SZTE Info

Sajtómeghívó - Új perspektívák a detektívtörténet kutatásban

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Germán Filológiai Intézet tisztelettel meghívja Önt az Új perspektívák a detektívtörténet kutatásban című konferencia legizgalmasabb előadásaira 2017. november 23-án, csütörtökön 14:00 órai kezdettel. Helyszín: MTA SZAB székház

Szeged, Somogyi u.7.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az irodalmi szöveget az olvasás folyamata felől közelíti meg az SZTE BTK Germán Filológiai Intézetben létrehozott Kognitív Poétika Kutatócsoport. Azt vizsgálják a kutatók, hogy milyen kognitív pszichológiai képességek játszanak fontos szerepet az irodalmi szöveg befogadásában, megértésében. A detektívtörténet különösen alkalmas ennek a kérdéskörnek a vizsgálatára. A szegedi kutatók interdiszciplináris, pontosabban pszichológiai-poétikai megközelítéssel olyan új kérdéseket kívánnak megválaszolni, melyekre eddig a krimi-kutatásban nem vagy csak elvétve volt példa.

 

A detektívtörténet viszonylag merev sémára építkező műfaj, ahol mind a szereplők funkciói, mind a cselekmény kötött, ennek ellenére olyan sokoldalú szövegtípus, hogy a legkülönbözőbb irodalomelméleti megközelítések fedezték fel a maguk elméleti premisszáinak igazolását benne – vélik a konferencia szervezői. Kiindulópontjuk, hogy például a kognitív irodalomtudomány egyik alapelve szerint a fiktív történetek olvasása során a mentalizációs képességünket nagymértékben használjuk, hiszen a történetek szereplőit ugyanolyan módon értjük meg, ahogy valós embertársainkat is: cselekedeteikből következtetünk elmeállapotaikra. A kognitív elméletek másik szempontja, hogy az olvasó a számára ismert, visszatérő szereplők és helyszínek, valamint az egymást keresztező cselekményszálak megértésekor sajátos befogadói stratégiákkal él, nemcsak világokat, hanem hálózatszerű univerzumokat is épít.

 

Az Új perspektívák a detektívtörténet kutatásban című konferencián elsősorban a német, angol és skandináv irodalomból lesznek példák. A konferencia anyagából kiadandó kötet előszavában azonban kitérnek majd a kortárs magyar irodalomra, így például a szegedi egyetemhez kötődő Kondor Vilmos regényeire is. A konferencia részletes programja elérhető az SZTE Hírportál Eseménynaptárában is.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.