Bezár

Hírarchívum

Arany Medve-díjas kínai filmrendező az SZTE-n – Xie Fei 3 alkotása a Kínai Filmnapokon

Arany Medve-díjas kínai filmrendező az SZTE-n – Xie Fei 3 alkotása a Kínai Filmnapokon

2017. március 14.
3 perc

Kínát a kínai filmek is segítik megismerni. Az Arany Medve-díjas kínai filmrendező, Xie Fei az SZTE Konfuciusz Intézet vendégeként 2017. március 16-án beszél alkotásairól, amelyek közül hármat megtekinthetünk a 2017. március 17-19. közötti Kínai Filmnapokon. Rajta kívül Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete lesz a kínai film szegedi ünnepének díszvendége.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet szlogenje szerint is „Kínát kínálja”. A világ legősibb folyamatos civilizációjának a megismeréséhez immár második éve járul hozzá a Kínai Filmnapok rendezvény-sorozata.

 

 

Konfuciusz katedra

Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására érkezik Magyarországra az Arany Medve-díjas kínai filmrendező és forgatókönyv író, Xie Fei. A Konfuciusz Katedrán 2017. március 16-án, csütörtökön 17 órától az SZTE Dugonics tér 13. szám alatti épületében, az 5. teremben tart előadást – többek között – a kínai filmgyártás múltjáról és jelenéről.


Kinai_Filmhet_Plakit_Katedra_Xie_Fei-1


Xie Fei 1942. augusztus 14-én született. Rendező diplomát szerzett a pekingi Kínai

Filmakadémián, ahol később tanárként, majd igazgatóként is dolgozott. 1980 és 1988 között az Akadémia alelnökeként dolgozott. Filmjei több nemzetközi elismerésben részesültek. Így például mint a Black Snow 1990-ben Ezüst Medve-díjat kapott a Berlinálén; a Woman from the lake of scented souls (magyar címe: Lelkek tava) című alkotása pedig a 43. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 1993-ban Arany Medve-díjat nyert. Xie Fei napjainkban is aktívan tanít és művészeti tanácsadóként segíti fiatal filmesek munkáját.

 

 

Diplomata a moziban

A II. Kínai Filmnapok megnyitó ünnepségének a díszvendégei: Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete és Xie Fei, a Kínai Filmnapokon bemutatott filmek rendezője. A Belvárosi Moziban (Szeged, Vaszy Viktor tér 3.) 2017. március 17-én, pénteken 17 órakor kezdődő ünnepségen az SZTE Konfuciusz Intézet tanulói és barátai mutatnak be műsort.

 

A Fekete paripa című film vetítésével kezdődik a vetítés-sorozat. Az 1995-ben készült romantikus film mongol tájakon játszódik…

 

– Az SZTE Konfuciusz Intézet kezdeményezte, hogy a Kínai Filmhétnek Szeged legyen az egyik helyszíne – emlékeztetett dr. Ujhelyi István. Az SZTE Konfuciusz Intézet elnöke kiemelte: e rendezvényhez kötődően olyan művészek és alkotók érkeznek Szegedre, akiket saját hazájukban milliók követnek, akik igazi gigasztárok. Például 2016-ban Pekingből a felelős miniszterhelyettes vendégeskedett Szegeden. – Sokféle módon járul ahhoz hozzá az idén ötödik születésnapját ünneplő SZTE Konfuciusz Intézet, hogy Szegedet Kínában egyre inkább Kelet-Közép-Európa olyan városának látják, ahol a kínai kultúrát meg szeretnék ismerni és értékelik.

 

SZTE_Kinai_Filmhet_szorolap_oldalpar-2

 Műsoron az 1993-as Berlinálé nyertese

A Tibeti dallam című kínai filmdráma egy asszony három szerelmének viharos történetét is elmeséli. Xie Fei 2000-ben elkészült alkotását 2017. március 18-án, szombaton 18 órától vetítik a Belvárosi Moziban.

 

A röviden „Lelkek tava” címmel is illetett „Illatozó lelkek tavának asszonyairól” című filmdráma főszereplője Xiang egy szezámmagolaj vállalkozást fenntartó nagyon szorgalmas, dolgos nő. Vele ellentétben férje lusta, és iszákos. Fia értelmi fogyatékos. A szegedi Belvárosi Moziban 2017. március 19. vasárnap, 18 órakor kezdődő vetítésen az is kiderül, hogy egy nap, váratlanul felbukkan egy japán származású nő, hogy befektessen üzletébe. Xiang hamarosan meggazdagszik, és úgy gondolja, pénzzel mindent megoldhat, azonban hamar ráeszmél, hogy a boldogság pénzzel nem pótolható…

 

A szegedi Kínai Filmnapok lehetőséget kínál arra, hogy Xie Fei előadása és három alkotása alapján képet kapjunk arról, hol tart ma a kínai filmművészet.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek