Bezár

Hírarchívum

Akár a Marson is alkalmazható reaktorokat fejleszt a Thalesnano Zrt. és az SZTE

Akár a Marson is alkalmazható reaktorokat fejleszt a Thalesnano Zrt. és az SZTE

2017. október 06.
2 perc

Napjaink egyik legnagyobb kihívást jelentő globális problémája az autók kipufogógázaiból és a gyárkéményekből a levegőbe jutó, egyre gyarapodó mennyiségű szén-dioxid. Erre reagál a Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Zrt. közös projektje.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE kutatói – köszönhetően a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2.2.1-15-2017-0041 pályázat finanszírozásának, a ThalesNano Zrt-vel együttműködve – olyan reaktorokat fejlesztenek, amelyek alternatív energiaforrások igénybevételével képesek hidrogént előállítani vagy szén-dioxidot átalakítani a vegyipar számára hasznos anyagokká.

 

A pályázat keretében megvalósuló fejlesztéshez a ThalesNano Zrt. a Szegedi Tudományegyetemmel konzorciumi együttműködésben 864 727 720 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt teljes költsége 1 226 991 205 forint. A támogatás intenzitása 70,48%

 

– Az európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projekt költségvetése közel 4.8 milliárd USD. A projektnek olyan technológiák fejlesztése a célja, amelyek segítenek csökkenteni a légkör megnövekedett szén-dioxid koncentrációját a bolygó és az emberiség jövője érdekében – jelentette be Dr. Darvas Ferenc, a ThalesNano Zrt. elnöke, Dr. Janáky Csaba egyetemi adjunktus, a projekt kutatási igazgatója, Richard Jones, a ThalesNano projektigazgatója és Alex Drijver, a ThalesNano vezérigazgatója.

 

A szén-dioxid csökkentése leggyakrabban annak megkötése és tárolása útján történik, ami azonban kockázatos tevékenység, és csupán ideiglenes megoldást kínál – tudtuk meg Dr. Janáky Csabától. Ugyanakkor a ThalesNano és a Szegedi Tudományegyetem a nagynyomású hidrogéngenerálás, az áramlástechnika, a folyamatos áramlású reaktorfejlesztés, az elektrokémia és a katalízis területén szerzett tapasztalatait és szakértelmét egyesítve olyan egyedülálló terméket hoz létre, amely többet nyújt. A módszer első lépése szintén a szén-dioxid megkötése, de ezt olyan elektrokémiai átalakítás követi, amely a vegyipar számára hasznos anyagokat eredményez, ráadásul környezetbarát, megújuló energiaforrások felhasználásával. A gazdaságilag jövedelmező módszer további előnye, hogy újabb fejlesztések eredményeként nemcsak a Földön, hanem a jövőben az űrben, például a Marson szintén alkalmazható reaktor jöhet létre.

 

A ThalesNano és a Szegedi Tudományegyetem már korábban is szoros kapcsolatot ápolt egymással, és együttműködő partnerekként innovatív projekteket valósítottak meg.

– Ez a pénzügyi támogatás azonban még szorosabbá fűzi kapcsolatunkat, és lehetővé teszi számunkra, hogy megvalósítsuk az egyik legnagyobb álmunkat – nyilatkozták egybehangzóan a projektpartnerek.

 

A reaktorok létrehozásán túl a támogatást részben a ThalesNano szegedi székhelyű Alternatív Energia Kutatási és Fejlesztési központjának bővítésre fordítják, mely a tervek szerint az újonnan épült ELI Science Parkba költözik. A beruházásnak köszönhetően a vállalat várhatóan új, minőségi munkahelyeket teremt majd a régióban.

 

SZTEinfo


Szechenyi_2020_ERFA_logo_2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek