Bezár

Hírarchívum

Konferencia a „magyar” társadalmi és nemi és szexuális viszonyok sajátosságairól

Konferencia a „magyar” társadalmi és nemi és szexuális viszonyok sajátosságairól

2013. szeptember 18.
2 perc

Kilencedik alkalommal tart nyelvi, ideológiai és médiakonferenciát a Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport, a téma a magyar, illetve a magyarországi patriarchális társadalmi rend és heteronormativitás sajátosságainak vizsgálata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013-ban kilencedik alkalommal rendezi meg a TNT, a Szegedi Tudományegyetem BTK Angol–Amerikai Intézet Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoportja a nyelvhasználat és a hatalom, a kulturális reprezentációk és az ideológia intézményekbe ágyazódottságát, a nők és a feminista gondolkodás magyarországi összefüggéseit vizsgáló szakmai seregszemléjét. Idén a szeptember 27-én és 28-an sorra kerülő konferencia keretein belül arról lesz szó, mennyiben, miben más az itteni helyzet, vagy miben hasonlít más társadalmak, kultúrák gyakorlataihoz.

 

A konferencia előadásai olyan kérdésekre keresnek választ, hogy milyen elméleti keretek hasznosíthatók a különböző tudományterületeken (pedagógia, szociológia, történelem, nyelvészet, irodalomtudomány, kultúratudomány) folytatott kutatásokban, milyen társadalmi eseményeket, kulturális jelenségeket, földrajzi pontokat választunk, hová megyünk „el”, hogy onnan „visszatérve” belátható(bb) legyen az, amit „itt” szeretnénk „magyar” sajátosságként megragadni. A résztvevők vizsgálják, mi történik a fogalmakkal, a „határátlépések” során, milyen irányúak ezek a mozgások, melyek azok a konkrét jelenségek, kulturális és társadalmi gyakorlatok, melyekre itt és most feltétlenül reflektálnia kell a magyar feminista kutatásnak, és mennyiben sajátosak ezek a gyakorlatok, jelenségek, alkotások.

 

A rendezvény helyszíne az SZTE Bölcsészettudományi Kar kari konferenciaterme (Egyetem u. 2.). Az eseményen való részvétel regisztrációköteles, amely a helyszínen történhet. A konferencia részvételi díja 7000 Ft, nappali tagozatos PhD-hallgatóknak 5000 Ft. Ez magában foglalja a kávét, a péntek esti fogadást és a szombati szendvicsebédet is.

 

További információk a konferencia honlapján találhatók.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek