Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - Digitális humanizmus – a bölcsészettudományok helye a digitális világban című előadásra

Sajtómeghívó - Digitális humanizmus – a bölcsészettudományok helye a digitális világban című előadásra

2024. március 25.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem

tisztelettel meghívja Önt a

Digitális humanizmus – a bölcsészettudományok helye a digitális világban című előadásra

Időpontja: 2024. március 27. (szerda) 17:00-18:30 óra

Helyszíne: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér

(Szeged, Dóm tér 1-4.)

 

Előadó: Sándor Klára nyelvész, kultúrtörténész, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE BTK), a Digitális Társadalom Kompetenciaközpont szakmai vezetője

Az előadás összefoglalója:

A „digitális” szóról sok minden eszünkbe szokott jutni, de a „humanizmus” nemigen – sokkal inkább az ellentétei: elbutulás, értékvesztés, a valódi kapcsolatok pusztulása, talmi csillogás hajszolása, kiégés, függőség és így tovább.

Egy éve számos elismert tudós, szakértő figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia használatának megnyitása, ha lehet, még tovább fog rontani a helyzeten.

A másik oldalról azt halljuk, hogy milyen kívánatos a társadalmi digitalizálódás: egyre több mindent intézhetünk kényelmesen, sorban állás nélkül, nem kell már egy recept miatt bemenni a rendelőbe, a mesterséges intelligencia segítségével olyan betegségek deríthetők ki, amelyek másképp még sokáig rejtve maradtak volna, a diákoknak élménnyé lehet tenni az oktatást, ha igazodunk az ízlésükhöz és digitális tananyagot, játékos feladatokat tervezünk nekik.

Kinek higgyünk? Mit higgyünk el? Mit gondoljunk minderről – és főként: hogyan cselekedjünk a tanításban, magánéletünkben?

Ezekről a kérdésekről szeretne az előadó szempontokat fölvillantani, hiszen a megoldásoktól még nagyon messze járunk. De a közös gondolkodást máris el kell kezdenünk, hogy ne legyen végképp késő.

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztrációs felület itt érhető el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek