Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_SZITB_konferencia_6

Konferencia és az ítélőtábla történetét bemutató könyv premierje az SZTE jogi karán

Konferencia és az ítélőtábla történetét bemutató könyv premierje az SZTE jogi karán

2017. november 24.

Tudományos konferencián mutatták be a Szegedi Ítélőtábla elődjének, a Szegedi Királyi Ítélőtáblának a történetét feldolgozó könyvsorozat 3. kötetét az SZTE Állam- és Jogtudományi karán. A 2017. november 24-i tanácskozáson részt vett dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A magyarországi bíróságok történetének feldolgozására nagy gondot fordít az Országos Bírósági Hivatal vezetése. Ennek keretében, az Országos Bírósági Hivatal támogatásával zajlik a Szegedi Ítélőtábla múltjának feltárására is – emelte ki a konferenciát megnyitó beszédében dr. Hámori Attila. A Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese, a Szegedi Királyi Ítélőtáblának a történetét feldolgozó könyvsorozat egyik szerkesztője hozzátette: az OBH mellett köszönettel tartozik a táblabíróság a Szegedi Tudományegyetemnek, a kötet létrejöttéhez forrásanyagokat biztosító könyvtáraknak és levéltáraknak, és dr. Antal Tamásnak az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docensnek, aki az eddig megjelent három kötet szerzője.


SZITB_konferencia_1

 

– A szegedi jogi kar az egyetlen olyan egyetemi épület az országban, amelyben korábban ítélőtábla működött – hangsúlyozta Prof. Dr. Balogh Elemér. A rendezvénynek otthont adó SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja is fontosnak tartja a történeti kutatásokat.

 

– A múltbéli események rengeteg tanulsággal szolgálnak a ma ítélkező bírák számára – emlékeztetett – Dr. Handó Tünde. Az OBH elnöke ünnepi beszédében arról szólt, hogy a hagyományápolást szem előtt tartva hirdették meg 4 évvel ezelőtt azt a történeti és hagyományőrző pályázatot, amelynek keretében eddig közel 40 mű érkezett be. Ennek eredményeként eddig 24 kiadvány látott napvilágot, emellett számos bíróságtörténeti tanácskozást, konferenciát is megrendeztek már.


SZITB_konferencia_4

 

Az OBH arra törekszik, hogy ez a múltfeltáró kutatómunka a jövőben is folytatódjon, ezért konferencia-sorozatot szervez annak az 1869-ben elfogadott, a bírói hatalomgyakorlásról szóló törvény hatályba lépésének 150. évfordulójára készülve, ami a bírói függetlenség magyarországi alapdokumentuma.

 

„A Szegedi Királyi Ítélőtábla története 1921 és 1938 között” című kötet szerzője, dr. Antal Tamás a Szegedi Királyi Ítélőtábla történetének az I. világháborút követő legfontosabb és legérdekesebb epizódjait elevenítette fel, míg dr. Stipta István, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára „Ítélőtáblák a Horthy-korszakban” címmel tartott előadást.


SZITB_konferencia_3

 

A tanácskozás zárásaként dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke is köszönetet mondott az OBH elnökének, valamint a jogi kar dékánjának azért a támogatásért, amit a könyvsorozat megjelentetéséhez nyújtottak.

 

– A bíróságok fő feladata az ítélkezés – hangsúlyozta a táblabíróság elnöke. –De ha lehetőség nyílik bíróságtörténeti kutatómunkára, élni kell a lehetőséggel. Egyebek mellett azért, hogy elődeink tapasztalatait színvonalas, minket túlélő könyvekben rögzítsük utódaink számára is.

 

SZTEinfo

Fotók: B. Z.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek