Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Miért az SZTE a „legzöldebb magyar egyetem” a világranglistán?

Sajtóközlemény - Miért az SZTE a „legzöldebb magyar egyetem” a világranglistán?

2015. január 21.
2 perc

A világ zöld egyetemeit összehasonlító rangsorban a top 20 közé emelkedett a Tisza-parti universitas. 62 ország 360 felsőoktatási intézménye pályázott az Indonéziai Egyetem fölhívására. A 2014. évi „zöld toplistán” a 19., Európában a 11. helyre lépett, Magyarországon változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézmény a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A zöld egyetemek világrangsoráról, illetve a Szegedi Tudományegyetem megújuló energiához kötődő beruházásairól 2015. január 21-én az SZTE Rektori Hivatal épületében tartottak sajtótájékoztatót.


„Az SZTE most elért zöld helyezése azért is kiemelkedő, mert csak nyugati-európai és egyetlen közép-európai egyetem előzi meg a szegedit” – hangsúlyozta Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora arra is emlékeztetett: az elért „zöld eredmények” mögött konkrét szándékok, műszaki tervek és beruházások állnak. Az SZTE alapvető küldetése, hogy jó példákkal és gyakorlattal a környezettudatosság jelentőségére irányítsa hallgatói figyelmét.


Ötödik éve vesz részt a Szegedi Tudományegyetem a zöld egyetemeket összehasonlító rangsorban – emlékeztetett Gyarmati László. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ intézményi igazgatója hozzátette: 2010-ben még csak 95 egyetem, míg 2014-ben már 360 egyetem vett részt a felmérésben. A szegedi egyetem tavalyi eredményei alapján a 19. lett, vagyis szerepel a világ top 20 legzöldebb egyeteme között. A felmérésben megelőzte a résztvevő egyetemek 95%-át, az európai egyetemeket nézve pedig az SZTE a legjobb 10% között szerepel.


Diasor_kepek 


„A szegedi egyetem képzési portfóliójában szép számban szerepelnek természettudományi, fenntarthatósági kurzusok, egyre több alternatív energiaforrást hasznosít, miközben 4000 egyetemi polgár tud hozzáférni az SZTE fenntarthatósági törekvéseiről szóló dokumentumokhoz” – magyarázta az SZTE „zöld bizonyítványát” a TIK igazgató.


„4-5 éves munka, komplex vállalkozás eredménye az SZTE zöld sikere” – hangsúlyozta Majó Zoltán. Az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta: az elmúlt években a szegedi egyetemen számos energiabarát infrastrukturális fejlesztés valósult meg. Így például az egyetem számos szegedi és újszegedi épületének fűtését- hűtését geotermikus kutakkal biztosítják. Az SZTE az első magyarországi egyetem, amelynek napenergiával előállított villamos energia teljesítménye 2015 végére meghaladja az 1 megawattot. Az SZTE környezettudatosságához hozzájárul a megfelelő munkaszervezés, mely megnyilvánul az egyetem digitalizálási akciójában, a takarékoskodás jegyében bevezetett nyári és téli üzemszünetekben, valamint a munkatársak környezettudatos szemléletmódja is.


További részletek, fotók, grafikonok:


További információért forduljon bizalommal Újszászi Ilona SZTE szóvivőhöz – mobil: +36 70 333 86 54, e-mail: szovivo@rekt.szte.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek