Bezár

Hírarchívum

networkshop_kiemelt

Az SZTE a házigazdája a Networkshop 2017 konferenciának

Az SZTE a házigazdája a Networkshop 2017 konferenciának

2017. április 19.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem a házigazdája a magyar számítógép-hálózattal, internettel foglalkozó szakemberek legrangosabb tanácskozásának, a Networkshop 2017 konferenciának.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencia 2017. április 19-i megnyitóján Nagy Katalin, az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektor-helyettese úgy fogalmazott, az élet minden területén, így a tudomány területén is egyre fontosabb szerepet töltenek be a digitális technológiák. A SZTE Fogorvostudományi Karának professzora saját szakterületéről példaként az egyre több helyen elérhető mosolytervezést említette, melynek köszönhetően a páciens már a kezelés előtt tudja, hogy néz ki majd a mosolya.


_MG_1405


A tanácskozás nyitóelőadásán Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos kijelentette, a digitalizáció nem a jövő és a jelen, hanem a közelmúlt ügye. A kormányzat álláspontja, hogy a digitalizáció olyan értékes és összetett társadalmi folyamat, amely valamennyi magyar polgár és a gazdaság előrejutását szolgálhatja. A politikus kifejtette, az elmúlt évek tapasztalata, hogy nem képzelhető el sikeres digitális átalakulás, ha abban az állam nem vállal kezdeményező szerepet. A magyar kormány ezért hirdette meg 2015 végén a Digitális jólét programot. A magyar stratégia, amelynek alapvető hitvallása, hogy az oktatás és a gazdaság fejlesztésének párhuzamosan kell folynia, egyedülálló Európában. A program célja, hogy senki számára ne legyen anyagi vagy fizikai korlátja a kor színvonalának megfelelő internetelérésnek, és ennek használatához mindenki rendelkezzen a megfelelő ismeretekkel - hangsúlyozta Deutsch Tamás.


_MG_1420


A miniszterelnöki biztos a több mint harmincéves Nemzeti információs infrastruktúrafejlesztési programra kitérve közölte, a program a magyarországi kutatóintézetek, egyetemek, közgyűjtemények, köznevelési intézményeken keresztül több mint kétmillió embernek nyújt hálózati szolgáltatást. Hozzátette: a Nemzeti információs infrastruktúrafejlesztési program további korszerűsítéséhez rendelkezésre állnak majd a források. Deutsch Tamás leszögezte, a magyar hálózati infrastruktúrának az európai élvonalba kell tartoznia. A szupergyors internet fejlesztési program eredményeként 2018 végéig - az unió által előírtnál két évvel korábban - minden ellátási helyszínen elérhető lesz a másodpercenként minimum 30 megabit sávszélesség. A magyar lakosság 95 százaléka lakik olyan helyen, ahol elérhető a 4G szolgáltatás, az év végére a lefedettségnek 100 százalékosnak kell lennie. A digitális oktatási stratégia alapján a következő két és fél évben minden magyar köznevelési intézmény valamennyi oktatási épületében biztosítani kell a megfelelő sávszélességű internetelérést és a széles sávú vezeték nélküli internet hozzáférést - közölte a miniszterelnöki biztos.


network_galeria
Képgaléria a rendezvényről.
 

 

Az immár 26. alkalommal megrendezett Networkshop konferencia a magyar számítógép-hálózattal, internettel foglalkozó szakemberek tanácskozása. A három napos konferencián hét szekcióban szó esik az informatikai infrastruktúra fejlesztéséről, az oktatásban alkalmazott technológiákról, a közgyűjtemények tartalomszolgáltatási feladatairól, az alkalmazásfejlesztésről, a szuperszámítógépekről, valamint a hálózatbiztonságról is.


A 26. Networkshop honlapja itt elérhető. A 2017. április 19-21. közötti tanácskozás programja innen letölthető.


SZTEinfo-MTI

Fotó: Bobkó Anna



Korábban írtuk: Hálózatban az informatikusok és a könyvtárosok – A 26. Networkshop konferencia a TIK-ben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek