SZTE Info

Elindul a legkiválóbbak „Facebookja”! - Szegedre figyel az országos tehetséggondozás

Az országos tehetséggondozás nagyjai előtt, jelképes gombnyomással indítja el Szabó Gábor rektor azt az interaktív, közösségi honlapot, mely az SZTE Tehetségpont tagjainak „Facebookjaként” fog működni. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, valamint Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke azért érkezik Szegedre, hogy a tehetséggondozás új évezredbeli kihívásairól beszéljen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kutatóegyetemet csak kiváló hallgatókra lehet építeni, az út hozzájuk pedig a tehetséggondozáson keresztül vezet, melyek az új évezredben új kihívások elé állítják a felsősoktatási intézményeket, így a Szegedi Tudományegyetemet is – erről is beszél majd Prof. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, valamint Prof. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke az október 7-én, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) alagsori előadótermében tartandó konferencián.

Prof. Csermely Péter biokémikus és hálózatkutató professzor 2006-ban alakította meg az összes hazai és határon túli tehetséggondozó civil szervezetet összefogó Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsot. Az SZTE Tehetségpont 2008-ban csatlakozott az országos rendszerhez.

A tudományos tanácskozáson Prof. Badó Attila jogászprofesszor, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, az SZTE Tehetségpont vezetője szól majd a szegedi tehetséggondozás feladatairól, arról, hogy a tömegképzés közepette miként lehet megtalálni az utat azon kiválóságok felé, akik a jövő akadémiai tudásutánpótlását képezhetik. A konferencián résztvevők hallhatnak a tehetséggondozás cambridge-i példájáról is, a tudományos diákköri mozgalom perspektíváiról, valamint a tehetségek civil oldalról történő támogatásáról. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól Fonyó Attila osztályvezető beszél a felsőoktatási tehetséggondozó programok támogatási rendszeréről.

Különleges eseményként a konferencián Prof. Szabó Gábor, az SZTE rektora jelképesen egy gombnyomással elindítja azt az interaktív, közösségi honlapot, mely az SZTE Tehetségpont tagjainak „Facebookjaként” fog működni, vagyis a tehetségek egymással és a Tehetségponttal való kapcsolattartását, együttműködését hivatott elősegíteni. Emellett egy pályázati rendszeren keresztül a hallgatókat arany-, ezüst- és bronzfokozatú tagokká sorolják be, ami egy motivációs rendszert jelent majd, hiszen minden szinthez más kedvezménycsomag tartozik. Az ingyenes/kedvezményes színház- és sportbérletektől a banki tanácsadáson át az ingyenes JATE-klubbérletekig, külön Tehetségpont-könyvtárig számos lehetőséggel segítik a legkiválóbbakat, és sarkallják minél jobb eredmények elérésére.

Szintén a konferencia keretében kerül sor az SZTE Tehetségpont és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány Pro Talentis díjának átadására az egyetemi tehetségek támogatójának.

Az eseményre tisztelettel hívjuk és várjuk a sajtó képviselőit!

Az „ünnepélyes gombnyomásra” és a Pro Talentis díj átadására 11.45-kor kerül sor, részletes program alább olvasható! További információk és interjúkérési lehetőségek:

Arany Mihály

sajtóreferens

SZTE Tehetségpont

aranymihaly@gmail.com

20/219-8858

 

Részletes program:

9.30-tól - Regisztráció

10.00 -10.20 - Prof. Szendrő Péter, OTDT elnöke, a konferencia fővédnöke

Megnyitó

10.25 -10.30 - Prof. Szabó Gábor, rektor

Rektori köszöntő

10.30 -11.00 - Prof. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Elnöke

Hogyan lehet a magyar felsőoktatás tehetséggondozása az alakulóban lévő európai tehetséggondozási hálózat része?

11.15 -11.25 - Asztalos Kata, SZTE ZMK hallgatója énekel

11.25 -11.45 - Prof. Badó Attila, Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, SZTE Tehetségpont vezetője

A szegedi tehetséggondozás kihívásai

Az SZTE Tehetségpont honlap, kiválósági lista hivatalos bemutatása

Az SZTE Tehetségpont és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány Pro Talentis díjának átadása az egyetemi tehetségek támogatójának

11.50 -12.10 - Duncan McCallum, Deputy Academ

A tehetséggondozás cambridge-i útja (angol nyelvű

12.10 -12.30 - Fonyó Attila, NEFMI Tudománypolitikai Főosztály, Stratégiai és Tervezési Osztály kijelölt osztályvezetője

Felsőoktatási tehetséggondozóprogramok támogatási rendszere

12.30 -13.30 -Állófogadás

13.40 -14.00 - Sófi József, Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója

Civil szervezetek szerepe az egyetemi tehetséggondozásban

14.00 -14.20 - Dr. Bóka János, SZTE Állam- és Jogtudományi kar, kari TDT titkár

Van-e élet harmincon túl? A Tudományos Diákköri Mozgalom a tömegképzés korában

14.20 -14.40 - Dr. Görög Márta, TÁMOP 4.1.1 projektmenedzser, SZTE Alma Mater vezetője

Tehetséggondozás és az egyetemi szolgáltatások szinergiája

Zárszó: Prof. Badó Attila

 

Projekt azonosító: TÁMOP 4.1.1-08/1-2009-0015

További felvilágosításért kérem forduljon Szarvas Kata koordinátorhoz (e-mail: tehetsegpont@rekt.u-szeged.hu, telefon: 06 62 544 696. 06 70 3771044)

Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem, 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.