Bezár

Sajtóarchívum

startup__weboldal_nyito_startup

23 millió forinttal támogatják az SZTE hallgatók startup ötleteit

23 millió forinttal támogatják az SZTE hallgatók startup ötleteit

2021. május 05.

Telefonos applikációval kiegészített gyógyszeradagoló eszköz és környezetbarát számlázási rendszer is szerepel azok között a startup ötletek között, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem hallgatói jelentős anyagi és elméleti támogatás segítségével fejleszthetnek. A Hungarian Startup University program, Magyarország első online, egyetemi startup-képzése. A hallgatók olyan innovatív cégektől kaphatnak támogatást és mentorálást, mint az MKB Fintech Lab, a Digital Factory, a Datatronic vagy az EFOTT.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE is csatlakozott Magyarország első online egyetemi startup-képzéséhez, a Hungarian Startup University programhoz, amelyet 2020 szeptemberében hirdettek meg először. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által kidolgozott, két féléves kurzus célja, hogy népszerűsítse a vállalkozói gazdasági működési formát és a startup szemléletet a hallgatók körében.


Az első félév végére a szegedi egyetem hallgatóitól 122 innovatív ötlet érkezett, amelyekből a legjobbakat az SZTE Virtus Program mentorai választották ki. Az első körben legjobbnak ítélt 11 projektből a február 11-13. között rendezett Online Hackathon versenyen választotta ki a szakmai zsűri a 7 továbbjutó csapatot. A szerencsések továbbvihették ötletüket a második félévre.


A rendezvény zsűrijében olyan, a startup témakörben jártas szakemberek foglaltak helyet, mint Sándor Attila (MeOutGroup), Kölkedi Krisztián (NKFIH), Csillag Péter (Starschema), Csiszár Dénes (ValueIT).


Az SZTE 36 ösztöndíjas hallgatójából 17 dolgozik a 7 kiválasztott SZTE-s projekten, a többiek kooperációban viszik végig a terveket.


Kétféle módon juthattak a startupokhoz kapcsolódó ösztöndíjakhoz az SZTE hallgatói: egy jó ötlettel, amit a zsűri támogatásra érdemesnek ítélt, vagy olyan képességekkel, készségekkel, amelynek köszönhetően egy másik egyetem kiválasztott ötletéhez beválasztották őket csapattagnak. Utóbbi esetben a 21 tagegyetem hallgatóiból összegyetemi csapatokat hoztak létre.


A nyertes pályázatok között szerepel telefonos applikációval kiegészített okos gyógyszeradagoló egység kialakítása idősek számára, és olyan online platform is, amely adott témakörben releváns tartalmak és cikkek objektív összegyűjtésére képes.


A hallgatók ebben a félévben úgy fejlesztik az ötleteiket, hogy a végén egy jól definiált és üzletileg megalapozott termék/szolgáltatás koncepciója alakuljon ki. Ennek támogatására az NKFIH a második félévre biztosít forrást a kiválasztott hallgatóknak, négyszer havi 150.000 Ft-os ösztöndíj formájában. A programra fordítható teljes keretösszeg 23.684.224 Forint.


A kurzus során az egyetemisták közvetlen közelből ismerkedhetnek meg az innováció világával, különösen a startupok működésével, és modern vállalkozói ismereteket sajátíthatnak el egy online platformon keresztül. A HSUP nem csupán a hallgatók körében örvend nagy népszerűségnek. Olyan innovatív szervezetek és cégek is partnerként csatlakoztak különböző felajánlásokkal, mint az MKB Fintech Lab, a Digital Factory, a Datatronic vagy például az EFOTT.


Milyen támogatásra számíthatnak a hallgatók a cégektől?


- 48, különböző szakterületről érkező mentor vállalta, hogy támogatást nyújt a résztvevőknek,

- ingyenes IT szolgáltatások,

- prototípus-építés és innovációs labor használata,

- innovációs konferenciarészvétel és megjelenés,

- mentorálás (IT és business),

- startup csomag és sandbox hozzáférés,

- UX és Design Thinking tanácsadás,

- üzlet-, vállalkozás- és termékfejlesztési tanácsadás,

- co-working irodabérlet.

 

A programmal kapcsolatos további információk, hírek és érdekességek az alábbi linkeken olvashatók:


https://virtus.szte.hu/ 

https://www.facebook.com/sztevirtus/

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek