Bezár

Hírarchívum

Sofi_osztondijasok_2015_kiemelt_nagy

Kihirdették a 2015. évi Sófi-ösztöndíj győzteseit

Kihirdették a 2015. évi Sófi-ösztöndíj győzteseit

2015. május 19.
3 perc

12 ösztöndíjas hallgató közel másfél millió forint pénzjutalomban részesül az SZTETehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány támogatásában. Az idei Sófi-ösztöndíjak ünnepélyes díjátadó gáláját 2015. július 5-én az SZTE Tanulmányi és Információs Központban tartják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemen 14 éve működik a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, melynek célja a kiemelkedő tanulmányi és tudományos eredményekkel rendelkező egyetemi hallgatók anyagi támogatása ösztöndíjak által. Az idei ösztöndíjátadó gála díszvendég Makk Károly Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró lesz.



Vegyész, énekművész, pénzügyi és matematikus hallgatók a fődíjasok


Az SZTETehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumának döntése alapján a 2015. évis Sófi-ösztöndíj felhívás fődíjasai: Bali Krisztina, Kecsenovity Egon, Kálnay Zsófia, Schuszter Tamás és Somogyi Anikó.


Bali Krisztina mesterszakos vegyészhallgató rákellenes fémtartalmú vegyületek vérszérum-fehérjékkel történő kölcsönhatását vizsgálja. Ez segít jellemezni, hogy mi történhet ezekkel a potenciális gyógyszerekkel a véráramba kerülve.


Kecsenovity Egon vegyészhallgató szén nanocső erdő előállításával foglalkozik, és a kén hatását vizsgálja szén nanostruktúrák szerkezetére. Emellett igazi polihisztor: több animációs filmjével is díjakat nyert el. Hőlégmotoros napkollektor-rendszert is létrehozott, és egyedüli magyarként nagy sikerrel szerepelt a londoni International Youth Science Forum-on. Az ifjú feltaláló olyan robotot fejlesztett, amely programozási feladatokat tud oktatni.


Kálnay Zsófia énekművész hallgató 2013-ban a Nemzetközi Simándy József énekversenyen első díjat és hat különdíjat nyert. A mezzoszoprán számos főszerepet és jelentős szerepeket játszott a Szegedi Nemzeti Színházban, a pesti Operaházban, az Erkel Színházban és a Művészetek Palotájában. A Magyar Állami Operaházban Mozart Così fan tutte operájának főszerepét alakítja, a világhírű Oscar-díjas Jirí Menzel rendezésében.


Schuszter Tamás pénzügy mesterszakos hallgató a vállalati pénzügyi, valamint a devizapiaci fertőzések kérdésköreit kutatja, de vállalkozói mérlegképes könyvelőként a számvitel iránt is érdeklődést mutat.


Somogyi Anikó matematika-fizika szakos hallgató impulzuslézerekkel foglalkozik, és diplomájának megszerzése után élethivatásának tekinti, hogy középiskolás diákokat a természettudományok szeretetére tanítson.


A Sófi-ösztöndíj díjazottjai fejenként 200.000 forintos ösztöndíjban részesülnek.



A gyógyítás, a politika és a művészet képviselői a különdíjasok


A 2015. július 5-i díjátadó gálán fejenként 50.000 forintos különdíjban részesül Radics Bence, Bozóky Benedek, Hursán Dorottya, Mátyus Ákos és Pintér Tünde.


Radics Bence orvostanhallgató egészséges újszülöttek légzésfunkciós vizsgálatával foglalkozik. Szintén medikus Bozóky Benedek, aki a rák kialakulását és terjedését befolyásoló tényezők szerepét kutatja Stockholmban, a Karolinska Intézetben.


Hursán Dorottya vegyészhallgató a szén-dioxid tüzelőanyagokká történő fotoelektrokémiai átalakításával foglalkozik.


Mátyus Ákos politológia szakos hallgatót a határon túli magyar kérdés és a nemzetpolitika érdekli legjobban.


Pintér Tünde énekművész hallgató több nagy sikerű koncertje mellett színházi szerepeket vállal: a szegedi teátrumban szerepelt már a Macbethben és a Toscában, idén nyáron pedig a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásán is énekel.



Sófi-ösztöndíjas biológushallgatók


A biológus hallgatóknak hirdetett pályázaton, mesterképzés kategóriában Molnár Árpád lett az első díjas, aki különböző nehézfémekkel kezelt két keresztesvirágú növényfajt (olajrepce és indiai mustár) analizálta.


Tölgyesi Csaba az első ökológus az alapítvány történetében, aki a doktori iskola kategória fődíját kapta. Az ökológushallgató a vegetációs határok dinamikáját vizsgálja kiskunsági gyepközösségeken.

 

SZTEinfo

Képünkön: (balról jobbra): Molnár Árpád, Tölgyesi Csaba, Bali Krisztina, Hursán Dorottya,

Sófi József (az alapítvány létrehozója), Somogyi Anikó, Pintér Tünde, Schuszter Tamás és Radics Bence.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek