SZTE Info

Sajtómeghívó - Agykutatás hete

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központ tisztelettel meghívja Önt az Agykutatás Hete - Az agy és a zene hullámhosszán című szegedi programjára 2017. március 14-én, kedden.

Helyszín: MTA Szegedi Biológiai Központ (Szeged, Temesvári krt. 62.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Agykutatás hetén a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Központ közös programjai kedden 15 óra 30 perckor kezdődnek. A nagy előadóteremben két előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, Dr. Farkas Eszter Miért öregszik az agy? Az agyi érhálózat szerepe címmel tart előadást, majd ezt követően Dr. Páli Tibor zenei hangközök, modulációk és az agyhullámok – hogyan muzsikáljuk le magunkat alfába? címmel ad elő.

 

Kihirdetik a kvíz és a rajzpályázat eredményeit. Az aulában teaház és binaurális zenehallgatás várja az érdeklődőket. A látogatók laboratóriumi bemutatókon is részt vehetnek, és lesz játszóház is.

 

A részletes program itt letölthető.

 

Az eseményre szeretettel várjuk a szerkesztőségek munkatársait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.