Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Etiópiai emlékexpedíción járt az SZTE geográfusa

Sajtóközlemény - Etiópiai emlékexpedíción járt az SZTE geográfusa

2018. január 24.
3 perc

Az Etiópiai Emlékexpedíció tagjai a Danakil–mélyföldön fekvő Erta Ale vulkánnál emléktábla elhelyezésével tisztelegtek a hat évvel ezelőtti fegyveres támadás során elhunyt útitársaik, barátaik – az SZTE két munkatársa: Fábián Tamás geográfus és Dr. Szabad Gábor kutatóorvos – emléke előtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Etiópia-Erta Ale Emlékexpedíció tagjai a Danakil–mélyföldön fekvő Erta Ale vulkánnál is jártak – tudtuk meg a csapat vezetőjétől, Dr. Szilassi Péter geográfustól. A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docense, a Teleki Sámuel érmes geográfus, a Magyar Földrajzi Társaság alelnöke, az „Etiópia geográfus szemmel” című könyv szerzője hangsúlyozta: az emlékexpedíció felkereste a 2012-es tragikus végű tanulmányút legfontosabb állomásait. Túráztak a 4300 méteres tengerszint feletti magasságban a Simien-hegységben. Eljutottak a 120 méterrel a tenger szintje alatt fekvő Danakil-mélyföldre is. Megfigyelték a Kelet-afrikai árokrendszer utóvulkáni működéseit. Felkerestek több nemzeti parkot, világörökségi helyszínt. Eljutottak a Földünkön egyedülálló földtani jelenségnek számító Dallol kénes kigőzölgéseihez. Tanulmányozták a Danakil-sivatag sóhegyeinek sajátos formakincsét.

 

Az Erta Ale vulkán volt az emlékexpedíció legfontosabb állomása: éjszakai túrájuk alkalmával a kráter peremén állva tanulmányozták Földünk egyik legnagyobb lávatavának látványos lávafolyásait, kisebb kitöréseit. Egyedülálló fénykép- és video-dokumentációt sikerült készíteniük a jelenleg nagyon aktív vulkán működéséről. Útjuk legfontosabb célja az volt, hogy a 2012. január 17-i fegyveres támadás helyszínén a tragédia áldozataira, a Szegedi Tudományegyetem két munkatársára emlékeztető táblát állítsanak. „In memoriam of Tamás Fábián a geographer and Gábor Szabad a medical doctor, two enthusiastic Hungarian globetrotter, whose lives were taken here on 17th January 2012. Supported by the Hungarian Government and inaugurated by their friends January 2018”. E tábla szövegének magyar fordítása: „In memoriam Fábián Tamás geográfus, és Dr. Szabad Gábor orvos, két lelkes magyar világjáró emlékére, akik 2012. január 17-én itt vesztették életüket. Magyarország Kormányának támogatásával emelték barátai.”

 

A 2012-beli etiópiai túra első szakaszán is részt vett Szilassi Péter és Gruber László a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajz-történelem szakos középiskolai tanára, a Szegedi Tudományegyetem Mesteroktatója, a Pro Geographia díjas középiskolai tanár. Akkor anyagi okok miatt nem volt alkalmuk megtekinteni az Erta Ale vulkánt, amit most sikerült megfigyelniük. Rajtuk kívül a 2017-2018 fordulóján a második legnagyobb afrikai országot felkereső emlékexpedíció tagja volt még Novák Kovács Zsolt, a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium földrajz-történelem szakos középiskolai tanára; valamint Bodor Tibor biológia-földrajz szakos középiskolai tanár, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium munkatársa. Az emlékexpedíció tagjait az is összeköti, hogy immár hét éve szervezői, illetve felkészítő tanárai az SZTE Jakucs László Középiskolai Földrajzversenyének.

 

Az Emlékexpedíció tagjai Addisz-Abebában az Afrika-kutató Sáska László, Teleki Sámuel és Kittenberger Kálmán emlékét őrző magyar nyelvű emléktáblát adtak át a Magyar Nagykövetség munkatársainak, akik a tábla elhelyezéséről később intézkednek.

 

Az emlékexpedíció megvalósulását Magyarország Kormánya (Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság) és a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány, valamint magánszemélyek támogatták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek