SZTE Info

nyiltnap_2019

Nyílt nap és szülői értekezlet február 2-án az SZTE-n

Friss felvételi tudnivalókkal és tippekkel, szakkínálatának és szolgáltatásainak bemutatójával várja a középiskolásokat a Szegedi Tudományegyetem szombaton 9 órától a Dugonics téri központi épületében. A program hagyományos értékeiről és újdonságairól a szülői értekezletet tartó dr. habil. Gellén Klárát, az SZTE oktatási rektorhelyettesét kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyitott kapukkal várja a Szegedi Tudományegyetem február 2-án, szombaton 9 és 14 óra között az SZTE központi épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.) érkezőket.

 

- Hagyomány intézményünkben, hogy a felvételi készülődés időszakában, idén február 2-án, elsősorban a végzős középiskolásokat, a határon túlról érkezőket és a szülőket várjuk tájékoztatónkra - pontosította az SZTE második összegyetemi nyílt napra szóló meghívót dr. habil. Gellén Klára. A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese szerint - többek között azért - érdemes ellátogatni szombaton az SZTE patinás központi épületébe, mert a program nem csupán az általános felvételi tájékozódásra nyújt lehetőséget.


- Teljes szakkínálatunkat bemutatja az SZTE 12 kara és Tanárképző Központja. A résztvevők informálódhatnak - többek között - az SZTE hallgatóinak a költségtérítését segítő támogatási formákról, valamint a hazai és nemzetközi ösztöndíjakról. Hagyományainknak megfelelően a középiskolások a jelentkezési lap kitöltésében is segítséget kapnak szombaton 9 óra 30 perctől. Különleges szolgáltatásunk a 11 órától kezdődő szülői értekezlet is - részletezte a programkínálatot az oktatási rektorhelyettes. Dr. habil. Gellén Klára elmondta: a gyerekeik továbbtanulását lehetővé tevő családok szempontjai alapján csoportosítják majd a szülői értekezleten - az Oktatási Hivatal vezetőivel együtt - tanácsaikat, osztják meg tapasztalataikat, adnak tippeket, és válaszolnak a felvételivel kapcsolatos kérdésekre.


- Miért az SZTE? Ez olyan kulcskérdés, amelyre számos érvet felsorakoztatva válaszolunk az SZTE www.u-szeged.hu honlapja felvételizőknek szóló oldalán. Az indokok sorából kiemelem, hogy a szegedi egyetem jellemzője a tudomány, az oktatás és a munkaerőpiac hármasának szerves egysége. A szegedi egyetemisták kiváló kutatóktól, oktatóktól szerezhetik meg tudásukat, és emellett gyakorlatorientált, naprakész ismereteket biztosító oktatásmódszertan, valamint duális és a kooperatív képzések keretében folytathatják tanulmányaikat. Ez utóbbi célkitűzésünkhöz számos ipari partnerünk nyújt támogatást. A szegedi egyetemi közösség külföldi és magyar hallgatók közössége, ahol a tudományos és oktatási programok mellett számos közéleti rendezvény, illetve népszerű szolgáltatások várják az új egyetemi polgárokat a minőségi egyetemi lét jegyében. Tudományos és szellemi központként a tehetséges hallgatókat kiemelt program keretében támogatjuk. Egyetemünkön további erősségként jelenik meg a hallgatóbarát munkarend és módszertan, a tanulási eredmények alapján kialakított, az újtechnológiákra épülő képzéstervezés és fejlesztés, valamint a gyakorlat mielőbbi megismerését lehetővé tevő mentorprogram. Összességében elmondható, hogy az SZTE minőségi képzéssel, korszerű oktatási módszereket alkalmazva, számos egyetemi szolgáltatással támogatja a sikeres diplomaszerzésben hallgatóit - fogalmazott dr. habil. Gellén Klára. Az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint az SZTE értékes jellemzője, hogy hallgatóit már a felsőoktatásba való belépéskor egy komplex támogató rendszer fogadja és kíséri végig tanulmányaik során, így a fiatalok még az alma mater falain belül felkészülhetnek a munkaerőpiaci kihívásokra.

 

SZTE Nyílt Nap és Szülői Értekezlet 2019


Az SZTE-szakoktól a felsőoktatási fejlesztésekig

A továbbtanulást meghatározó végső döntés meghozatalát segíti az SZTE második összegyetemi nyílt napja. A programsorban szó lesz a Szegedi Tudományegyetemen elérhető képzési formákról, a felvételi ponthatárokról, a többletpontokról, a kötelező nyelvvizsgával és emelt szintű érettségivel kapcsolatos tudnivalókról és a diákhitel lehetőségéről. Február 2-án Szegedre érkezik az Innovációs és Technológiai Minisztérium országos roadshow-ja is. Az európai uniós és hazai forrásokból megvalósuló, felsőoktatást és a Szegedi Tudományegyetemet érintő" fejlesztésekről az ITM és az SZTE képviselői tájékoztatják az érdeklődőket. További információ itt.

 

Startolj 100.000 forint ösztöndíjjal!

Akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyernek a 2019/2020-as tanévre, július 11-éig pályázhatnak az SZTE Start ösztöndíjra. A személyenként 50-100 ezer forint SZTE Start ösztöndíj a felvételiző diákok tehetségének kibontakoztatását alapozza meg, amelyre a tanulmányok időszakában számos egyéb szolgáltatás épül. Részletek itt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.