SZTE Info

Sajtómeghívó - Szűréssel egybekötött Stroke Nap a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a 2019. november 9-én Szegeden megrendezésre kerülő, egésznapos „Stroke Napja 2019” elnevezésű stroke szűréssel és a szegedi stroke ellátás helyzetével, valamint az agyérbetegségek megelőzésének jelentőségével foglalkozó sajtótájékoztatóra 2019. november 6-án, szerdán 13 órára. Helyszín: SZTE SZAKK Petri Gábor Klinikai Tömb (Szeged, Semmelweis u. 8., földszinti aulán keresztül megközelíthető Cserháti terem)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A sajtótájékoztatót tartja:

Prof. Dr. Klivényi Péter, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika igazgatója és

Dr. Szabó Nikoletta, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika adjunktusa

 

Magyarországon évente 50 ezer ember kerül kórházba szélütés miatt és 18 ezren sajnos meg is halnak. A betegek negyede 60 évnél fiatalabb, a férfiak körében fiatalabb életkorban jelentkezik a betegség, mint a nőkben. A stroke magyarországi előfordulása az Európai Unió többi országához képest is gyakoribb. A stroke-on átesett betegek közel 25 százaléka tartósan mozgáskorlátozott vagy ágyhoz kötött lesz.

 

A november 6-i sajtótájékoztatóra és a november 9-i rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.