Bezár

Hírarchívum

konyvhet_megnyito_2015_kiemelt_nagy

86. Ünnepi Könyvhét: Hivatalos megnyitó és SZTE-s programok

86. Ünnepi Könyvhét: Hivatalos megnyitó és SZTE-s programok

2015. június 04.
3 perc

Szilasi László, József-Attila díjas író szavaival 2015. június 4-én hivatalosan is megnyílt Szegeden a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok. A július 8-ig tartó rendezvénysorba az SZTE tudománynépszerűsítő programmal kapcsolódik be. Június 5-én, Szabó Gábor rektor is vendége lesz a 8 kötetes Szegedi Egyetemi Tudástárat bemutató beszélgetésnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 86. Ünnepi Könyvhét hivatalos időpontja 2015. június 4–8., de a szegedi intézmények számos programmal kapcsolódnak a rendezvényhez 2015. május 28. és június 11. között. A programsorozatba számos tudománynépszerűsítő beszélgetéssel, könyvbemutatóval és játékos feladattal a Szegedi Tudományegyetem is bekapcsolódik.



Alkotói párosok a multikulturális programban


Nyolcadik éve koordinálja a Somogyi könyvtár az Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvényeit. 23 helyszínen, könyvkiadók, könyvterjesztők, kulturális intézmények és az önkormányzat összefogásának köszönhetőn gazdag és színvonalas programkínálatot biztosít idén is Ünnepi Könyvhét szegedi programja. A központi helyszínen, a Dugonics téri sátorvárosban kínálják a kiadók és könyvterjesztők az újdonságokat és a korábban megjelent könyveket.


A kísérőprogramokban Szeged elismert művészeti csoportjai, könnyű- és komolyzenei, valamint táncegyüttesek szórakoztatják a közönséget, de fellépési lehetőséghez jutnak a fiatal tehetségek is. A multikulturalitás jegyében zajló programok között megtalálhatóak a nemzetiségi hagyományőrző csoportok bemutatkozásai is – ismertette megnyitójában Solymos László. Szeged város alpolgármestere hozzátette: idén az alkotói párosok kapcsolják össze a könyvhét eseményeit. A programsorozatban olyan párások jelennek meg, akik valamilyen kapcsolat miatt együtt alkotnak, vagy inspirálóan hatnak egymásra: a kapcsolat lehet férj feleség, vagy szülő gyermek is.


A szegedi írók, költők bemutatkozása mellett országosan ismert és elismert alkotók lépnek színpadra, olyan József Attila-díjas alkotók lesznek a szegedi könyvhét vendégei, mint Kiss Ottó költő, Zalán Tibor költő, de ellátogat a Dugonics térre Závada Pál Kossuth-díjas író és fia, Závada Péter költő is. Számos könyvheti programmal emlékeznek Barta István költőre és Vedres Istvánra, Szeged egykori főmérnökére, kinek alakja megelevenedik a könyvhéten.


konyvhet_megnyito_galeria
86. Ünnepi Könyvhét: Hivatalos megnyitó és SZTE-s programok - GALÉRIA


Hőseinkről


A könyvek különös módon meghatározatlan elemeket, részleteket, nem ábrázolt mozzanatokat is tartalmaznak, a titokzatos, üresnek látszó részleteket az olvasó egészíti ki – fogalmazott megnyitójában Szilasi László. Az irodalomtörténész ezzel arra utalva, hogy, akik Achilleus történetét csak filmes változatban ismerik, azok számára nem a görög hőst, hanem Brad Pittet. jelenti. A József Attila- díjas író hangsúlyozta: a filmekkel szemben az olvasás a könyvek vásárlása, kölcsönzése, ellopása a „szabadság érintetlen birodalma”, a könyvhét résztvevői pedig mindannyian a közös és egyéni szabadságért harcolnak. A mi hőseink azok, akik a könyveket, emlékeket, kéziratokat, az emlékezet pótolhatatlan dokumentumait megőrzik. Azt mondta: „Ők a mi hőseink, ők a mi szabadságunk hősei, akik most, amikor a független értelmiség már nem létezik többé, amikor a legtöbbünk ízlésében az irodalom fölött talán végleges győzelmet aratott a nemes vagy nem nemes lektűr, amikor már majdnem mindenki madárként száll az életünk teréül szolgáló ismeretlen új vidék fölött, velünk harcolnak. Maradjunk szabadok, őrizzünk és olvassunk tovább.



Kiosztották a könyvtámogatásokat és az Év Könyve díjat


A megnyitó ünnepségen a város által adományozott könyvkiadás támogatásban részesült Orcsik Roland, a Tarnai László Alapítvány, Lázár Bence András, a Szegedi Írók Társasága, a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány és a Szeged Táncegyüttes Egyesület. Az Év Könyve díjat a Rotary Club Szeged Dóm által tavaly kiadott „Mi mesénk: mesék gyermekeknek, gyermekektől” című könyv kapta meg. A kiadvány különlegessége, hogy a meséket szegedi gyerekek írták és illusztrálták.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai Gábor

Az SZTE Hírportál információi a 86. Ünnepi Könyvhétről:

86. Ünnepi Könyvhét: „Én itt vagyok” - irodalmi megemlékezés Baka Istvánról

86. Ünnepi Könyvhét: Az idő kereke

86. Ünnepi Könyvhét: Egy csodálatos utazás

86. Ünnepi Könyvhét: Merőleges viszonyok – El Kazovszkij művészete

86. Ünnepi Könyvhét: „Az SZTE utcára viszi a tudományt” – akadémikus, professzor a kutatásról

86. Ünnepi Könyvhét: Szegedi hadi diadal

86. Ünnepi Könyvhét: Ígéretes kiadványok

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek