Bezár

Hírarchívum

SZTE Innovációs Klub: A fiatalok érvényesülési lehetőségei a tudományban

SZTE Innovációs Klub: A fiatalok érvényesülési lehetőségei a tudományban

2013. szeptember 20.
2 perc

A nyári szünet után az SZTE Innovációs Klub szeptember 30-án 17.30-kor rendezi meg soron következő klubestjét a JATE Klub nagytermében, a téma a „Fiatalok érvényesülési lehetőségei a tudományban”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az est meghívott vendégei Tamás Gábor egyetemi tanár (SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport, Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék), valamint Kónya Zoltán egyetemi tanár (SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék).

 

A korábbi klubestek során többször felmerült kérdésként, hogy milyen rögös a kutatói életpálya, és mennyire nehéz az egyes tudományterületek szakmai elismerését kivívni. Ezen tényezők mind befolyásolják a mai fiatalokat, amikor arról döntenek, hogy esetleg a kutatásnak és a tudománynak szenteljék életüket. A szeptemberi klubesten olyan kutatókat szeretnének kiemelni a szervezők, akik már fiatalon komoly tudományos hírnévre tettek szert.

 

Vendégeik olyan sikeres kutatók, mint Kónya Zoltán, aki 42 évesen szerzett professzori címet az SZTE-n, és Tamás Gábor, akit 44 évesen választották az MTA levelező tagjává. Az est során vendégek megosztják tapasztalataikat a kutatói élet kihívásairól, valamint felfedik, miként lehet sikeresen érvényesülni a tudományos közegben. Mindketten számos díjjal és kutatási támogatás elnyerésével büszkélkedhetnek, amelyek jelzik kutatási tevékenységük elismertségét.

 

Tamas_GaborTamás Gábor a Szegedi Tudományegyetem Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi tanára, az MTA-SZTE Agykérgi Neuronhálózat Kutatócsoport vezetője. A 44 éves neurobiológus már PhD-hallgatóként kimagasló eredményeket ért el Somogyi Péter oxfordi intézetében: meghatározta az egyes agykérgi idegsejttípusokat összekötő szinapszisok számát és hatását. Eredményei csúcstechnológiát képviselő élettani, morfológiai, molekuláris módszerek kombinációin alapulnak. Felfedezéseivel alapvetően megváltoztatta a magasabb kognitív funkciók kialakításért felelős agykéreg normális működéséről kialakult elképzeléseket. Megfigyelései lehetővé tették számos neurológiai kórkép (például skizofrénia, autizmus) kialakulásának jobb megértését.

 

Konya_ZoltanKónya Zoltán az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Kutatási tevékenységének egyik fontos területe a nanoméretű egydimenziós és inverz egydimenziós szerkezetek szintézise, jellemzése és lehetséges alkalmazásai. Ezen a területen a legfontosabb eredményeit az egy- és többfalú szén nanocsövek előállításának és módosításának kapcsán érte el. Elsőként tisztázta a titanát nanocsövek és nanoszálak képződési mechanizmusát. Tudományos érdeklődésének másik jelentős területe a környezeti kémia. Aktívan foglalkozik a jelenleg alkalmazott ipari kémiai technológiák megújításával, illetve a szennyező anyagok ártalmatlanításával. Munkatársaival kidolgoztak és szabadalmaztattak egy eljárást a fémmegmunkálásban keletkező környezetszennyező olajos emulziók vizes és olajos fázisokra bontására.

 

Az est házigazdái: Buzás Norbert, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója és
Kapás Ferenc, a NOS-Szeged Kft. ügyvezetője.

 

Az eseményen való részvétel ingyenes, de a hely befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött. A regisztrációhoz kattintson IDE! A klubesten minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek