SZTE Info

Sajtóközlemény - Vezető közgazdászok az SZTE Gazdaságtudományi Kar Kornai-kurzusán

Az elmúlt évtizedek meghatározó tudósa, Kornai János munkásságát feldolgozó kurzust indított az SZTE Gazdaságtudományi Kara.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kornai János hozzájárulása a modern közgazdaságtudományhoz címmel indult egyetemi kurzus a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a 2013/14-es tanév tavaszi szemeszterében. Kornai János a Budapesti Corvinus Egyetem és a Harvard Egyetem professor emeritusa, Széchenyi-díjas közgazdász, az elmúlt évtizedek meghatározó tudósa. A vezető hazai közgazdászok közreműködésével megvalósuló előadás-sorozat célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel korunk egyik legnagyobb közgazdásztudósának életművét. A kurzust egy alkalommal Kornai János professzor is megtiszteli részvételével. Az előadásokat csütörtökönként 14:00 és 15:30 között tartják az SZTE GTK Szeged, Kálvária sugárút 1. szám alatti épületében.

Február 13-án Dr. Farkas Zoltán (főmunkatárs, Heti Világgazdaság): Elmélettörténeti kalandozások, avagy Kornai János a magyar nyilvánosságban című előadása nyitotta a sort.

 

A kurzus további tematikája:

 

Február 20.: Dr. Madarász Aladár (MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja): Kornai János és a nagy elmélet a közgazdaságtanban

Február 27.: Dr. Simonovits András (MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja): A gazdaság vegetatív működési modelljei Kornai munkásságában

Március 6.: Dr. Chikán Attila (Budapesti Corvinus Egyetem) A hiány és szerepe a rendszerváltás szellemi előkészítésében

Március 13.: Dr. Csillag István (Óbudai Egyetem): Kornai János szerepe a rendszerváltásban

Március 20.: Dr. Bojár Gábor (Igazgatóság elnöke, Graphisoft SE): Kornai János és az innováció

Március 27.: Dr. Szabó Katalin (Budapesti Corvinus Egyetem): Kornai János viszonya a kapitalizmushoz

Április 3.: Dr. Király Júlia (Budapesti Corvinus Egyetem). Kornai János a növekedésről – A Harmonikus vagy erőltetett növekedés-től a Gondolatok a kapitalizmusról-ig

Április 10.: Dr. Győrffy Dóra (Pázmány Péter Egyetem): Költségvetési korlát elmélete

Április 17.: Dr. Mihályi Péter (Pannon Egyetem): Kornai János Anti-Equilibrium című műve és aktualitása

Április 24.: Prof. Dr. Botos Katalin (Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar): Kornai János puha költségvetési korlát elméletének kapcsolata a létező szocializmussal

Egyeztetés alatt: Prof. Dr. Kornai János (Budapesti Corvinus Egyetem): Q&A (Kérdések és válaszok)

 

További információ: Dr. Kocsis Lilla (SZTE Gazdaságtudományi Kar Dékáni Hivatal): kocsis.lilla@eco.u-szeged.hu; 62/544-287.

 

 

Köszönjük szíves érdeklődését, tájékoztatását!

 

Üdvözlettel:

Újszászi Ilona

SZTE Egyetemi Kiadó és Médiacentrum vezető

SZTE szóvivő

mobil: +36 70 333 86 54, e-mail: ujszaszi.ilona@rekt.szte.hu


A hivatalos közlemény itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.