SZTE Info

Sajtómeghívó "Front és hátország a Nagy Háborúban" című tudományos konferenciájára

Az SZTE BTK Modernkori Magyar Történeti Tanszéke és a Szegedi Akadémiai Bizottság Filozófiai és Történettudományi Szakbizottságának Magyar Történeti Munkabizottsága tisztelettel meghívja Önt Front és hátország a Nagy Háborúban című tudományos konferenciájára 2015. november 26-án, csütörtökön 10 órától.

Helyszín: Szegedi Akadémiai Bizottság székháza (Szeged, Somogyi u. 7.)


A részletes program itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferenciát Szántó Richárd, az SZTE BTK Történeti Intézet igazgatója nyitja meg. A konferencia az első világháború 1915. évi hadieseményeire koncentrálva a keleti (orosz) és a déli (szerb, olasz) front történéseiről folyó újabb hadtörténeti kutatások eredményeit összegzi, különös tekintettel a szegedi "házi ezred" - a 46. közös kiállítású gyalogezred - részvételére. Ugyanakkor a háborútól közvetlenül nem érintett hátország hétköznapjainak az átrendeződéséről is képet nyújtanak a szervezők, így például a frontsebesülésekről és a szükségkórházak működéséről, a családfenntartói funkció változásairól, a tömeges segélyezési alapú társadalmi ellátó rendszer kiépüléséről, a gazdasági igények és a katonaszabadságolás összefüggéseiről is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.