Bezár

Sajtóarchívum

126050735_10157352047996577_515681141492828928_o
Sajtóközlemény - Idén sem maradhat el a Kutatók Éjszakája

Sajtóközlemény - Idén sem maradhat el a Kutatók Éjszakája

2020. november 23.

Idén sem maradhat el a Kutatók Éjszakája. Csaknem 100 program várja online az érdeklődőket november 27-én. A Szegedi Tudományegyetem programjai az SZTE Kutatók Éjszakája mobilos applikációban érhetők el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem karai, intézetei és tanszékei az idei esztendőben online programokkal várják az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján 2020. november 27-én. Bemutatkozik például a Szegedi Tudományegyetem új, 3D központja; a Mezőgazdasági Kar a korábbi évek legnépszerűbb programját, a kisállatboncolást mutatja be videón; az érdeklődők hallhatnak előadást a bibliai ihletésű disztópiáról és „kikölcsönözhetnek” egy kutatót is. Meghallgathatják azon kutatás eredményeit, amely a koronavírus aggodalmak meghatározó tényezőit vizsgálta egyetemisták körében; megismerhetik a nanorészecskék szerepét a tumorbiológiában; valamint a zsonglőrködés és matematika összefüggéseit is megismerhetik. Hallhatnak előadást a fekete lyukakról; készíthetnek térképet; megtudhatják, milyen játékokat játszottak az ókori Rómában, és hogy mivel foglakozik egy gyógyszerkémikus a szabadidejében; hogy hogyan érhető tetten a humor a vázaképeken, valamint, hogy milyen szennyvíztisztítási technikákat alkalmaznak manapság.


A sok-sok programot nem könnyű átlátni, sorba rendezni – ebben segít az SZTE munkatársai által fejlesztett ingyenes mobilapplikáció, az ingyenesen letölthető SZTE Kutatók Éjszakája digitális programfüzet. A mobil alkalmazás az alapvető tájékoztatás mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. Az applikáció az 5.0-nál magasabb verziószámú Android, illetve iOS 11 és 12 rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play és App Store áruházakból ingyenesen letölthető.


AZ SZTE Kutatók Éjszakája programfüzet a Szegedi Tudományegyetem honlapjáról tölthető le. A szegedi egyetem is készült játékkal, a programfüzetben ennek részleteit is megtalálják az érdeklődők.


Az SZTE programjai a Kutatók Éjszakája honlapon is megtekinthetők, a regisztrációköteles programokra itt lehet majd jelentkezni – érdemes sietni, mert a helyek gyorsan betelnek!


A kutatók ünnepe a Kutatók Éjszakája: az Európai Unió Bizottsága 2007-ben indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát. A programok látogatásához tudományos előképzettség nem szükséges. A szegedi egyetem idei programjainak lebonyolításában mintegy 200 kutató, oktató és hallgató vesz részt.


A program az EFOP- 3.4.4-16-2016-00015 számú, „A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban” című projekt keretében valósul meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek