Bezár

Hírarchívum

IMG_0765

Ünnepi séta a koraszülöttekért

Ünnepi séta a koraszülöttekért

2018. november 19.
2 perc

Lampionos ünnepi sétát szervezett a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány a Koraszülött Világnap alkalmából. A Szegedi Tudományegyetem Központi Épületében táncelőadással és bábjátékkal szórakoztatták a résztvevőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

November 17. minden évben a koraszülöttek napja. A szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány ünnepi sétával hívta fel a figyelmet a világnapra.

A séta a Gyermekgyógyászati Klinikától indult, a Dóm téren majd a Somogyi utcán keresztül érkeztek meg a résztvevők az egyetem Központi Épületébe, ahol táncbemutató, bábelőadás és átmozgatásos foglalkoztatás várta a kicsiket és szüleiket.


IMG_0651

Képgaléria a rendezvényről


Hazánkban területi felosztásban 9 alapítvány végzi az életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentését. Közülük a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány 1992 óta – az ország egyik legnagyobb területét lefedve – Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében ment. Évi mentési számuk igen magas, átlagosan 1250 eset, ami a húsz éves működés alatt több mint 20 ezer gyermekéletet jelent. Az alapítvány közhasznú civil szervezetként végzi tevékenységét, átlagosan napi 3-4 riasztása van, rohamkocsija több mint 45 kilométert tesz meg évente. A mentett gyermekek 52 százaléka koraszülött, 48 százaléka normál súlyú, életveszélyben lévő újszülött például fejlődési rendellenesség miatt.


Az állami költségvetésből kapott támogatás a működési költségeknek csak egy részét fedezi, ezért a szolgálatnak évente több tízmillió forintot kell összegyűjtenie adományokból ahhoz, hogy a mentés zavartalan legyen – hangsúlyozta az ünnepségen Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke.


Az esemény zárásaként a résztvevők az égbe eresztették azt az óriás lufit, amelyre a rendezvény során erősítették a gyermekek rajzait és szüleik jókívánságait.


Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek