SZTE Info

Sajtómeghívó - Szív- és vázizomkutatások az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem meghívja Önt a „Szív- és vázizom-kutatások az alkalmazkodás, regeneráció és teljesítőképesség javítása érdekében (MYOTeam) című GINOP 2.3.2-15-2016-00040 azonosító számú projekt nyitórendezvényére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciumi pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programok (GINOP) Stratégiai K+F műhelyek kiválósága című (GINOP-2.3.2-15) pályázati felhívásra. A pályázat eredményeképpen a konzorcium az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott 999 932 000 Ft forint összegű támogatást nyert el. A projekt 2016. december 22-én indult és 2020. december 21-én zárul. A pályázat célja, hogy a hazai váz- és szívizomkutatások terén eddig is sikeresen működő három intézmény fokozott együttműködése, megújított technikai és személyi feltételei révén megőrizze, illetve tovább növelje nemzetközi versenyképességét. A projekt szakmai vezetője Prof. Dr. Dux László.


A projekt nyitórendezvényét 2017. március 7-én, kedden 10:30 órától 14:00 óráig a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága Székházának I. emeleti előadótermében tartják. (6720 Szeged, Somogyi u. 7.)

 

A sajtó kérdéseire Prof. Dr. Dux László, a projekt szakmai vezetője válaszol ebédszünetben, és/vagy az előadások előtt.


arculati_elem_regionalis_fejlesztesi_alapA nyitó rendezvény teljes programja itt elérhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.