Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Újabb 2040 darab Napelemet telepített közel 300millió forint támogatásból az SZTE

Sajtóközlemény - Újabb 2040 darab Napelemet telepített közel 300millió forint támogatásból az SZTE

2015. augusztus 27.
2 perc

Újabb 2040 darab napelem került a Szegedi Tudományegyetem épületeinek tetejére abból a 297,71 millió forint támogatásból, amit az egyetem a Széchenyi 2020, Környezet és Energia Operatív Program pályázatán a Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen projekt megvalósításához nyert. Ezzel a beruházással az Szegedi Tudományegyetem továbbra is Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye marad, és vélhetően 2015-ben is sikerül megőriznie előkelő helyét a világ és Európa zöld egyetemeinek rangsorában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso2015 augusztusában zárult a Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen projekt, melynek során 18 helyszínen összesen 2040 db áramot termelő napelemet telepítettek az egyetem épületeinek tetejére. Az intézmény ily módon kívánja minimalizálni az irodaépületek üzemeltetési- és azon belül energiaköltségeit. „Ezzel a beruházással elértük, hogy nekünk van Magyarországon a legnagyobb napelem kapacitásunk, ami a korábbi napelemek termelésével együtt összesen évi 40 millió forint villanyszámla megtakarítást jelent majd az egyetemnek” – összegezte az eredményeket Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a projektzáró sajtótájékoztatón.

 

A saját villamos energia termeléssel a költségeket jelentősen csökkenteni tudja az egyetem. Ezzel ellensúlyozza a globális felmelegedés okozta egyre melegebb nyári hőmérsékletet elviselhetővé tevő klímatechnológia üzemeltetési költségeinek növekedését. A napelemek telepítése több előnnyel is jár: a csúcsigényeket adó légkondicionálási időszak villamosenergiai felhasználása egybeesik a napelemek maximális termelésének időszakával. Járulékos előny továbbá, hogy a napelemek árnyékolják a tetőt, az elvonandó hőenergiát ezen a felületen így a felére, harmadára csökkentik.

 

A projekt során telepített és jelenleg már működő napelemek összesen 510 kW beépített teljesítményt jelentenek. Ezek összes energiatermelése évente várhatóan 626.513 kWh/év, ami évi 22,44 millió forint villamos energia megtakarítást jelent az egyetem részére. További előnye a technológiának, hogy az üzemelési ideje hosszú, 35 év, ugyanakkor karbantartást, kezelő személyzetet szinte nem is igényel.

 

 

 

szte_tikAz egyetem épületei különböző időszakokban, különböző építészeti stílusban épültek, így energetikai szempontból is egyéni jellemzőkkel bírnak. A kivitelezési helyszíneken előfordulnak lapos és ferde tetőszerkezetek is. A napelemek telepítésére ugyan a lapos tetős épületek a legalkalmasabbak, de a hagyományos tetőre is el lehet helyezni napelemeket, így a régebbi épületek sem maradnak ki az alternatív energia termeléséből. A napelemek az épületek építészeti sajátosságait figyelembe véve megközelítőleg déli tájolással helyezkednek el. A napelemtáblák szolár tartószerkezetei 35 fokos dőlésszöget biztosítanak a lehető legjobb hatásfok elérése érdekében.

 

A fejlesztés összhangban van a Szegedi Tudományegyetem energia korszerűsítési, környezettudatos törekvéseivel. A Tisza-parti universitas a világ zöld egyetemeit összehasonlító 2014. évi világrangsorában a top 20 közé emelkedett, Európában az előkelő 11. helyen áll, Magyarországon pedig változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézménynek számít.

 

További információ és interjúkérelem: Horváth Mónika, horvath.monika@newsbreakers.hu; 70-639-9303Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek