tudnak venni a látogatók. Ezekről – például az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál időszakában, illetve a „Dimenziók” című kiállítás alkotásai között 2019 októberében 18 alkalommal kínált – ingyenes és interaktív tárlatvezetői programokról a REÖK Facebook oldalán tájékozódhatnak.

 

SZTEinfo – Kubik Szintia

 

 

Korábban írtuk a REÖK múzeumpedagógiai programjáról:

Érdekes kurzusok, nem csak szegedi egyetemistáknak: „Önkéntes tárlatvezető lehetsz!”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek