SZTE Info

Sajtóközlemény - Újszegedi geotermikus kaszkádrendszer projekt, 2014.11.19

Az újszegedi geotermikus kaszkádrendszer átadásával a Szegedi Tudományegyetem öt épülete állhat át gázalapúról környezetkímélő energiával történő fűtésre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi székhelyű Geotermikus Szolgáltató Kft. 2013 márciusában két – hőkapacitás tekintetében az ország legnagyobb rendszerei közé sorolható – termálkör kiépítésébe kezdett Szegeden. Az idén áprilisban átadott belvárosi után 2014. október közepén az újszegedi geotermikus kaszkádrendszer is megkezdte a működést. A most üzembe helyezett rendszer a Szegedi Tudományegyetem öt újszegedi épületét (köztük az újszegedi Gyermekkórházat, az Egészségtudományi Kar és Biológiai Központ épületét, illetve a Herman Ottó és a Móra Ferenc Kollégiumot), a Városi Sportcsarnokot és uszodát, három városi tulajdonban lévő épületet, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontot, az újszegedi MÁV Rendelőintézetet és az ÁNTSZ helyi épületét látja el fűtési célú geotermikus energiával.

 

Az újszegedi geotermikus kaszkádrendszer évi 37 ezer GJ hőmennyiség termelésére alkalmas, így a 2014/ 2015-ös fűtési szezontól évente 1,2 millió m3 fűtési célú földgáz-használatot vált ki megújuló energiaforrá-sokkal. Egy átlagos téli időszakban az intézmények hőszükségletének közel 95%-át a termál energia fedezi majd. A minimum 30 évig üzemelő rendszer használatával éves szinten 2.343 tonna széndioxid emisszió csökkenés érhető el. Az automatikusan vezérelt rendszerben – a projekt keretében létesített 2000 méter mély termelő kútból kinyert – 90-92 °C-os termálvíz 3,1 kilométer hosszú, föld alá telepített távhővezetéken jut el a 12 intézményi hőközpontba, majd a hőleadást követően a rendszer két (1250 és 1700 méter mély) visszasajtoló kútján keresztül visszakerül a mélységi rétegekbe.

 

A Geotermikus Szolgáltató Kft. mind a szeged belvárosi, mind az újszegedi rendszer kiépítése során kiemelt figyelmet fordított a kitermelt és felhasznált termálvíz visszasajtolására, hiszen ez biztosítja a termálenergia megújulását és hosszú távú fenntarthatóságát. Más hazai rendszerekkel ellentétben a szakemberek Szegeden a termelő kutakhoz két-két visszasajtoló kutat létesítettek, ami lényegesen javítja a rendszerek üzembiztonságát és csökkenti az időleges leállások előfordulásának kockázatát.

 

A Geotermikus Szolgáltató Kft. a három újszegedi termálkút létesítéséhez és a kaszkádrendszer kiépítésé-hez 596,65 millió forint állami és uniós támogatást kapott az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében.

 

A projektről bővebb információt a www.geosz.hu/ujszeged oldal tartalmaz.A hivatalos sajtóközlemény itt megtekinthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.