Bezár

Hírarchívum

Magyar-román-szerb oktatási együttműködési lehetőségekről tanácskoztak az SZTE-n

Magyar-román-szerb oktatási együttműködési lehetőségekről tanácskoztak az SZTE-n

2015. június 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központ részvételével 2015. áprilisában egy új, egészségipari-egészségtudományi komplex projekt indult. 2015. június 18.-án a Szegedi Tudományegyetemen a szegedi, a temesvári és az újvidéki orvosképző egyetemek képviselői egy közös onkológiai oktatási platform létrehozásának előkészítéséről tanácskoztak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-4.2.6-15/1-2015-0002 projektben kiemelt szerep jut az onkológiai együttműködések fejlesztésének is. A 2015. június 18.-i e témában zajlott megbeszélés, melyen –többek között –Vickó Ferenc, Szerbia egészségügyi államtitkára, Marius Raica, a Victor Babes Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora és Bari Ferenc az SZTE ÁOK dékánja is részt vett.


Jó néhány területet sikerült átbeszélni és rámutatni a helyi sajátságokra, illetve hogy vannak bizonyos aspektusok melyek egy-egy helyen a másik kettőhöz képest jóval nagyobb perspektívájúak –tájékoztatott Széll Márta. A projekt szakmai vezetője elmondta: ha összeáll a három régió, akkor egyfajta fejlesztési terület lehet például Szerbiában az emlőszűrések eredményeinek nyilvántartásához szükséges informatikai háttér. Romániában a közeljövőben valósul meg a daganatterápiának célzott és részben személyre szabott végrehajtása, ennek egészségpénztárból való finanszírozása. Ez a területen a szerb és magyar félnek adhatják át a tapasztalatokat, jó gyakorlatokat. A Szegedi Tudományegyetem Pathologiai Intézet és a Szegedi Biológiai Központ együttműködésének köszönhetően világszínvonalú, saját fejlesztésű onkodiagnosztikai kutatásokat végeznek. Ezzel a húzóerővel szegedi partner tudja segíteni a határon túli egyetemeket –tette hozzá. Az együttműködés elsősorban curriculum fejlesztést jelent az onkodiagnosztika, az onkokardiológia és az onkoterápia területén.


A tanácskozáson megfogalmazódott a magyar, szerb és román orvosképző helyek között létrejött háromszög folyamatos erősítése is. Ezt az intézmények azzal is kifejezik, hogy a három ország a jövőben közösen nyújt be egy Európai Uniós Tempus oktatásfejlesztési pályázatot. Ennek kapcsán Széll Márta elmondta: a pályázat alappillére a három város egyeteme lesz, de még egy uniós tagország orvosi egyetemét és a szerb oldalról több intézményt kívánnak bevonni a projektbe. A pályázatban az onkológiai megbetegedések, az ezzel kapcsolatos diagnosztikai, terápiás kérdések élveznek majd prioritást, hiszen ezen a területen bilaterális kapcsolata van a három intézménynek.


SZTEinfo


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek