SZTE Info

Sajtóközlemény - Az SZTE gyakorló iskolája látja vendégül az Európai Parlament Modell hazai diák képviselőit

6 város 9 középiskolájának delegációi találkoznak az Európai Parlament Modell XV. Nemzeti Ülésén. Az uniós kezdeményezésű „szerepjáték” résztvevőit 2017. március 9-15. között az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola látja vendégül. A program megnyitóját államtitkár-helyettes és EP-képviselő is megtisztelte jelenlétével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európai Parlament Modell, a MEP a középiskolások 1994-ben, holland kezdeményezésre indult kulturális, politikamentes, nonprofit programja. A MEP nemzetközi mozgalomban Magyarország 2002 óta vesz részt. Jelenleg 9 kiválasztott iskola, mint egy-egy EU-tagállam delegál MEP-képviselőket. Az évente más-más városban szervezett MEP Nemzeti Ülésen a diákok sokféle tudást megszerezhetnek az EU intézményrendszerének működéséről, tanulmányozhatják a különböző szakpolitikai témákat, miközben fejlődhet vitakészségük és kritikai gondolkodásuk. A MEP XV. Nemzeti Ülését 2017. március 9-15. között a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola szervezi.

 

– A világ, benne Európa átalakulóban van. A régi összeomlása és az új születése közötti átmeneti időben az a feladatunk, hogy a régi fogalmak alapján szerveződő rendszereket, így az EU-t is átformáljuk – fogalmazta meg az összejövetel lényegét a rendezvényt megnyitó szónoklatában a MEP XV. Nemzeti Ülésének elnöke, Kiss Lóránt, a vendéglátó iskola 12. osztályos diákja.

 

A MEP-ben az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Görögországot képviseli. Ausztriát a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola (Székesfehérvár), az Egyesült Királyságot a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium (Budapest), Franciaországot a Kazinczy Ferenc Gimnázium (Győr), Finnországot a Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc). Hollandiát a Varga Katalin Gimnázium (Szolnok), Írországot a Ferences Gimnázium (Szentendre), Magyarországot az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest), Németország pedig a Deutsche Schule/Budapesti Német Iskola (Budapest).

 

– A MEP XV. Nemzeti Ülésének résztvevői kortársaik számára példát adnak közéleti szerepvállalásból. A statisztikák szerint ugyanis a 15-29 éves korosztály tagjainak mindössze 1-2 százaléka politizál aktívan és 10 százaléka passzív érdeklődő – hangsúlyozta Illés Boglárka. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a fiatalokat érintő problémakörök közül – a 2016. évi ifjúságkutatás eredményeire hivatkozva – kiemelte: Magyarországon csak 12 százalék alatt mozog az ifjúsági munkanélküliség, ami nemzetközi összehasonlításban is rendkívül alacsony.

 

– Ez nem játék. Ez maga a tapintható történelem – jelentette ki Ujhelyi István. Az Európai Parlament képviselője köszöntőjében arra is emlékeztetett, hogy a MEP XV. Nemzeti Gyűlésének megnyitójához közeli pillanatokban az EU-tagállamok elsőszámú vezetői is találkoznak. – Most formálódik az az Európa, amelyet a mai gyermekekre hagynak örökül a jelen döntéshozói.

 

A MEP-program megnyitója után a diákok a 8 bizottság ülésein, majd Lobbi-napon vettek részt. A plenáris ülésnek 2016. március 13-14. között a szegedi SZAB-székház ad otthont. A MEP-képviselők munkáját szakértők figyelik és értékelik. A legjobban szereplő MEP-képviselők jutalma egy külföldi utazás, amelynek résztvevői bepillantást nyernek a valódi Európai Parlament munkájába.

 

További részletek az SZTE Hírportálján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.